(VIDEO) Luka Mlinarić o neradnoj nedjelji: ‘Državna tijela prekršila su Poslovnik i Ustav oglušivši se na prijedlog UiO’
16. svibnja 2019.

U emisiji “Argumenti” govorilo se o tome zašto Hrvatska prednjači po broju radnika koji rade nedjeljom, može li neradna nedjelja utjecati na natalitetnu politiku i kako zakonodavno riješiti pitanje neradne nedjelje. Voditelj emisije bio je Ivan Tašev, a gostovali su: Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovina Hrvatske, fra Bože Vuleta iz Hrvatskog saveza za nedjelju i Luka Mlinarić iz udruge U ime obitelji.

“U ime obitelji je u ožujku 2017., dakle, prije više od dvije godine, podnijela Saborskom odboru za rad prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona i radu kojim bi se trenutno poboljšao položaj radnika, napose zaposlenih u trgovinama u Hrvatskoj. Tada je na čelu Odbora bio SDP-ov Mirando Mrsić, koji nije ni na koji način reagirao na tu našu predstavku, čak ni po proteku roka od 6 mjeseci, što je po Poslovniku Hrvatskog sabora bio dužan. Poslije njega je na to mjesto došao, također SDP-ov, Gordan Maras, koji je tek godinu dana nakon tog našeg prijedloga sazvao tematsku sjednicu na kojoj se tek toliko razgovaralo o problematici rada nedjeljom, ali se nije govorilo konkretno o našem prijedlogu. Time je prekršen poslovnik Hrvatskog sabora, ali je prekršen i Ustav RH koji obvezuje državna tijela da odgovore građanima na njihove predstavke. Time se zapravo pokazuje da zaista nema nikakve političke volje – niti kod vladajućih, niti kod oporbe, niti kod jedne od dosadašnjih vlada da se riješi to pitanje društvene nepravde.” – istaknuo je Luka Mlinarić.

Ivan Munjin: Ni Mrsić ni Maras nisu uputili prijedlog zakona o radu UIO u saborsku proceduru

“Prijedlog UIO donio bi trenutnu promjenu stanja na bolje”

“Ono što je UiO predložila u svom zakonskom rješenju je zapravo minimalno rješenje. To je mala promjena, ali opet, promjena koja bi trenutno poboljšala situaciju i bila odskočna daska za postizanje onog krajnjeg, dugoročnog cilja, a to je neradna nedjelja. Prema našem prijedlogu nudi se izbor – da ranik može izabrati hoće li raditi nedjeljom, a ukoliko hoće, bude za to znatno više plaćen, po našem prijedlogu, minimalno 50% više.” – kazao je Mlinarić.

Dodao je kako, prema sadašnjoj zakonskoj regulativi, radnici koji rade nedjeljom trebaju biti za to više plaćeni, ali to može biti i samo jedna kuna više te je time zakonska obaveza poslodavca ispunjena.

Istaknuo je i kako bi neradna nedjelja bila dobra populacijska i pronatalitetna mjera jer rad nedjeljom, između ostalog, utječe i na odluku radnica o majčinstvu.

Demograf Strmota: ‘Ako radite za 3000 kuna i to još ‘petkom i svetkom’, nemate volje za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi’

“Spomenuo bih ovdje i stručnjaka za demografiju g. Strmotu koji je jednom prilikom izjavio kako uz minimalnu plaću i uz rad “petkom i svetkom” vi u stvari, nemate volje ni za vlastiti život, a kamoli na svijet donijeti novi. To je slikovito rečeno, ali je vrlo realno.”

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža