50 godina od presude ‘Roe protiv Wadea’; Nije donijela ništa dobroga, ali njezino ukidanje jest
22. siječnja 2024.

Vrhovni sud Sjedinjenih Država donio je prije 51 godinu presudu u predmetu “Roe protiv Wadea”, kojom je legaliziran pobačaj. Pola stoljeća kasnije, presuda je doživjela poraz u pravnom, političkom i moralnom smislu.

Američki vrhovni sud donio je 22. siječnja 1973. presudu kojom se pravo na pobačaj proglašava ustavnim pravom.

Punih 49 godina kasnije, 24. lipnja 2022. isti je sud presudu ukinuo. Time nije okončana žestoka rasprava u javnosti o pobačaju. No ukidanje presude ohrabrilo je američke pobornike prava na život i ujedno dalo priliku za zaključak da žestoka rasprava duga pola stoljeća nije poništila smisao njihove borbe.

Presuda kao presedan za slijedeće slučajeve

Presuda u predmetu “Roe protiv Wade” tipični je primjer precedentnog ili presedanskog prava, koje je karakteristično za anglosaksonsko pravosuđe a posebice za SAD.

>Godina dana od ukidanja Roe vs. Wade: Gase se klinike za pobačaje, države postaju pro life; broj rođenih raste

Sukladno tome shvaćanju pravosudnog sustava, prva presuda u određenom, specifičnom slučaju, primjenjuje se kao kriterij u slijedećim sličnim postupcima.

Predmet “Roe protiv Wadea” odnosio se na tužbu anonimne žene, nazvane izmišljenim imenom Jane Roe, protiv države Teksas, koju je zastupao okružni državni odvjetnik Henry Wade.

Tužba je bila usmjerena protiv zakona u Teksasu koji je zabranjivao prekid trudnoće.
Presudom, koja sadrži brojne detalje vezane za društvenu konstelaciju u SAD-u, ženama načelno dano pravo da do 24. tjedna trudnoće same odlučuju o nastavku trudnoće.

Ustrajna borba pobornika prava na život

Slijedila su desetljeća pravnih sučeljavanja, presuda i zakonodavnih postupaka s obzirom na specifične, složene okolnosti američkog federalizma. Njih je pratila ustrajna borba pobornika prava na život, koji se nedvosmisleno zalažu da pravo na život od začeća.

U lipnju 2022. Vrhovni je sud ukinuo presudu i time olakšao borbu za život nerođene djece, ali ona još ni blizu nije okončana. Zasad, odgovornost je prebačena na savezne države. U nekima od njih pobačaj je sada zabranjen.

No i u tom pogledu pravni okviri različiti su, sežu od potpune zabrane, preko načelne zabrane pa sve do načelnog dopuštenja pobačaja. Na ogromnom području SAD-a, od granice s Teksasom do Zapadne Virginije, pobačaj je u u potpunosti ukinut.

Nedvojbena zabrana pobačaja vrijedi primjerice u Teksasu, Idahou, Sjevernoj i Južnoj Dakoti, Missouriju, Zapadnoj Virginiji, Kentuckyju i dalje u većini južnih država.

>Teksas: Broj pobačaja pao za čak 97% nakon poništenja presude ‘Roe protiv Wadea’

Nasuprot tome, pobačaj je zakonom moguć poglavito na zapadnoj obali, u Oregonu, Kaliforniji i Washingtonu, kao i na Aljasci i Havajima. Slična pravila vrijede i u većini država oko Velikih jezera i na krajnjem sjeveroistoku. To su primjerice Minnesota, Ilinois, New York, Vermont, New Jersey ili Maine.

Nakon zabrane pobačaja, rođeno na desetke djece više

Statistike pokazuju da su zabrane pobačaja u nizu saveznih država dovele do povećanja broja rođenih. Točnije, otkako je sud poništio presudu ‘Roe protiv Wade’, u SAD-u je rođeno 32.000 djece više nego prijeU Teksasu je stopa nataliteta nakon zabrane porasla za 4,7 posto.

Drugih pet država koje bilježe gotovo 140.000 pobačaja godišnje donijele su barem zakone o “otkucajima srca”, koji zabranjuju pobačaj nakon otprilike šest tjedana i pokazalo se da smanjuju pobačaje za više od 60%.

Državni zakoni bi u konačnici mogli izbrisati nevjerojatnih 200.000 pobačaja ili više svake godine.

Međutim, u cijeloj zemlji broj legalnih pobačaja nakon odbacivanja presude ostao je približno isti, čak se i malo povećao. Pretpostavlja se da je tome razlog otvaranje novih klinika u državama bez zabrana i više načina naručivanja tableta za pobačaj online.

Važnost lokalnih inicijativa

Mnoge žene i dalje će suočavati s neplaniranim trudnoćama i tražiti pobačaj. U tu svrhu, zagovornici života ostvaruju veliki uspjeh s lokalnim inicijativama, poput centara za trudnoću.

>Što se događa oko pobačaja u američkim saveznim državama nakon povijesnog pada Roe vs. Wadea?

Prema izvješću Instituta Charlotte Lozier, više od 2700 pro-life centara za pomoć u trudnoći (PHC) otvoreno je diljem zemlje od 1969. kako bi ženama pružili podršku i resurse tijekom teških trudnoća.

Vodi ih gotovo 70 000 volontera i osoblja, uključujući oko 10 200 medicinskih stručnjaka, te ustanove obično nude besplatne ultrazvuke, informacije o trudnoći, prenatalne i roditeljske tečajeve te potrepštine za majke, poput pelena, dječje odjeće, kolica i autosjedalica. Stotine centara za trudnoću također pružaju medicinsku skrb i obrazovanje o izbjegavanju seksualnog rizika, između ostalog.

Na temelju podataka Care Neta, nacionalne mreže od više od 1100 PZZ-a, Institut Charlotte Lozier procijenio je da su centri za trudnoću pomogli spasiti nevjerojatnih 828.131 beba u SAD-u od 2017. do 2021. godine.

Nastavak političke borbe

No borba se nastavlja i na političkom planu. Mnogi ju nastoje prikazati ne kao pitanje morala, nego isključivo kao pitanje odnosa snaga u američkim političkim i pravosudnim institucijama.

Primjerice, New York Times je analizirajući najnoviju odluku Vrhovnog suda o odbacivanju presude pokušao sugerirati da su sudci prekratko i površno analizirali predmet.
U međuvremenu se pokazalo da se većina sudaca time uvijek iznova susreće kroz cijelu karijeru.

>Indiana najveća pro-life država SAD-a: Ovako su zaštitili život nakon ukidanja ‘Roe v. Wade’

Sudac Samuel Alito, objašnjavajući presudu, izjavio je: “Sada poništavamo te odluke i vraćamo tu ovlast ljudima i njihovim izabranim predstavnicima”.

Slijedom toga, odnos prema pobačaju u SAD-u ovim bi za jedan korak mogao biti udaljen od čiste političke igre i time bi se dobilo više prostora za njegovu moralnu dimenziju.

Zagovornici prava na život u SAD-u stoga imaju razloga za optimizam. Time više dolaze u prvi plan argumenti da je pitanje pobačaja zapravo pitanje života i smrti, a ne puke političke kalkulacije.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža