(VIDEO) Krešimir Miletić o Istanbulskoj: ‘Parapolitičke organizacije koje djeluju unutar civilnog društva žele dobiti milijardu kuna’
23. ožujka 2018.

Otkad je premijer Andrej Plenković najavio kako će u Sabor uputiti prijedlog Zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije ne stišava se polemika u koju se svakoga dana uključuje sve više aktera s javne i političke scene.

> Ivan Munjin: Građani su u javnoj raspravi vrlo jasno poručili – NE ratifikaciji Istanbulske konvencije

Premijer nailazi na sve više oponenata u vlastitim redovima, pitanje je i koliko će, uz najavljenu interpretativnu izjavu uz Konvenciju, zastupnika SDP-a dići ruku u Saboru za ratifikaciju, a među žešćim protivnicima našla se i Hrvatska biskupska konferencija.

Sve protivnike građanska inicijativa “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije” poziva da svoje protivljenje iskažu na prosvjedu koji bi se trebao održati u subotu na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u 11 sati.

> HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

Prosvjed podržava i udruga U ime obitelji. O ovoj temi razgovarali su u Studiju 4 na HRT-u s predstavnikom udruge U ime obitelji Krešimirom Miletićem i Sandrom Benčić, dugogodišnjom aktivisticom iz Centra za mirovne studije, zagovornicom ratifikacije.

> (FOTO, VIDEO) Aktivističko-politički skup za ratifikaciju Istanbulske: Borić, Kosor, Sever, Bosanac…

Miletić glavni problem vidi u tome da političke elite i s njima, kako je rekao, parapolitičke organizacije koje djeluju unutar civilnog društva, a koje se financiraju iz proračuna, žele dobiti milijardu kuna.

> Posljedice rodne ideologije: ‘Transrodni’ muškarac napastvovao žene u skloništima za žene u Torontu

“Unatoč činjenici da je svih 48 mjera već u našem zakonodavnom sustavu, postoji forsiranje ratifikacije konvencije koja očito u sebi ima rodnu ideologiju”, rekao je Miletić.

Istaknuo je kako u pojašnjavajućem izvješću, u članku 53. stoji da se ovdje zaista radi da pojedinci mogu doživjeti diskriminaciju na temelju rodnog identiteta što znači da rod s kojim se poistovjećuje nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju.

> (VIDEO) Luka Mlinarić: Istanbulska konvencija u svojim temeljima sadrži rodnu ideologiju, koja je u potpunosti neznanstvena

“To su ideje koje ovakvim dokumentom nastoje u naše zakonodavstvo unijeti izmišljene konstrukte. Rod je konstrukt jedne ideologije koje nema znanstveno utemeljenje”, naglasio je Miletić.

> Prof. Korać-Graovac o problemu tumačenja pojma ‘rod’ u Istanbulskoj konvenciji

Benčić je Miletića optužila za iznošenje laži i neistina. Rekla je kako je osupnuta razinom rasprave u hrvatskom javnom prostoru gdje se, kako kaže, samo na spominjanje pojma roda, uvijek od strane U ime obitelji, veže pojam rodne ideologije koji ne postoji.

> Udruge u kojima je aktivan Gordan Bosanac – CMS, GONG, Iskorak -stotine milijuna poreznog novca, a koja društvena korist?

Optužila je udrugu U ime obitelji da ovu temu koristi za političke obračune. Uvjerena je da postoji visoka razina konsenzusa oko nužnosti potpisivanja konvencije. Upitala je zašto udruga nije provela referendum o ovom pitanju.

> Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije zabranila bi Željki Markić nastupe u medijima

Na njene optužbe, Miletić je rekao kako će “hrvatska javnost zaključiti je li potrebno dati gospođi Benčić milijardu kuna da i dalje uvjerava sve nas u Hrvatskoj da preoblikuje kulturu, identitet, temeljne vrijednosti našeg društva i da se počinju baviti našom djecom. To je meni zastrašujuće”, naglasio je.

> Dr. sc. Tonči Matulić: ‘Istanbulska konvencija sredstvo je nametanja jednog iskrivljenog pogleda na čovjeka’

Oštru raspravu u HRT-ovom studiju pogledajte u cijelosti:

Podsjetimo, u subotu je najavljeno veliko prosvjedno okupljanje u organizaciji građanske inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”.

> Bugarska odgodila ratifikaciju Istanbulske konvencije zbog velikog protivljenja javnosti i podjela među političarima!

Prosvjed se održava u subotu, 24. 3. u 11 sati na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma, a od tamo će prosvjednici otići na Trg svetog Marka, pred Vladu i Sabor.

> GREVIO: Hrvatsku bi u provedbi IK nadzirale istomišljenice Sanje Sarnavke i Rade Borić

“Kroz prosvjed dajemo priliku hrvatskim građanima da kažu što misle o ratifikaciji Istanbulske, koja je iznad hrvatskih zakona i u analizi koristi i šteta – donosi više štete”, rekla je gđa Rozalija Bartolić ispred inicijative “Hrvatska protiv Istanbulske konvencije”.

Izvor: narod.hr/hrt

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža