U ime obitelji

Vlada odbila povećati plaću za rad nedjeljom i blagdanom

Vlada odbila povećati plaću za rad nedjeljom i blagdanom

Vlada se na sjednici 29.3 očitovala o prijedlogu GLAS-a i HSU-a o povećanju plaće za rad nedjeljom i blagdanom. Oni su 28. veljače uputili prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, a mjesec dana nakon podnešenog prijedloga je odbijen.

Predloženim zakonom uredilo bi se da “za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. poslodavac mora obavezno isplatiti povećanje plaće za taj dan u iznosu od minimalno 30%”. Na iste navedene dane ne mogu se primjeniti odredbe o preraspodjeli rada te bi se kršenje istoga smatralo najtežim prekršajem poslodavca koje bi se kažnjavalo sa novčanom kaznom između 61 000 i 100 000 kuna.

Vlada je odgovorila kako povećanje plaće za 30% i povezanu predloženu prekršajnu odredbu smatraju nedovoljno argumentiranom. Vlada u svom odgovoru navodi da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

“Slijedom svega navedenoga, Vlada Republike Hrvatske ne podržava donošenje Prijedlog zakona, te smatra da važeći Zakon o radu predstavlja bolje zakonsko rješenje, te da bi u slučaju eventualnih izmjena i dopuna odredbi koje reguliraju predmetnu materiju, bilo potrebno iznaći cjelovitije rješenje, i to svakako u suradnji sa socijalnim partnerima, imajući u vidu da se radi o općem propisu koji uređuje radne odnose u Republici Hrvatskoj.”, navodi se u dokumentu koji potpisuje Andrej Plenković.

(VIDEO) U ime obitelji pozvala HDZ i SDP da zakonski zaštite neradnu nedjelju i blagdane

Podsjećamo, Udruga “U ime obitelji” prije godinu podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

Izvor: narod.hr

Foto: fah