Zloupotreba državnih institucija za progon građanskih aktivista
25. veljače 2015.

Na današnjoj je konferenciji za medije „U ime obitelji“ ukazano na nevaljano funkcioniranje USKOK-a u referendumskom postupku “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”, posljedično tome na kraju neprovođenje Zaključka Grada Zagreba o pokroviteljstvu, samim time i nefunkcioniranjem Grada Zagreba. Objedinjenim podacima voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ odvjetnik Krešimir Planinić pokazao je način na koji se pokušava obeshrabriti Grad Zagreb na početku za pokroviteljstvo, odmah u rujnu, i na kraju odbijanjem postupanja po zaključku, tj. da zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek ne plati račune koji su dogovoreni zaključkom Grada Zagreba, rekao je Krešimir Planinić.

“Smatramo da je USKOK izdvajanjem inicijative “U ime obitelji” između drugih inicijativa i udruga koje je Grad Zagreb financirao u tijeku protekle godine, ustvari vršio pritisak na Grad Zagreb vezan uz pomoć građanima Grada Zagreba te da predstavlja zloupotrebu državnih institucija kao metode da bi se vršio politički pritisak na građanske aktiviste”, rekla je dr. Željka Markić, članica organizacijskoga odbora inicijative „U ime obitelji“.

Građanska inicijativa “U ime obitelji” podsjetila je kako je početkom rujna 2014. pozvala sve gradonačelnike u Republici Hrvatskoj da pomognu svojim sugrađanima volonterima „U ime obitelji“ u pripremi izjašnjavanja građana „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ na način na koji smatraju prikladnim – dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu hrvatskih gradova. Grad Zagreb tomu se odazvao te je 19. rujna donesen Zaključak o prihvaćanju pokroviteljstva Grada Zagreba nad inicijativom.

Voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ podsjetio je kako se izjašnjavanje građana o pravednijem izbornom sustavu koje je omogućila građanska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ održalo od 21. rujna do 5. listopada u cijeloj Hrvatskoj.

Odvjetnik Planinić rekao je kako je već na samom početku izjašnjavanja građana, 22. rujna 2014. Inicijativa „U ime obitelji“ izvijestila medije i javnost da je Grad Zagreb na zamolbu odgovorio te je pomogao u tiskanju letaka koji su podijeljeni građanima te ustupanjem štandova na kojima su se građani izjašnjavali o potrebi raspisivanja referenduma.

„Čudno je i nelogično da samo tri dana nakon početka prikupljanja potpisa, 24. rujna 2014. Uskok od Grada Zagreba navodno traži objašnjenje o pokroviteljstvu i time takvo pokroviteljstvo obeshrabruje“, naglašava Krešimir Planinić.

Nakon uhićenja gradonačelnika Bandića – 19. listopada 2014. Udruzi „U ime obitelji“ počinju pristizati računi za usluge koje nije naručila. Radilo se o izradi i emitiranju radijskog promotivnog spota te korištenju štandova dok je račun za tiskanje letaka pristigao u prosincu 2014, dva mjeseca nakon završetka izjašnjavanja građana.

„U ime obitelji“ je 12. siječnja 2015. Gradu Zagrebu uputila dopis u kojem je dostavila sve račune. 23. siječnja Uskok od dogradonačelnice gđe Švaljek – traži dostavu njezina odgovora na dopis „U ime obitelji“ očigledno sugerirajući zamjenici gradonačelnika da odbije zahtjev za plaćanjem računa koje bi po Zaključku o pokroviteljstvu Grad Zagreb trebao platiti, te je negativni odgovor od dogradonačelnice „U ime obitelji“ primila 30. siječnja 2015. (naznačen pogrešan datum na dopisu – 22. 1. 2015. g.).

6.veljače 2015. “U ime obitelji” je zatražila sastanak s gđom Švaljek i detaljno obrazložila iz kojeg je razloga postupanje Grada Zagreba protivno samom Zaključku i dosadašnjem financiranju drugih događaja, na što nema odgovora do danas.

Članica Organizacijskoga odbora Dr. Željka Markić istaknula je kako je „procedura o donošenje zaključka Grada Zagreba o prihvaćanju pokroviteljstva te se na temelju tog zaključka dolazi drugi zaključak o korištenju sredstava, standardna procedura Grada Zagreba“.

“Ono što nije standardno u cijelom postupku jest da USKOK tri dana nakon što se pokrene građanska inicijativa, dva dana nakon što se objavi da je Grad preuzeo pokroviteljstvo nad nekom inicijativom, USKOK traži dokument je li Grad donio odluku o pokroviteljstvu, temeljem kojih ovlasti i koji je novčani iznos doznačen”.

“Kad se jedna skupina ljudi izdvaja od svih ostalih na ovaj način, radi se o o tome da nismo svi isti pred zakonom. Smatramo da se radi o zloupotrebi državnih institucija kao metodi pritiska na one s kojima se aktualna politička vlast ne slaže”, pojasnila je dr. Markić dodavši kako se ovakvom zloupotrebom pokušava zaustaviti jedna građanska inicijativa koja se zalaže za demokratizaciju političkog prostora te kako se mora razgovarati o ljudima koji vode te institucije“.

Dr. Markić je pojasnila da se radi o velikom problemu jer je nedavno u jednim dnevnim novinama izašao dio njezina iskaza koji je dala u USKOK-u, u pogrešnom kontekstu, napomenuvši kako su svi potpisali izjavu o neiznošenju činjenica o iskazu u javnost, što nije nitko iz inicijative radio. “To znači da su iz USKOK-a dostavljene informacije o iskazima medijima”, zaključila je dodavši kako postoji veliki problem ako USKOK služi kao produžena ruka politike.

Na novinarsko pitanje o Zakonu o referendumu o kojem se danas raspravlja u Hrvatskom saboru, voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ odvjetnik Planinić rekao je: „Svima je poznato i stručna je javnost rekla kako je nedopustivo prikupljanje potpisa u državnim uredima, rok je neadekvatan. Napomenuo je kako „nije moglo doći do promjena Ustava,  tako da Zakon o referendumu ne može biti kompletan u smislu kvalitativnih promjena koje je inicijativa predlagala. Neke su od njih da se točno odredi broj potrebnih potpisa za raspisivanje referenduma, da nije u postotku i jedan od drugih elemenata – da se referendumsko pitanje provjeri prije samog ulaska u referendumski postupak koji je skup“.

Prezentacija: I Uskok protiv promjena izbornog sustava

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža