Protiv rodne ideologije: Majka želi spriječiti dvostruku mastektomiju kod maloljetne kćeri
23. studenoga 2020.

Kanađanka koja vodi pravnu bitku s liječnicima kako bi spriječila dvostruku mastektomiju kod svoje 17-godišnje kćeri, potaknula je rasprave.

Tinejdžerica je započela hormonsku terapiju u srpnju, a operaciji je trebala biti podvrgnuta u Vancouveru prošlog tjedna kada je sudac privremenom zabranom zaustavio liječnike nakon što ih je tužila majka, koja nije imenovana kako bi se zaštitio djetetov identitet.

Majka je poslala jasnu poruku o nepotrebnosti operacije i dodala kako su na njezino dijete utjecali “propaganda” u školi, moda i “pranje mozga” u medijima.

“Prije nego što je to naučila u školi, nikada nije preispitivala svoj identitet”, rekla je zakladi Thomson Reuters.

Slučaj je potaknuo rasprave o roditeljskim pravima, dječjoj autonomiji i dobi u kojoj netko može donijeti ozbiljne medicinske odluke.

Vlada zabrinutost jer se djeca podvrgavaju nepovratnom liječenju bez odgovarajućeg postupka zbog kojeg bi kasnije mogla požaliti, dok se traži i sudska zabrana takvih medicinskih tretmana.

Majka u kanadskom slučaju kaže kako se s roditeljima treba konzultirati tijekom procesa donošenja odluka za maloljetnike, koji su definirani kao osobe mlađe od 19 godina, što je izazvalo žestoku raspravu na društvenim mrežama.

“Mislim da (maloljetnici) nisu dovoljno zreli da te odluke donose sami za sebe”, rekla je majka koja je zahtijevala od liječnika da prekinu tretman dok sudovi ne donesu odluku ima li njezino dijete mentalnu i emocionalnu spremnost i zrelost za davanje pristanka.

Također je zatražila od liječnika da predaju sve evidencije u vezi s njezinim djetetom, uključujući medicinske bilješke i e-poštu.

Sudska zabrana istječe 27. studenog, nakon čega majka može tražiti produljenje.

Morgane Oger, “transrodna aktivistica” tvrdi kako je Zakon o dojenčadi Britanske Kolumbije Vlada donijela kako bi spriječila roditelje da donose zdravstvene odluke koje donose tinejdžeri i njihovi liječnici i “zaštitila mlade od točno onoga što ova majka radi”.

U sličnom slučaju u siječnju, Apelacijski sud Britanske Kolumbije, najviši sud u provinciji, presudio je protiv oca koji je pokušao spriječiti svoju 15-godišnjakinju u pokušaju da “prijeđe na muški spol”.

Odvjetnica tog djeteta, Barbara Findlay – koja ne koristi velika slova u svoje ime – rekla je da je presuda potvrdila da tretmani koji potvrđuju spol bez pristanka roditelja vrijede prema Zakonu o dojenčadi i očekuje odbacivanje novog slučaja, piše Reuters.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža