Odgođeno usvajanje rezolucije o surogatstvu zbog sukoba interesa
24. studenoga 2015.

U ponedjeljak, 23. studenog 2015., Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Vijeća Europe odlučio je do daljnjeg odgoditi razmatranje rezolucije o surogatstvu zbog potencijalnog kršenja etičkih i profesionalnih pravila Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Naime, prema Kodeksu ponašanja članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, izvjestitelji “ne smiju imati ekonomski, komercijalni, financijski ili drugi interes, na profesionalnom, osobnom ili obiteljskom planu, povezanim s temom izvješća”.

Petra de Sutter, izvjestiteljica odgovorna za izradu Izvješća “Ljudska prava i etička pitanja koja se odnose na surogatstvo”, na temelju kojeg je trebala biti izglasovana rezolucija o surogatstvu, sama se bavila surogatstvom kao profesijom u Sveučilišnoj bolnici Gent, najvećoj bolnici u Beligiji, gdje radi kao voditeljica Odjela za reproduktivnu medicinu. Od 2003. surogatstvo se prakticira u odjelu te bolnice, a od 2011. i za istospolne parove.

De Sutter je tada za izjavila za flanderstoday.eu da dobiva barem jedan zahtjev tjedno od gay muškaraca koji žele postati očevi putem te prakse.

“Živimo u državi u kojoj homoseksualni parovi mogu sklapati ‘brak’ i posvajati djecu. Bilo bi diskriminatorno ne dozvoliti surogatstvo za gay parove”, rekla je De Sutter za De Staandard.

U Beligiji surogatstvo nije zakonski regulirano, ali nije ni zabranjeno, stoga je de facto na snazi “altruistično surogatstvo”, što znači da žena može iznajmiti svoje tijelo da nosi i rodi dijete za nekog drugog, ali za to ne smije biti plaćena ili sklopiti ugovor.

“Naručitelji” djeteta su odgovorni za izbor „surogat majke“, a bolnica za proceduru surogatstva. “Odgovornost da se pronađu surogat majka i donator sjemena, ako je potrebno, je na budućim roditeljima”, izjavila je De Sutter. S druge strane, bolnica je plaćena od strane “naručitelja” za sve svoje usluge vezano za surogatstvo.

Odbor za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe odlučio je ispitati mogući sukob interesa prije nego što na zasjedanju u siječnju 2016. odluči hoće li razriješiti izvjestiteljicu Petru De Sutter njezinih dužnosti i izabrati novog izvjestitelja, kako to predviđa Kodeks ponašanja članova Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, ili će utvrditi da nije došlo do povrede Kodeksa, što znači da će se nastaviti procedura usvajanja Izvješća i izglasavanja rezolucije o surogatstvu u Parlamentarnoj skupštini.

Podsjećamo, U ime obitelji je poslala pismo g. Igoru Kolmanu, članu Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe te svim hrvatskim zastupnicima i njihovim zamjenicima u Vijeću Europe u kojem od g. Kolmana traži da prilikom glasovanja o rezoluciji: „Ljudska prava i etička pitanja vezana za surogatstvo” koje će se održati, danas 23. studenoga 2015., zastupa zabranu surogatstva te se zauzme za zaštitu žena i djece koji su žrtve prakse surogatstva. Cijelo pismo pročitajte ovdje.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža