Zakon o eutanaziji izmiče kontroli: Broj ‘potpomognutih samoubojstava’ u porastu u Belgiji
2. svibnja 2022.

Eutanazija uzima maha: broj smrtnih slučajeva od eutanazije u Belgiji porastao je za nekoliko stotina od 2020. do 2021., a broj ljudi eutanaziranih zbog mentalnih bolesti se više nego udvostručio. Ovo ne uključuje smrtne slučajeve koji su neprijavljeni, što znači da je pravi broj gotovo sigurno veći, donosi Liveaction.

Europski institut za bioetiku (EIB) izvijestio je da je 2021. bilo 2699 smrtnih slučajeva od eutanazije. To je više nego 2020. kada su bila 2444 slučaja. Uz to, 2020. provedena je 21 eutanazija zbog mentalnih bolesti, dok ih je 2021. provedeno najmanje 50. EIB je primijetio da najmanje 25-35 % smrtnih slučajeva uslijed eutanazije ostane neprijavljeno.

Dok je većina eutanazija počinjena na starijim osobama, gotovo trećina je bila mlađa od 60 godina. Uz to, otprilike 20 % smrtnih slučajeva bilo je uzrokovano patologijama, kao što su kronične bolesti, artritis, inkontinencija i gubitak vida ili sluha.

Belgija ima radikalni zakon o eutanaziji koji je nedavno kritiziralo Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava. Do kritike je došlo najviše zbog tretmana ove zemlje prema starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Izjava Giorgia Mazzolia

„Pošteno i pravedno društvo brine se za svoje najugroženije”, rekao je Giorgio Mazzoli, pravni službenik UN-a za ADF International u Ženevi. Nastavio je:

„Međunarodno pravo štiti svačije inherentno pravo na život i zahtijeva od zemalja da štite dostojanstvo i živote svih ljudi, umjesto da im pomognu u njegovu okončanju. Nažalost, tijekom godina vidjeli smo kako belgijski zakon o eutanaziji izmiče kontroli. U jednom slučaju, život 23-godišnje djevojke tragično je okončan eutanazijom zbog njezine borbe s psihičkim problemima.

Nema ničeg progresivnog u vladi koja odbija pružiti skrb i podršku onima kojima je najpotrebnija. Pozivamo belgijsku vladu da prihvati preporuke koje je primila u vezi s tim: zaustavi eutanaziju i preusmjeri resurse na poboljšanje palijativne skrbi za one koji dolaze do prirodnog kraja života.“

Eutanazija u obitelji Mortier

Zakon o eutanaziji osporava i Tom Mortier, čija je majka ubijena potpomognutim samoubojstvom. Njoj je dijagnosticirana samo kronična depresija. Europski sud za ljudska prava razmatra slučaj, a ADF International zastupa Mortiera. „Veliki problem u našem društvu je to što smo očigledno izgubili smisao brige jedni o drugima“ rekao je Mortier u izjavi koju je objavio ADF International. „Moja je majka imala ozbiljan psihički problem. S depresijom se morala nositi cijeli život. Godinama su je liječili psihijatri i na kraju je kontakt među nama prekinut. Godinu dana poslije dobila je smrtonosnu injekciju. Ni onkolog koji je dao injekciju ni bolnica nisu obavijestili mene ili bilo koga od moje braće i sestara da naša majka uopće razmišlja o eutanaziji. Saznao sam dan poslije kada su me kontaktirali iz bolnice i zamolili me da se pobrinem za ‘praktikalije’.”

Robert Clarke, zamjenik direktora odvjetništva za ADF International, istaknuo je da je sklizak teren jasno vidljiv u Belgiji i da se eutanazija mora zaustaviti. „Kada se ovi zakoni donesu, učinak eutanazije neće se moći kontrolirati”, rekao je. „Belgija se postavila na putanju koja, u najboljem slučaju, implicitno govori najranjivijima da njihovi životi nisu vrijedni življenja.”

Prevela/uredila: Katarina Zarinkijević/narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža