(FOTO, VIDEO) UIO: premijer Plenković u EU glasao protiv Istanbulske; udruga mu za Uskrs darovala The New York Times
31. ožujka 2018.

Na konferenciji za tisak dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji izjavila je kako je premijer Plenković u više navrata ponovio da je ratifikacija Istanbulske konvencije nastavak politike HDZ-a. „To nije točno, a najbolji je dokaz činjenica da je sam premijer Plenković, kao HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu u lipnju 2015. glasovao protiv Paragrafa 13 koji traži da Istanbulsku konvenciju ratificiraju sve države članice EU. Godinu dana kasnije, u tijeku kampanje za parlementarne izbore, u odgovoru na upitnik udruge Vigilare o stavu HDZ-a o uvođenju rodne ideologije u zakone i obrazovni sustav RH, službeni odgovor HDZ-a bio je da se „protivi svakoj ideologiji, pa i rodnoj“. I kao treći dokaz o tome da premijer ne govori istinu kad kaže da je ratifikacija Istanbulske konvencije nastavak politike HDZ-a je izjava gospođe Maletić kao voditeljice radne skupine za izradu izbornog programa HDZ-a potvrdila da “ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio izbornog programa HDZ-a (…), niti je bila izborno obećanje…”. Maletić tvrdi kako zbog spornih dijelova Konvencije, a napose onih kojima se nameće “rodna” ideologija, ratifikacija nije dolazila u obzir kao dio izbornog programa HDZ-a.“

Željka Markić je na konferenciji pokazala uskršnji dar udruge U ime obitelji premijeru Plankoviću – svjetski poznate novine, The New York Times od prošle nedjelje, 25.3. u kojima premijer može pročitati dugi članak pod nalsovom:“In Sweden, Preschools Teach Boys to Dance and Girls to Yell“ (“U Švedskoj u vrtićima dječake podučavaju da plešu, a djevojčice da viču“). U članku je opisano kako u Švedskoj koja je IK ratificirala 2014., izgledaju „rodno neutralni vrtići“, što radi osoba sa zanimanjem „internog stručnjaka za rod“ te kako se to kod vrtićke i školske djece „ruše rodni stereotipi koje su im prenijeli obitelj i društvo“. U članku će premijer moći doznati kako se stvarno u Švedskoj djecu u vrtićima prisiljava da sudjeluju u aktivnostima u kojima ne žele sudjelovati kako bi razbijali „rodne stereotipe“. 

Luka Mlinarić objasnio je detaljno premijerovo glasovanje u Europskom parlamentu protiv poziva članicama EU da ratificiraju Istanbulsku konvenciju:

„Dakle, prilikom glasovanja o paragrafu 13. Rezolucije Europskog parlamenta o Strategiji EU za jednakost između žena i muškaraca nakon 2015. u lipnju 2015., koji glasi: “[Europski parlament] poziva Komisiju da procijeni mogućnost pristupanja EU Istanbulskoj konvenciji i pokretanje takvog postupka što je prije moguće, kao i promicanje ratifikacije Istanbulske konvencije od strane država članica kroz novu strategiju i aktivan rad u borbi protiv nasilja nad ženama i djevojčicama; poziva zemlje članice da potpišu i ratificiraju Istanbulsku konvenciju što je prije moguće, Plenković je tada kao zastupnik u EP – glasovao “protiv”.

Točnije, Plenković je prvo glasovao “za” (+) navedeni paragraf, ali je naknadno zatražio da se u zapisnik o glasovanju unese ispravak kako je namjeravao biti “protiv” (-) te je njegov glas promijenjen u protiv –  a što se jasno vidi iz dolje priloženog zapisnika, protumačio je Luka Mlinarić, voditelj projekata udruge U ime obitelji.

Iz zapisnika glasovanja očito je kako je premijer Plenković učinio napor da u njemu bude istaknuto kako je bio “protiv”, a ne “za” Istanbulsku konvenciju, i on je jedini zastupnik u EP koji je tada tražio izmjenu glasovanja. Svi njegovi kolege zastupnici iz HDZ-a – Maletić, Stier i Šuica su također glasovali protiv.

Na pitanje novinara za mišljenje o tzv. „Deklasificiranom mišljenju Vijeća Europe“ koje tumači Istanbulsku konvenciju, Željka Markić je odgovorila: „Ta izjava ima istu pravnu težinu kao i interpretativna izjava hrvatske Vlade – dakle, nikakvu. U njoj jasno piše da o tumačenju Konvencije odlučuje samo ono tijelo koju je i pripremilo – to je u konačnici GREVIO te se i u tom mišljenju navodi koncept roda, odvojenog od spola, koji je sporan velikom dijelu javnosti. Moram reći da ovo mišljenje, kao i interpretativnu izjavu smatram sramotnim pokušajem izigravanja javnosti, jer je potpuno jasno da te izjave i mišljenja ne mogu promijeniti pravne učinke Istanbulske konvencije.

Na pitanje novinarke RTL-a o izjavi dr Markić koja se pozvala na FB objavu gospođe Maletić kojom je demantirala tvrdnje Premijera Plankovića da je ratifiakcija IK bila dio programa HDZ-a. Gospođa Markić je izjavila sljedeće:Čuli smo od podpredsjednice HZD-a, gospođe Maletić kako ratifikacija Istanbulske konvencije nije bila dio p programa HDZ-a, upravo zbog koncepta roda odvojenog od spola“. https://www.facebook.com/ivana.maletic.cro/posts/1421753311262904
Na pitanje novinarke koja je pročitala dio teksta iz HDZ-ovog programa o Istanbulskoj konvenciji gđa Markić je odgovorila da se pozvala na izjavu gospođe Maletić koja je i vodila izradu izbornog programa i da toj interpretaciji vjeruje. A da o tome (što je već raspravljeno u medijima prošli tjedan, da se tekst na str. 94 HDZ.-ovo programa ne odnosi na ratifikaciju IK), možemo popričati poslije.

Na pitanje novinara o napadima g. Glavaševića vezano za financiranje nekih udruga javnim novcem, uključujući i U ime obitelji, dr. Markić je odgovorila da ne bi ulazila u izjave g. Glavaševića i njegove konstrukcije, ali da je  U ime obitelji predložila te da se i dalje zalaže da se promijeni način financiranja civilnog društva na način da sami građani, porezni obveznici mogu odabrati kojim udrugama civilnog društva žele da se dodjeljuje njihov porezni novac. Takav model postoji i u mnogim državama EU i time bi se odvojilo civilno društvo od politike.

Na pitanje novinara o budućim planovima vezano za  zakon o pobačaju s obzirom na „zalet koji sada u društvu postoji vezano za Istanbulsku konvenciju“, dr. Markić je odgovorila kako je “zalet vezan za Istanbulsku“ stvorio sam premijer Plenković stavljajući u svoj fokus i fokus javnosti ratifikaciju. „U ime obitelji ima u fokusu osim Istanbulske već duže od godinu dana promjenu izbornog sustava (kao preduvjet demokratizacije Hrvatske). Ova priča o „radnoj skupini za zakon o pobačaju“ je, mislim, spin gospodina Macana koji želi plasirati u javnost temu koju nisu spominjali ni prosvjednici  u Zagrebu ni itko drugi.“

Video konferencije za tisak možete vidjeti ovdje:

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža