Zlouporaba proračunskog novca: Pročitajte izvješće o ‘Novostima’ SNV-a koje je 2017. objavila U ime obitelji
13. siječnja 2019.

Novosti SNV-a Milorada Pupovca financiraju se iz hrvatskog državnog proračuna u visini od 3.200.000 kuna (oko 400.000 eura) godišnje, a redovito objavljuju članke i naslovnice koji su primjer izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu.

‘Novosti’ Srpskog narodnog vijeća zastupnika Milorada Pupovca su odlučile su posvetiti novi broj njegovom koalicijskom partneru Hrvatskoj demokratskoj zajednici zbog slučaja sina HDZ-ovog zastupnika Josipa Đakića. Na najnovijoj naslovnici je prikazan prvi predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman s odrubljenom partizanskom glavom. A to nije jedini takav primjer, bilo je sličnih naslovnica i ranije.

> Nino Raspudić: Objava Đakića ne bi trebala biti udarna tema, slične gadosti viđamo i sponzorirane državnim novcem u manjinskim glasilima

Udruga U ime obitelji u veljači 2017. godine poručila je kako je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio 3,2 milijuna proračunskog novca Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.


> Marcel Holjevac: Zašto Pupovac dobiva tri milijuna kuna godišnje za “satiru” za kakvu Đakiću prijete tri godine zatvora?

Napravili su analizu članaka objavljenih u Novostima, te izvješće dostavili premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, tadašnjem predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

> Nakon slučaja Đakićevog sina: Evo kakvu fotografiju su Pupovčeve Novosti objavile na naslovnici!

Ukazali su na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

> Evo kakve su naslovnice objavljivale Pupovčeve ‘Novosti’, financirane iz hrvatskog proračuna!

Izvješće koje je udruga izradila možete pogledati ovdje:

 > Zlouporaba proračunskog novca: Pročitajte izvješće o Novostima koje je U ime obitelji poslala Plenkoviću, Petrovu, saborskom odboru…

“Objave mladaca na društvenim mrežama u zrelim društvima ne bi trebale biti udarna tema, no, iako slične gadosti viđamo i sponzorirane državnim novcem u manjinskim glasilima ili ih čujemo iz usta saborskih zastupnika, ovaj božićni izljev bezumne mržnje bio je posebno upečatljiv”, upozorio je i Nino Raspudić u svojoj kolumni za Večernji list.

Podsjetimo, Ivan Đakić je u ponedjeljak na svom privatnom facebook profilu objavio fotografiju ustaše s odrubljenom glavom četnika uz koju je napisao: “Svim ‘prijateljima’ srbićima čestitam Božić”.

Post je izazvao brojne osude zbog govora mržnje, a sin zastupnika Josipa Đakića, završio je i na obavijesnom razgovoru u policiji.

HDZ je najoštrije osudio takav govor mržnje, kao i pozivanje na društvenu netrpeljivost, najavivši da će protiv Ivana Đakića pokrenuti stegovni postupak.

Ivan Đakić potom se iščlanio iz HDZ-a u svome stranačkom ogranku u Virovitici, a njegov otac, koji je i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije, smatra to činom priznanja ove nepromišljene pogreške.

Na to su reagirali i iz drugih stranaka: SDP-a, HNS-a i drugih, a Milorad Pupovac održao je i konferenciju za novinare.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac osudio je objavu na facebooku i okarakterizarao ju kao govor mržnje i poziv na nasilje te izrazio sumnju da će pravosuđe to sankcionirati po službenoj dužnosti, no Vlada Andreja Plenkovića i dalje ima njegovu potporu.

Pozivajući se na odredbe Kaznenog zakona, Pupovac je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ustvrdio kako se u slučaju facebook “čestitke” radi o veličanju zločinačkog ustaškog režima i vrijeđanju njegovih žrtava, što je kažnjivo zatvorom do tri godine.

> Ministar Medved osudio govor mržnje sina zastupnika Đakića na društvenim mrežama

Ivan Đakić je zbog objave na Facebooku noć proveo u pritvoru, a sud u Bjelovaru donio je odluku da se Ivanu Đakiću ne produži pritvor na 30 dana, ali su mu izrečene mjere opreza.

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža