U ime obitelji

Šola: Hoće li nam EK, nakon što je pokušala ukrasti Božić, ukrasti i kuće i stanove?

Šola: Hoće li nam EK, nakon što je pokušala ukrasti Božić, ukrasti i kuće i stanove?

Svaka manipulacija počinje od zahvata u jezik. Svaki totalitarizam, svaki uvod u civilizacijsko i kulturološko crnilo počelo je od riječi i sintagmi koje zvuče nevino.

O tome su napisane brojne studije. Spomenut ću samo jednu koja opisuje jezičnu zlouporabu, mimikriju, kojom je Hitler sakrio svoje prave namjere. To je djelo “Zloporaba jezika, zloporaba moći” njemačkog filozofa Josefa Piepera, koji je još sedamdesetih godina upozorio na jezični inženjering kao ključ manipulacije masama s prikrivenim zloćudnim nakanama. Danas, veli Pieper, svi znamo što je Hitler mislio pod pojmom “Lebensraum”. Nevin i za svakog zdravorazumskog čovjeka prihvatljiv pojam “životni prostor”. U prijevodu na mnoge jezike, pa i na engleski, “Lebensraum” zvuči još nevinije, to je “dnevna soba” (living room).

Jednako tako, danas znamo što je to “Endlösung den Judenfrage” (konačno rješenje židovskog pitanja), no tada je to bio tek dvosmisleni eufemizam za jedan od najvećih zločina u ljudskoj povijesti. Jednako tako, u SSSR-u se glavno glasilo koje je lagalo ljude zvalo “Pravda” (Istina).

Niti u bunilu ne bih povlačio nikakve istoznačnosti između EU-a i zločinačkih režima prošlosti. No kako kroz povijest, tako i danas, od reklamne industrije do zakona u demokratskim društvima, nitko nije imun od zlouporabe jezika (…).

U Europskoj uniji u tijeku je već duže vremena dvostruka revolucija. Prva je ona kojom se želi promijeniti narav čovjeka i naše kulture, a provodi se u ime veoma prihvatljive riječi – “inkluzivnost”. Nedavni slučaj pokušaja “krađe Božića” od strane Komisije, kao i brisanje razlike između muškog i ženskog prilikom oslovljavanja u kontekstu “rodne neutralnosti”, kao i naziva otac i majka, poznati su. Sve je to nasilje nad zbiljom, nad ljudima, nad kulturom i našim milenijski građenim identitetom u ime – inkluzivnosti. Lijepa riječ.

Druga je revolucija koja je na djelu u EU-u, osim ove antropološko-kulturološke, zelena revolucija pretvorena u religiju. Kao što prva provodi svoje soft nasilje pod riječju “inkluzivnost”, odnosno “rodna neutralnost”, zelena revolucija također ima svoju plemenitu neutralnost nazvanu “klimatska neutralnost”.

Privatno vlasništvo

Protiv ekologije nitko normalan nema ništa protiv. No kada u ime “klimatske neutralnosti” idete u napad na tuđe privatno vlasništvo, e onda čekaj malo… Tako Europska komisija u pripremi ima dokument kojim bi se, u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, europskim građanima zabranila prodaja i najam vlastitih (!) kuća i stanova ako nemaju zadovoljavajući ekološki certifikat. I sada je potreban takav certifikat, ali ne za zabranu prodaje ili najma nekretnine, nego za određivanje više/niže cijene, što je razumno. No prema novom prijedlogu, za nekoliko godina kuće i stanovi niskog energetskog razreda neće se moći prodavati niti iznajmljivati, što, očito, uključuje i apartmane na moru. (…)

Ako ovaj prijedlog bude prihvaćen, to će, među inim, snažno pogoditi ne samo Hrvatsku, jer je za radnike izgrađeno mnoštvo nekvalitetnih stambenih naselja nakon Drugog svjetskog rata, radnika i umirovljenika koji i danas spajaju kraj s krajem, kako će oni, ili tko, financirati klimatski neutralnu obnovu svojih nekretnina?

(…) Ključ svakog jezičnog inženjeringa, pa i danas, jest fenomen koji je Orwell nazvao “doublethink”, iliti dvostruko razmišljanje. (…) Dvostruko mišljenje implicira sposobnost istovremenog prihvaćanja u vlastitoj svijesti dva među sobom oprečna mišljenja, prihvaćajući oba: rat je mir, sloboda je ropstvo, a na primjeru Europske komisije i pokušaja “krađe Božića” u ime uključivosti (inkluzivnosti), orwellovski “doublethink” na bruxelleski način značio bi – uključivost je isključivost. Klimatska neutralnost, pak, Europske komisije u tom orwellovskom kontekstu nije klimatska neutralnost, nego klimatska diskriminacija (…)

Tko će financijski biti dobitnik, a tko gubitnik zelene revolucije i “klimatske neutralnosti”? Raja, kao i kod svih revolucija, teško. Revolucionari, sigurno.

Božić je “raja”, za sada, obranila od “inkluzivnosti”. Valjda će i vlastite domove i raspolaganje njima od “klimatske neutralnosti”.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.