Zastave Hoda za život zavijorile se u Zagrebu
11. svibnja 2024.

Zastave koje najavljuju Hod za život zavijorile su se u Zagrebu. Postavljene su ispred bazilike sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu najavljujući nadolazeći Hod za život u Zagrebu, ali i u Vinkovcima u subotu 18. svibnja.

U subotu je održan prvi Hod za život u ovoj godini u Osijeku. Sljedeći na redu su Zagreb i Vinkovci. Na Hod za život pozivaju i zastave postavljene ispred bazilike sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu.

>Prvi ovogodišnji Hod za život: Osječani poslali snažne poruke za zaštitu nerođenih

Hod za život 18. svibnja u Zagrebu počinje okupljanjem na Trgu Republike Hrvatske (HNK) od 10:30. Podsjetimo također da je prvi nacionalni Hod za život u Hrvatskoj održan upravu u Zagrebu. Tog 21. svibnja 2016. u Zagrebu se pod geslom „Za život, obitelj i Hrvatsku“ okupilo više od 15 tisuća ljudi.

>Koliko je bilo ljudi na Hodu za život u Zagrebu? Provjerite na fotografijama poznatog fotografa Saše Ćetkovića

>Zagrebački Hod za život: Na tisuće ljudi, nevjerojatna svjedočanstva i snažne poruke – recite DA životu!

Franjevci konventualci i bazilika sv. Antuna

Baziliku i župu sv. Antuna Padovanskog, pred kojom su postavljene zastave Hoda za život, opslužuju franjevci konventualci koji pripadaju Hrvatskoj Provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Franjevci konventualci čine jednu od tri velike obitelji franjevačkoga Prvog reda, zajedno s Malom braćom i franjevcima kapucinima. U svakodnevnom životu franjevci konventualci provode tzv. mješoviti život, kombinaciju duhovnog i apostolskog rada. Dan obično počinju zajedničkom molitvom i svetom misom, da bi se podvečer ponovno okupili na večernju molitvu. Između toga cijeli dan ostaje na raspolaganju za apostolsko djelovanje.

>Ovogodišnji Hod za život najavljuju i jumbo plakati na ulicama gradova

Franjevci konventualci u Zagreb su došli 1921. nakon progonstva iz Cresa. Izgradnja crkve sv. Antuna započela je 1931., a te su godine osnovali i istoimenu župu. Prvu svetu misu u novoj crkvi 1934. predslavio je zagrebački nadbiskup koadjutor, danas bl. Alojzije Stepinac. Unutrašnjost crkve dovršena je 1984., a Crkvu je posvetio kardinal Franjo Kuharić 24. studenoga 1984. Prije dvije godine, točnije 8. kolovoza 2022., dekretom Dikasterija za bogoštovlje crkva sv. Antuna uzdignuta je na čast manje bazilike.

>Rijeka ljudi: Fantastični kadrovi u novom spotu Hoda za život u Zagrebu

Hod za život u 15 gradova

Ove godine Hod za život održava se u čak 15 gradova. Prvi na redu bio je Osijek gdje se za život hodalo u subotu. Sljedeći na rasporedu su Zagreb i Vinkovci 18. svibnja. Po prvi puta Hod će se održati u Sinju i Opuzenu. A niže je raspored svih hodova po gradovima:

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža