Savjet za nacionalne manjine opet dodijelio 3,2 milijuna kuna Pupovčevim Novostima – iako su u 2016. širili netoleranciju prema Hrvatima
24. travnja 2017.

Savjet za nacionalne manjine i ove je godine predložio Odluku o rasporedu novca za manjinske kulturne programe. Osigurana su gotovo 32 milijuna kuna za oko 90 udruga. Savjet će i ove godine financirati SNV s 3,7 milijuna kuna, od toga tjednik ‘Novosti’ sa iznosom od 3,2 milijuna kuna, iako su 2016. godine zloupotrijebili i istu količinu proračunskog novca. Tako su ‘Novostima’ dodijelili novac iako su prekršili kriterije, ali su istu mogućnost koju imaju za ‘Novosti’ primijenili primjerice na nekoliko manjina, jer su, prema informacijama koje je dobio Narod.hr, u sukobu sa sadašnjim predstavnicima tih istih manjina.

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/04/odluka_17-1.pdf” title=”odluka_17 (1)”]

Na zloupotrebu 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda, upozorila je udruga U ime obitelji.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Naglasili su kako u  kriterijima prema kojima je Savjet za nacionalne manjine dodijelio 31.819.500 kuna za projekte iz 2016. godine jasno stoji da je jedna od temeljnih zahtjeva za dodjelu sredstava promicanje vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske te unapređivanje tolerancije, dok je sankcija za udruge koji su svojim radom promicale netolerantnost prema drugim nacionalnim manjinama ili pripadnicima većinskog naroda obustava financiranja i gubitak prava na prijavu za sredstva Savjeta za nacionalne manjine na tri godine.

Izvještaj koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/04/IZVJE_TAJ_O_ZLOUPOTREBI_PRORA_UNSKOG_NOVCA_NAMIJENJENOG_SRPSKOJ_NACIONALNOJ_MANJINI-1.pdf”]

U Savjetu za nacionalne manjine smatraju da, kada su ‘Novosti’ u pitanju, nikakvih nepravilnosti nije bilo.

Dodali su i kako, suprotno prijavi udruge U ime obitelji, Savjet nije tijelo koje odlučuje o sadržaju ni jednog manjinskog medija, pa tako ni ‘Novosti’. O zahtjevu udruge da se održi posebna tematska sjednica posvećena ‘Novostima’ kažu kako nikad nisu prihvaćali zahtjeve udruga.

Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije

“Više je udruga kod kojih je ustanovljeno nenamjensko trošenje novaca i kod kojih će se primijeniti ono što su pristali potpisom ugovora. Radi se o proračunskim sredstvima, dakle, sredstvima svih građana Republike Hrvatske i pripadnika nacionalnih manjina. Svatko tko je nenamjenski trošio novac ili nije ispunio programe, dužan se pridržavati onoga što propisuju kriteriji i metodologija ili onoga što je potpisao u ugovoru sa Savjetom za nacionalne manjine”, rekao je Aleksander Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH za HRT.

Zanimljivo je da je Milorad Pupovac i predsjednik Srpskog narodnog vijeća koje izdaje Novosti i član Savjeta na nacionalne manjine koji ta sredstva dodjeljuje i član Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine kojem Savjet podnosi izvješće o svom radu i raspodjeli financijskih sredstava.

Podsjetimo, udruga U ime obitelji je uputila Nacionalnom vijeću za manjine, premijeru g. Plenkoviću, predsjedniku Sabora g. Petrovu, članovima Saborskog odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, članovima Nacionalnog savjeta za nacionalne manjine, DORH-u i Uredu državne revizije – zahtjev da se tjedniku Novosti Srpskog narodnog vijeća prestanu isplaćivati sredstva iz proračuna RH te da im se zabrani javljanje na natječaje sljedeće 3 godine.

U ime obitelji – Više od 17.000 građana zatražilo očitovanje saborskog Odbora o zloporabi financijskih sredstava od strane Novosti

Tjednik Novosti sredstva iz državnog proračuna koristi za promicanje netolerantnosti prema većinskom hrvatskom narodu, vrijeđajući pri tome i Republiku Hrvatsku, njezinu državnost i suverenost. Tako smatra preko 17 000 građana potpisnika zahtjeva u kojem se, između ostalog, traži da saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina hitno održi tematsku sjednicu na temu zloupotrebe sredstva namijenjenih srpskoj nacionalnoj manjini od strane tjednika Novosti te da u sklopu iste Odbor zatraži od Savjeta za nacionalne manjine primjenu kriterija (točka 16 Posebnih kriterija) Javnog poziva za 2016. godinu u kojima stoji „Udruge i ustanove za koje se utvrdi da radom i aktivnostima potiču netolerantnost unutar svoje i prema drugim nacionalnim manjinama i pripadnicima većinskog naroda… gube pravo na prijavu programa na Javni poziv Savjeta za nacionalne manjine u roku od 3 godine.“

Sukladno članku 44. Poslovnika Hrvatskog sabora u kojem stoji da „Radno tijelo Sabora može raspraviti o predstavkama i prijedlozima koje građani podnose Saboru“, udruga U ime obitelji danas je poslala i poseban dopis saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u kojemu od Odbora traži da udovolji volji velikog broja hrvatskih građana te da što je prije moguće održi tematsku sjednice na temu zloupotrebe sredstava namijenjenih srpskoj nacionalnoj manjini od strane Novosti.

Izvor: narod.hr/hrt

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža