U ime obitelji

Zašto Indexu smetaju roditelji odgojitelji?

Zašto Indexu smetaju roditelji odgojitelji?

“Tko su majke odgojiteljice? Puno ih je dalo otkaz, trećina nije rođena u Hrvatskoj”, tekst s ovim naslovom je prije dva dana objavljen na portalu Index. Naslov je izazvao zgražanje, te je jedan od komentara bio: “Hrvatske državljane selektirati na temelju mjesta rođenja, boje očiju ili boje kože jest fašizam.”

Selektivno izdvajanja

Podsjetimo, na nedavnoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine ukinuta je mjera roditelj odgojitelj, kojom je bilo obuhvaćeno 5800 korisnika i 20.000 djece. Roditelji odgojitelji su se s pravom pobunili protiv ukidanja te odluke jer se stečena prava, prava onih korisnika koja se već po toj postojećoj odluci primjenjuju, moraju poštovati.

Informacije navedene u svom naslovu novinari Indexa prikupili su iz analize mjere roditelj odgojitelj koju je objavio Gradski ured za demografiju u ožujku 2020. U tekstu na portalu se zaista navode statistički podaci ovog Gradskog ureda, ali se u opremi teksta selektivno izdvajaju samo one informacije koje su važne autoru članka. Tekst izgleda kao usklađivanje mišljenja novinara i urednika s politikom koju vodi aktualni zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tako se napominje da je najviše korisnika mjere roditelj odgojitelj u Sesvetama, Dubravi i na Peščenici. Podsjetimo, u Sesvetama i Dubravi Tomašević nema većinu u vijećima gradskim četvrti. Od rođenih u inozemstvu najveći broj korisnika je rođen u Bosni i Hercegovini (19.3%) i Kosovu (5.7%). Index diskriminira i ne navodi činjenicu kako nitko nije mogao koristiti mjeru tko niije imao prebivalište u Zagrebu 5 godina. 12 posto korisnika mjere nema završenu srednju, a neki ni osnovnu školu, navodi Index.

Mjere i u jedinicama lokalne samouprave

Pritom su zaboravili napomenuti kako je tadašnja pročelnica Ureda za demografiju Grada Zagreba Mila Jelavić istaknula:

“Grad Zagreb prvi je uveo mjeru roditelj odgojitelj no, prema našim saznanjima, i neke druge jedinice lokalne samouprave uvele su mjeru sličnog sadržaja (Vir, Klis, Podbablje). Zbog činjenice da je mjera Grada Zagreba izuzetno dobro prihvaćena od strane korisnika, Grad Zagreb uputio je prema Vladi Republike Hrvatske prijedlog da se ovakva ili slična mjera oživotvori na državnoj razini.”

Za rođenje trećeg djeteta Grad Vis dugoročno izdvaja 176.600 kuna

Želite imati više djece? Razmislite da se preselite na Šoltu!

Inače, stranka Stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, u prijedlogu poslanom zagrebačkom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću istaknula je da se više od tri milijuna kuna može uštedjeti deprofesionalizacijom funkcije mjesta predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, koji jedini u Republici Hrvatskoj prima plaću za tu funkciju te uz to, kako su naveli, ima i sve ostale pogodnosti (službeno vozilo, vozača…).

Dodali su da je to samo jedan od primjera na kojima se mogu primijeniti mjere ušteda, a da se ne ugrožavaju najranjivije skupine Zagrepčana.

Kako je objavljeno u medijima, Index je, primjerice, 2012. godine dobio 489.000,00 kuna poreznih sredstava građana Grada Zagreba.