Znate li s kojim se problemima i poteškoćama roditelji u Hrvatskoj suočavaju prilikom ostvarivanja svojih roditeljskih prava?
12. travnja 2017.

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama na stranici e-savjetovanja još do 24. travnja građani imaju priliku komentirati i na taj način doprinijeti izradi ovog Zakona.

> Vlada: Ostvaren važan prvi korak u demografskoj i obiteljskoj politici

U nastavku vam donosimo neke od komentara koje su do sada na sustav e-savjetovanja dostavili hrvatski građani, a koji odražavaju probleme i poteškoće na koje roditelji u Hrvatskoj nailaze prilikom ostvarivanja svojih roditeljskih prava.

Komentar 1

“Dana 09.03.2017 vratila sam se s porodiljnog dopusta na posao. Moje dijete je upravo navršilo godinu dana i još ga uvijek dojim što mi trenutno stvara veliki problem zbog toga što mu je to ujedno i glavni izvor prehrane, drugu hranu većinom odbija. Čitajući zakon informirala sam se da samo do djetetove prve godine života imam pravo na stanku za dojenje, ali s obzirom na trenutno stanje ja nemam druge opcije nego obratiti Vam se u nadi da će se taj zakon u skorije vrijeme izmijeniti i omogućiti nam da, na osnovu liječničke potvrde o dojenju djeteta, dobijemo priliku da i nakon navršene godine dana djetetova života možemo uzeti stanku za dojenje. Na taj način bi se spriječilo i nasilno skidanje djeteta s majčinog mlijeka nakon tek navršene godine dana života, a i zdravstveni problemi majke zbog nakupljanja mlijeka prilikom prebrzog prestanka dojenja. Jednako tako bi se omogućio i prirodan prestanak dojenja djeteta, kakav bi i trebao biti. Diplomirani sam inženjer računarstva, radim puno, osmosatno radno vrijeme, majka sam jednog djeteta i voljela bih imati još djece, ali ako mi se omogući da prve godine života mogu podrediti svojoj djeci. Dijete treba dojiti, djeci se treba posvetiti i omogućiti majkama (očevima) da izaberu rad po skraćenom radnom vremenu barem do treće godine djetetova života. Ovim putem jednako tako dajem prijedlog izmjene zakona po tom pitanju. Dakle, da se majkama (očevima) omogući da biraju hoće li raditi puno, osmosatno radno vrijeme ili polovično (šestosatno ili četverosatno radno vrijeme), i to barem do treće godine djetetova života. Djetetu trebaju roditelji da mu se posvete i da ga usmjere dok ono ne krene samo proučavati i upoznavati svijet oko sebe. Djetetu treba siguran “start” kako bi iz njega izrastao odgovoran čovjek, inteligentna osoba sa diplomom u rukama koja će koristiti njemu i našoj lijepoj Republici Hrvatskoj. Molim Vas, omogućite nama majkama da budemo majke prije svega. Tako neće patiti ni obitelj, ni posao, ni budući naraštaji od kojih se očekuje da budu školovani, kulturni, uspješni, inovativni, a ujedno i suosjećajni, disciplinirani, spremni na pomoć, skromni i pošteni.”

Komentar 2

“Iako pozdravljam najavljeno povećanje rodiljnih i roditeljskih potpora, moram komentirati da je demografska situacija u Republici Hrvatskoj izravan odraz višegodišnje sustavne nebrige o socijalnoj sigurnosti i materijalnim potrebama obitelji s djecom. Naime, rodiljne i roditeljske potpore te dječji doplatak, kao primarni izvori socijalne sigurnosti najmlađih članova našeg društva i njihovih obitelji, utvrđuju se na temelju proračunske osnovice u iznosu 3.326,00 kn, a koja je utvrđena na osnovi prosječne neto plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj davne 2000. godine. Usporedbe radi, prema podacima Državnog zavoda za statistiku prosječna neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama Republike Hrvatske u 2016. godini iznosi 5.685 kn. Trenutni maksimalni mjesečni iznosi roditeljskih potpora (za 180 dana nakon navršenih 6 mjeseci djetetova života) od 2.660,80 kn odnosno 1.663,00 kn (za blizance, treće i svako sljedeće dijete za daljnjih 720 dana) ne pokrivaju egzistencijalne potrebe mladih obitelji, pa na žalost ne treba čuditi podatak koji je iznio doc. dr. sc. Stjepan Šterc u HRT emisiji Nedjeljom u dva (29.5.2016.) da se na prekid trudnoće najčešće odlučuju žene koje imaju dvoje djece.

U javnosti se često navodi da su mirovine naših građana premale – prosječna hrvatska mirovina isplaćena za prosinac 2016. godine iznosila je 2.437,07 kn, a gotovo nitko ne ističe da mjesečna roditeljska potpora koja bi trebala zadovoljiti potrebe više članova obitelji blizanaca, troje i više djece iznosi ukupno 1.663,00 kn. Stoga su roditelji primorani vratiti se na posao, da bi im s druge strane zbog nedostatka slobodnih mjesta u vrtićima njihova djeca bila na dnu liste za upis jer im roditelji imaju formalno pravo biti na roditeljskom dopustu. Nadam se da ćete u Državnom proračunu naći više sredstava za veće povećanje rodiljnih i roditeljskih potpora, no u svakom slučaju pozivam Vas na brže donošenje poticajnih mjera te da ne odgađate i/ili ukidate najavljenu primjenu pozitivnih promjena (poput obećanih 1.000 eura) i ne koristite ovako važna pitanja samo u predizborne svrhe.”

Komentar 3

“Trudna sam s drugim djetetom kojeg trebam roditi u 8 mj. Vrlo sam razočarana zakonom koji gleda samo zadnje 2 g. staža i u te 2 g. traži 18 mj. staža s prekidima. Ja imam 17 mj, i 9 dana, a prije te 2 g. imam 5 g. staža u komadu! Što znači da sam bila nešto više od 6 mj. nezaposlena i to će me sada uništiti. Zbog navedenih 20 dana koje mi nedostaju za ostvarivanje porodiljne naknada koju bi imala kao svaka ZAPOSLENA osoba što trenutno jesam, ja ću s dvoje djece primati naknadu za nezaposlene. I još sam bila “sretna” što se povećava naknada na 2330 kn. Ukoliko ne primijenite povećanje i na ovakve slučajeve, ja ću primati 1660 kn, o čemu se sada govori. Razmišljam da dam otkaz jer onda ću u tom slučaju primati povećani iznos od 2330 kn. Već 7 g, otkad sam završila fakultet radim kao zamjena za porodiljne i ne žalim se. Ali imam 30 g. i ja želim svoju obitelj i onda mi se ovo dogodi! Radi 20 dana! Sve bi bilo u redu da se naknada može mijenjati za vrijeme trajanja porodiljnog kada ostvarim tih 18 mj.staža, što bi bilo za 20 dana dakle. Ali ne, zakon kaže da kako je bilo u trenutku otvaranja porodiljnog, tako ostaje svih 6 mj. Znači žene koje ostanu samo dan nakon otvaranja porodiljnog bez posla primaju svih 6 mj. naknadu za zaposlene, dok druge kojima nedostaje nekoliko dana staža za uvjete a zaposlene su, primaju naknadu za nezaposlene. Ironično i tužno ? Mladi su zbunjeni i ne znaju kako planirati obitelj, upravo zbog ovakvih stvari koje ne znaš kad se napokon odlučiš na djecu.”

Komentar 4

“Podržavam ova povišenja rodiljnih i roditeljskih naknada. Međutim, smatram da bi trebalo donijeti i mjeru kojom se majci četvero ili više djece može dati status odgojiteljice. Npr. na način da ta majka može i dulje od tri godine koristiti pravo da radi polovinu radnog vremena uz dobijanje ove nove propisane naknade, tj. 70% proračunske osnovice. To pravo bi moglo trajati toliko dugo dokle god ima barem četvero malodobne djece koja se školuju.”

Član Upravnog odbora udruge U ime obitelji g. Lino Zonjić u petak 31. ožujka sudjelovao je u stručnoj raspravi o Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama koju je organiziralo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Lino Zonjić je tom prilikom, kao jedan od negativnih učinaka predloženih mjera izmijenjenog Zakona na koji je potrebno obratiti pozornost, iznio primjer obitelji koja će zbog povećanja naknade za plaću od cca 700kn/mjesečno iduće godine izgubiti pravo na dječji doplatak i u konačnici ostati bez 18.000 kn na godišnjoj razini (12 x 1.500 kn).

Kako biste na stranici e-savjetovanja mogli ostaviti svoj komentar na Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, pročitajte upute za registraciju na poveznici.

Izvor: narod.hr

Foto: thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža