U ime obitelji

Afera Zambija: Legalizaciju isprava iz Konga zaobišli i uhićeni i hrvatski sudovi iako postoje jasne upute

Afera Zambija: Legalizaciju isprava iz Konga zaobišli i uhićeni i hrvatski sudovi iako postoje jasne upute

Poznato da DR Kongo nije potpisnica Haške konvencije koja regulira međunarodno posvajanje, ali niti Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava. To znači da su isprave iz DR Konga trebale proći postupak njihove pune legalizacije. Ono što je posebno zanimljivo jest da ova informacija stoji na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstvu pravosuđa i uprave te na stranici Sudova Republike Hrvatske. Dakle, informacija je svima lako dostupna i mogla se lako provjeriti. No, optuženi parovi iz afere Zambija i sud u Zlataru koji im je “legalizirao” tri od četiri isprave o posvajanju djece iz DR Konga, to su zanemarili.

Postupak pune legalizacije

Ministarstvo europskih i vanjskih poslova ističe da ako između Republike Hrvatske i druge države ne postoji dvostrani ili mnogostrani ugovor, koji ukida ili olakšava legalizaciju, potrebno je isprave legalizirati, odnosno nadovjeriti u postupku pune legalizacije.

>Pilatovsko priopćenje Vrhovnog suda o aferi Zambija: Evo što je sporno

Tu informaciju su i potvrdili za naš portal dodavši da “RH nema diplomatsko/konzularno predstavništvo u DR Kongu, niti DR Kongo ima diplomatsko/konzularno predstavništvo u Republici Hrvatskoj, legalizacija (nadovjera) javnih isprava se obavlja u trećoj državi u kojoj obje države imaju diplomatsko/konzularno predstavništvo. U predmetnom slučaju nijedno diplomatsko-konzularno predstavništvo RH nije bilo uključeno u postupak pune legalizacije javnih isprava izdanih u DR Kongu”.

>Posvajanje djece od strane transrodnih osoba u kontekstu afere Zambija: Krije li ovaj Pravilnik o posvajanju – ključni podatak?
>Afera Zambija: Hrvati optuženi za trgovinu djecom pušteni da se brane sa slobode

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, ali i hrvatske diplomatske misije u inozemstvu ovlaštene su obavljati poslove pune legalizacije isprava u međunarodnom prometu na temelju odredbi Zakona o legalizaciji isprava u međunarodnom prometu.

Što piše na stranici sudova?

Na stranici Sudova RH stoji da se ovjeravanjem isprave potvrđuje vjerodostojnost pečata i potpisa službene osobe koji su stavljeni na ispravu, ali ne i njezin sadržaj.

Nadalje ističu da “ako je ispravu izdalo tijelo države koja nije potpisnica bilateralnih ugovora s Republikom Hrvatskom u pravnim stvarima koji oslobađaju od legalizacije isprava izdanih u jednoj državi ugovornici radi uporabe u drugoj državi ugovornici ili Konvencije o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, ispravu ćete morati legalizirati, odnosno nadovjeriti u postupku pune legalizacije u državi čije tijelo vam je izdalo ispravu.”

Ministarstvo pravosuđa i uprave još ne odgovara

Ministarstvu pravosuđa i uprave prije osam dana poslali smo upit vezan uz ovu temu i postupak nadovjere isprava, no odgovor još nismo dobili.

Sve potpisnice Haške konvencije mogu se vidjeti na linku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr