Visoki upravni sud obustavio izvršenje Tomaševićeve odluke o roditeljima odgojiteljima!
25. travnja 2022.

Visoki upravni sud u ponedjeljak je odlučio obustaviti izvršavanje odluke Zagrebačke skupštine o de facto ukidanju mjere roditelj odgojitelj do odluke o zakonitosti općeg akta.

Na dnevni red Vijeća za ocjenu zakonitosti, na Visokom upravnom sudu RH, uvršten je predmet U ime obitelji, HURO i GI Djeca su budućnost predan u siječnju ove godine.

Točka I. Dnevnog reda bili su predmeti sa zahtjevom za ocjenom i traženjem poništenja izglasanog akta, a radi se o Odluci o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja.

Sud je odlučivao i o zahtjevu da se zaustavi primjena te odluke dok Sud ne donese odluku. Pozitivna odluka osigurava da roditelji odgojitelji primaju redovito novac do njihove odluke.

To je jako važno jer će roditelji odgojitelji još u svibnju dobiti novac za travanj, a nadalje, zahvaljujući odluci Tomaševićeve vlasti, ostali bi bez prihoda, da Sud nije donio privremenu mjeru.

Riječ je, podsjećamo, o uspješnoj demografskoj mjeri koja je u kratkom vremenu od samo pet godina postigla izniman uspjeh, a nezakonito ju je ukinula nova zagrebačka lijeva vlast Tomislava Tomaševića.

Zahtjev Visokom upravnom sudu za uvođenje privremene mjere i zaustavljanje svih postupanja povezanih s nezakonitom odlukom

Udruga U ime obitelji zatražila je u siječnju preko odvjetnika Karla Novosela zaštitu zakonskih prava roditelja odgojitelja od Visokog upravnog suda. To su učinile i Hrvatska udruga roditelja odgojitelja s odvjetnikom Krešimirom Planinićem, GI U djeci je budućnost i g. Ivica Lovrić s odvjetnicom Ksenijom Vržinom.

Od suda su također tražili i uvođenje privremene mjere – čime bi se zaustavila sva postupanja povezana s nezakonitom odlukom gradonačelnika Tomaševića.

Zahtjev Ministarstvu pravosuđa i uprave da provede nadzor u Gradu

Isto tako, krajem prošle je godine U ime obitelji zatražila od Ministarstva pravosuđa i uprave da po hitnom postupku provede državni nadzor zakonitosti odluke zagrebačkog gradonačelnika kojom povratno ukida mjeru roditelj odgojitelj. Nažalost, Ministarstvo, baš kao i Ured za demografiju na koje je ono prebacilo lopticu – nisu ništa napravili o tom pitanju koje se tiče više od 30 000 ljudi u gradu Zagrebu.

Uspješna demografska mjera

Stručno mišljenje prof. dr. sc. Nenada Pokosa pokazalo je da je u samo pet godina uspješne demografske mjere roditelj odgojitelj u Zagrebu došlo do povećanja od 38,2 % u broju trećerođene djece te povećanju od čak 65,4 % u broju četvrtog i više rođene djece. To znači da je zahvaljujući mjeri roditelj odgojitelj u Zagrebu u pet godina rođeno oko 500 više djece, nego u prijašnjem usporednom razdoblju. Za sliku o važnosti te mjere za Zagreb: to je 20 razreda po 25 djece.

Ignoriranje trudnica koje su planirale koristiti se mjerom s trećim djetetom

Isto tako Tomašević ukidanjem mjere roditelj odgojitelj za buduće korisnike nije osigurao nikakvu pomoć ili uzeo u obzir činjenicu da se određeni broj Zagrepčanki odlučio na treće ili daljnje dijete – računajući na mjeru roditelj odgojitelj. Te trudnice i njihova djeca stavljeni su u nepovoljan položaj iako su imali legitimna očekivanja da se mjerom koriste – koja ne mogu ovisiti o tome tko dobiva ili gubi izbore u Zagrebu.

Tomašević smanjio iznos za novorođeno treće i iduće dijete za 21,6 puta

Tomašević je također izvršio još jedan udar na socijalno najosjetljiviju skupinu u gradu Zagrebu – obitelji s malom djecom. Naime, odmah nakon dolaska na vlast za nove korisnike smanjio je iznos koji grad uplaćuje za treće i svako iduće dijete za 21,6 puta. Smanjio je i iznos za drugo dijete za 1.100 kuna uvodeći samo 2.500 tisuće kuna za svako novorođeno dijete u Zagrebu. Do Tomaševićeva dolaska na vlast svaka je obitelj za prvo dijete dobivala 1.800 kuna koje se isplaćivalo u dva obroka tijekom jedne godine, za drugo dijete 3.600 kuna isplaćeno u 4 jednaka obroka tijekom 2 godine, a za 3. i svako iduće dijete dobivalo se 54.000 kuna koje se isplaćivalo tijekom 6 godina u godišnjem obroku od 9.000 kuna

Argumenti i podatci koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec

> Marijan Kozić: ‘Tomašević je obećavao “rezanje” korupcije, a sad “reže” sve mjere koje podupiru djecu i mlade!’

U razgovoru sa Željkom Markić, IT stručnjak čija supruga koristi mjeru, Marijan Kozić, iznio je niz argumenata i podataka koji pobijaju tvrdnje Tomislava Tomaševića i Danijele Dolenec kako mjera roditelj odgojitelj nije demografski uspješna ili kako će za nekoliko mjeseci biti u vrtićima mjesta za dodatnih 5000 ili 6000 djece.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža