(VIDEO) Evo tko se pojavio, a tko nije došao na prijem kod Predsjednice povodom Dana državnosti
25. lipnja 2019.

Na Pantovčaku se u ovim trenucima slavi Dan državnosti. U tijeku je prijam kod predsjednice na koji je pozvano više od tisuću uzvanika.

Dan državnosti na Pantovčaku tradicionalno će se nazdraviti šampanjcem. No, prije toga okupljenima se obratila predsjednica, a nakon njezina govora zapjevana je Thompsonova pjesma Dolazak Hrvata u izvedbi Jazz orkestra Hrvatske vojske.

(FOTO, VIDEO) Svečano primanje u Uredu predsjednice: ‘Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska’

Nisu došli Škoro, Milanović, Josipović, Mesić…

“Među onima koji nisu došli su prethodnici predsjednice, bivši predsjednici Josipović i Mesić. Nisu viđeni ni vjerojatni izgledni protukandidati Kolinde Grabar-Kitarović, koja još nije objavila svoju kandidaturu. Nisu dakle viđeni bivši premijer Zoran Milanović, ali nije došao ni Miroslav Škoro. Oboje su bili pozvani, prenosi RTL.

Na ovogodišnji prijem odazvalo se mnoštvo uzvanika, vjerojatno i najviše do sada.

Uz kompletni državni vrh, premijera Andreja Plenkovića i ministre u njegovoj Vladi, predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića i mnoge saborske zastupnike, predsjednika Ustavnog suda i ustavne suce, predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse, načelnika Oružanih snaga generala Mirka Šundova, na prijem su došli i predstavnici vjerskih velikodostojnika Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnika braniteljskih udruga,gospodarstvenika, sindikalista, predstavnika akademske, kulturne i sportske zajednice, javnih ustanova, do medija i udruga.

Na prijemu kod predsjednice bila je i dr. Željka Markić, predsjednica udruge “U ime obitelji”.

Što kažu uzvanici?

“Ja se u biti slažem u potpunosti da je u biti pravi datum kojeg bi trebali slaviti 15.siječnja kada smo dobili međunarodno priznanje. Međutim, ovaj prijedlog da to bude 30. ne bi trebalo na nikoji način zanemariti zato jer je on na neki način bio prihvaćeniji nego 25”, kazao je bivši predsjednik Vlade, Franjo Gregurić.

“Jedan i drugi datum ima svoje značenje, ali, znate, kada jedan put to uđe u nekakvu kolektivno sjećanje i pamćenje ljudi, mislim da ga nije trebalo dirati”, rekao je predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, Pavao Miljevac.

“Nama se duboko urezao 30. svibanj i vrlo smo emotivni prema tom datumu i dapače, ja pozdravljam najavu promjene”, rekla je prokuristica Kraša, Marica Vidaković.

“Koliko ste vi zadovoljni ovom domovinom? Bar na današnji datum je to suvišno pitanje, zadovoljan sam jako, a onda će se radnim danom raspravljati što može biti i kome može biti bolje”, kazao je hrvatski glazbenik, Mladen Bodalec.

“Svaki dan bi se trebali buditi sa mišlju i sa sjećanjem na sve one koji su nam omogućili samostalnu Republiku Hrvatsku, a sam datum kad se obilježava dan državnosti prepustit ću onima koji o tome donose odluke”, istaknula je bivša zastupnica u EU parlamentu, Marijana Petir.

Vladimir Šeks je za predsjedničin govor imao samo riječi hvale.

“Mislim da je to izvrsno balansiran govor ovoj prigodi. Govor koji zrači otimizmom, povjerenjem u hrvatske ljude, hrvatski narod, govor koji daje nadu. Jedino rješenje za sve probleme je da bez obzira na politički predznak svi zajedno upremo prema zajedničkom cilju da zaustavimo taj katastrofalni demografski poraz”, istaknuo je Šeks.

O izboru pjesme Šeks kaže – sve je to stvar ukusa.

“To je glazbeni ukus, ova pjesma od Marka Perkovića Thompsona je jedna uistinu domoljubna i motivirajuća pjesma, a zašto nije neka druga, to je ukus predsjednice”, kazao je Šeks.

Reproduktor videozapisa

Prije početka domjenka obratila se predsjednica

Prije početka samog domjenka, predsjednica se Hrvatima obratila na svom Facebook profilu.

“Proteklih godina u ovoj sam prigodi često govorila o raznim konkretnim zadaćama našeg unutarnjeg razvoja. Danas ću samo podsjetiti na demografski problem kao na pitanje svih pitanja. A to nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, već problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica. No, ne dvojim da ćemo ga riješiti.

Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije. Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je”, poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović: Sretan Dan državnosti sa željom: za još bolju Hrvatsku

U uvodnom govoru predsjednica se zahvalila prisutnima na dolasku.

Sa željom – za još bolju Hrvatsku, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je u utorak Dan državnosti uzvanicima na tradicionalnom svečanom prijamu na Pantovčaku, na kojem je poručila kako čvrsto vjeruje u budućnost Hrvatske koja, naglasila je, ima sjajne ljude, narod mnogih odlika i vrlina koje zna pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije.

“Bio nam svima sretan Dan državnosti sa željom: za još bolju Hrvatsku! Neka nam živi naša jedina i vječna domovina Hrvatska!”, zaželjela je predsjednica u prigodnome obraćanju u kojem je, govoreći o konkretnim zadaćama unutarnjeg razvoja Hrvatske, podsjetila na demografski problem, kao na pitanje svih pitanja.

To nije pitanje bilo čijeg mandata niti problem jedne generacije, naglasila je predsjednica države, nego problem koji traži trajno sustavno, sveobuhvatno i postojano djelovanje svih društvenih snaga, od politike i gospodarstva, do kulture i vjerskih zajednica.

“No ne dvojim da ćemo ga riješiti. Mnoge smo velike, pa i epohalne uspjehe već postigli na brojnim područjima. Imamo sjajne ljude, narod smo mnogih odlika i vrlina, koje znamo pokazati kada je najvažnije i najpotrebnije. Narod – to je drugo ime za optimizam. Zato čvrsto vjerujem u budućnost naše Hrvatske. Zaslužili smo je!”, poručila je predsjednica.

Podsjetila je u svome govoru na 25. lipnja 1991. godine ocijenivši ga jednim od najvažnijih datuma u povijesti hrvatskoga naroda, jer je donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaracije o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske značilo ne samo konačan državnopravni raskid veza s republikama bivše države nego i izlaz iz višestoljetne vezanosti Hrvatske za složene državne zajednice.

“Ime Hrvatske konačno je i zauvijek upisano na politički zemljovid svijeta! Hrvatska je tu: ne samo lijepa nego zaista i naša”, istaknula je.

S posebnim se poštovanjem predsjednica Republike spomenula prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je u krajnje složenim unutarnjim i međunarodnim okolnostima odlučno poveo hrvatski narod i sve domoljube na put hrvatske neovisnosti.

“Unatoč tome što je demokratski izabrana hrvatska vlast ustavno zajamčila sva ljudska i manjinska prava, bili smo izloženi otvorenoj velikosrpskoj agresiji, koju smo zaustavili i svladali hrabrošću hrvatskih branitelja te odlučnom i mudrom državničkom politikom pod vodstvom predsjednika Tuđmana. Ujedno smo pomogli obraniti Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su Hrvati državotvorni i konstitutivni narod”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknuvši kako je to povijest “kojom se ponosimo”, dodala je da je pobjeda u Domovinskom ratu označila konačno dovršenje povijesne borbe za suverenu i samostalnu hrvatsku državu. “A temelj toj pobjedi bila je politika pomirbe predsjednika Tuđmana, koji je znao da samo jedinstven narod može ostvarivati svoje povijesne ciljeve”, naglasila je.

Država nije samo ponos već i obveza

Podsjetivši kako je prisutnost hrvatskoga imena, himne, grba i zastave u sjedištima međunarodnih foruma i na sportskim natjecanjima danas “najvidljiviji znak našeg povijesnog uspjeha”, predsjednica je upozorila i da to “nije samo po sebi razumljivo”.

“Država nije samo ponos, ona je i obveza”, ističe Grabar-Kitrović, dodavši: “da bismo imali državu kao trajno i sigurno okrilje ostvarivanja svojih osobnih i nacionalnih potencijala i ispunjenja životnih potreba – moramo što djelotvornije povezivati i iskoristiti naše prednosti (geopolitički i geoprometni položaj, prirodna bogatstva, važnu nacionalnu povijesnu ulogu u Europi i sjajne duhovne odlike naroda)”.

To su temeljni čimbenici naše unutarnje kohezije, našeg zajedništva i na tim temeljima moramo materijalno, organizacijski i duhovno snažiti našu suverenost i samostalno odlučivanje o nacionalnim i državnim interesima, dodala je.

A tu nam se, nakon što je Hrvatska postala članicom UN-a, NATO-a i EU, otvaraju nove mogućnost, i kroz bilateralne odnose s pojedinim državama i kroz vanjskopolitičke iskorake, kao što je inicijativa Triju mora, naglasila je predsjednica Republike.

“Na njoj ću čvrsto ustrajati jer hrvatskim narodu u zajedništvu s drugim narodima država srednje Europe omogućuje najsolidnije vrednovanje vlastitih političkih, gospodarskih i kulturnih stremljenja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Svečanom prijamu na Pantovčaku u povodu Dana državnosti nazočili su predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i saborski zastupnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministri u Vladi, predsjednik Ustavnoga suda Miroslav Šeparović i suci Ustavnoga suda, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, vjerski velikodostojnici Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Islamske zajednice u Hrvatskoj, predstavnici braniteljskih udruga, političkih stranaka, županija, gradova i općina, gospodarstvenici, predstavnici akademske, kulturne i sportske zajednice, javnih ustanova, medija i udruga.

Državnu himnu „Lijepa naša” na prijamu su otpjevale sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac, a pjesmu “Dolazak Hrvata“ Marka Perkovića Thompsona i pjesmu “Croatio ponosna u duši“, Nenada Ninčevića i Branimira Kopitovića, izveo je Tomislav Kreš uz Jazz orkestar HV.

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža