U ime obitelji

Vlada opet propustila zaustaviti politiku protiv obitelji

Vlada opet propustila zaustaviti politiku protiv obitelji

Vlada je suprotno zahtjevima potpisnika peticijeZaustavite zloupotrebu suzbijanja diskriminacije za progon neistomišljenika!”, na zatvorenoj sjednici 6. srpnja 2016. ovlastila dosadašnjeg ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Branka Sočanca, da nastavi obavljati poslove do provođenja javnog natječaja i imenovanja novog ravnatelja, usprkos toga što je u javnu raspravu uputio mjere suzbijanja diskriminacije koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava, pogotvo onih koji se zalažu za obiteljske vrijednosti, o čemu smo pisali ovdje. To znači da je vrlo vjerojatno da će predložene antidiskrimincijske mjere, ili neke još gore, biti dane novoj Vladi na usvajanje.

Ovo je samo jedan u nizu poteza kojom je Vlada i saborska većina HDZ-a i Mostapropustila zaustaviti politiku protiv obitelji koju na svoju ruku provode neke državne institucije, poput Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova,pojedinih saborskih odbora i ureda Vlade. Primjerice, iako su svi saborski zastupnici dobili pisano obrazloženje o tome zašto bi Izvješće o radu za 2015. pravobraniteljice za ravnopravnost spolova trebalo odbaciti – jer rad Pravobraniteljice nije bio dovoljno konkretan, bavio se pretežito ideološkim pitanjima, djelovao na štetu onih koje je trebao štititi, itd. -, Izvješće je usvojeno “slučanjo”, s jednim glasom “za” više, i to zbog neusuglašenog glasovanja HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera (HSS, HSP AS, MOST), ako isključimo lijevo-liberalnu oporbu koja inače politički glasa za takav rad pravobraniteljice.

Podsjećamo, dokumenti za suzbijanje diskriminacije pušteni su u javnu raspravu u vremenu političke krize – dan nakon pada Vlade, ljeti i za vrijeme Europskog prvenstva – kad je većina građana na godišnjem i ne prati događanja, u trajanju od 15 dana (do 1. srpnja), a ne od 30 dana, kako je predviđeno Zakonom o pravu na pristup informacijama (čl. 11., st. 3.), što sve predstavlja ozbiljan manjak demokratske kulture. Predložene antidiskriminacijske mjere su: preopćenite i nejasne – podložne interpretaciji i zlouporabi; manjkave – neke skupine, poput trudnica, zaposlenih majki, vjernika, obitelji s više djece, itd. uopće nisu obuhvaćene;ideološke – bave se ideologijom udruga Platforme 112, poput uvođenja građanskog odgoja, provođenja i nadzora provedbe Zakona o životnom partnerstvu, osiguravanje dostupnosti tableta za dan poslije i pobačaja, cenzuriranje školskih udžbenika – što sve ne bi trebalo biti dio mjera za suzbijanje diskriminacije; opasne – predstavljaju opasnost za građanske slobode i ljudska prava jer se mogu koristiti za progon neistomišljenika.

Još uvijek možete potpisati peticiju OVDJE kojom se traži da se održi kvalitetna javna rasprava, razriješi Radna skupina i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je dozvolio da se objavi dokument s ovakvim mjerama, koje mogu ograničiti građanske slobode i ljudska prava!

Izvor: narod.hr

Photo: hr.wikipedia.org