Otvoreno pismo povodom glasovanja o rezoluciji „Ljudska prava i etička pitanja vezana za surogatstvo”
23. studenoga 2015.

U ime obitelji danas je poslala pismo g. Igoru Kolmanu, članu Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te svim hrvatskim zastupnicima i njihovim zamjenicima u Vijeću Europe u kojem od g. Kolmana traži da prilikom glasovanja o rezoluciji: „Ljudska prava i etička pitanja vezana za surogatstvo” koje će se održati, danas 23. studenoga 2015., zastupa zabranu surogatstva te se zauzme za zaštitu žena i djece koji su žrtve prakse surogatstva.

Pismo donosimo u cijelosti:

Danas, 23. studenoga 2015., na sastanku Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe glasovat ćete kao predstavnik Republike Hrvatske o nacrtu Rezolucije “Ljudska prava i etička pitanja vezana za surogatstvo”, na temelju Izvješća  izvjestiteljice Petre De Sutter.

Kod surogatstva, ili zamjenskog majčinstva, žena nosi i rađa dijete za nekog drugog, često tako da za to iznajmljuje svoje tijelo i spolne organe, čak i majčinstvo (svoje jajne stanice). Dakle, žena koja nosi dijete može tome djetetu biti majka, ali i ne mora (u slučaju da je davatelj jajne stanice neka druga žena). I u jednom i u drugom slučaju – kad je žena koja nosi dijete i njegova majka ili kada je biološka majka neka druga žena – dijete nakon poroda mora predati pojedincu ili paru koji su to dijete „naručili“. Otac djeteta može biti osoba koja je to dijete „naručila“ ili anonimni davatelj sperme (npr. kao u slučajevima kada dijete naručuje lezbijski par).

Želimo naglasiti da je surogatstvo zakonom zabranjeno u Hrvatskoj. Smatramo da takva dobra praksa koje prvenstveno štiti interese djeteta i njegove majke treba biti proširena i promicana od strane hrvatskog predstavnika u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i svim europskim institucijama.

Jasno je da surogatstvo krši ljudska prava, povrjeđuje dostojanstvo djeteta, majke i oca i otvara vrlo ozbiljna etička pitanja. Stoga pozivamo da se prilikom glasovanja o Rezoluciji uzme u obzir da praksa surogatstva u nekim zemljama:

Dijete pretvara u „proizvod“ koji se kupuje i prodaje, dok Konvencija o pravima djeteta traži od država potpisnica da djeca imaju pravo na zaštitu od zlostavljanja ili izrabljivanja i poziva države da djeluju u najboljem interesu djeteta. Surogatstvo predstavlja moderan oblik trgovanja ljudima.

Manipulira identitetom i podrijetlom djece te ih lišava povezanosti sa njihovom majkom ili ženom koja ih je nosila, za što istraživanja dokazuju da je štetno za razvoj i dobrobit djeteta. Isto tako sprječava povezivanje djeteta s njegovim ocem.

S obzirom na žene, surogatstvo također:

Žene u teškim materijalnim prilikama, osobito u nerazvijenim zemljama svijeta, iskorištava kao „strojeve za rađanje“.

Poništava važnost očinstva i majčinstva.

Predstavlja iskorištavanje ženskog tijela i njezinih spolnih organa, unatoč načelu nedostupnosti ljudske osobe i ne-vlasništva ljudskog tijela.

Pogoduje stvaranju crnog tržišta “prodaje beba”.

S obzirom na sve navedeno, smatramo da je jedina prihvatljiva regulacija koju bi Parlamentarna skupština Vijeća Europe trebala zastupati potpuna zabrana surogatstva te Vas tražimo da prilikom glasovanja zastupate ono što je zakonito u Republici Hrvatskoj – zabranu surogatstva.

Pozivamo Vas, kao predstavnika Republike Hrvatske u Odboru za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, da prilikom rasprave i glasovanja o rezoluciji uzmete u obzir navedena kršenja ljudskih prava te se u skladu sa zakonima u Republici Hrvatskoj zauzmete za zaštitu žena i djece koji su žrtve ove.

 

 

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža