25. lipnja 1991. – Svim Hrvatima, Hrvaticama i građanima Hrvatske sretan Dan državnosti!
25. lipnja 2019.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj državni je praznik kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine. Taj dan Hrvatski sabor donio je Ustavnu Odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika donesenoj 25. lipnja 1991. prethodila je odluka građana Republike Hrvatske iskazana nareferendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.

Odmah nakon 25. lipnja jugoslavenska vojska JNA napala je Sloveniju, koja je donijela istu odluku, a 3. srpnja jugoslavenski tenkovi ulaze preko Dunava u Hrvatsku i okupiraju Baranju, te JNA uvodi teror i izvanredno stanje isključivo prema Hrvatima i Mađarima, tj. nesrbima. Ova događanja pokazala su da su sve proklamirane priče o Jugoslaviji kao “antifašističkoj državi svih naroda”, “o bratstvu i jednistvu” i “JNA kao garantu mira” – velikosrpske laži.

U stvarnosti, Hrvatska je u Jugoslaviji bila, de facto, okupirana, što su pokazali i događaji prilikom raspada te umjetne tvorevine. Tešku sudbinu Hrvatske nije doživjela druga država: niti jedna republika u zloglasnom SSSR-u, niti Slovaci u Čehoslovačkoj, niti itko drugi, svugdje je miran raspad svjedočio razlazu tih višenacionalnih država. Kraj Jugoslavija bio je trenutak koji su Srbi čekali – zauvijek se genocidom i etničkim čišćenjem riješiti “hrvatskog pitanja” i stvoriti na Veliku Srbiju.

Današnja odluka posljedica referenduma iz svibnja 1991. godine

Jedna od ključnih stvari za ovu odluku bio je netom prije održani referendum. Građani Hrvatske su na refendumu u svibnju 1991. donijeli sljedeće odluke:

“1. Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama. ( ZA 93,24% glasača)

2. Republika Hrvatska ne ostaje u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.“ ( ZA  92,18% glasača).

Na temelju takvog očitovanja volje građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća 25. lipnja 1991. godine donosi Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom se utvrđuje da “ovim činom Republika Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ. Republika Hrvatska pokreće postupak za međunarodno priznavanje”.

Na istoj je sjednici Sabor donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

 

Što je rekao predsjednik Tuđman?

Da se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom objavio je 25. lipnja 1991. hrvatskom narodu prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u govoru koji su putem radija i televizije pratili milijuni građana:

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom, te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta”, istaknuo je u tom povijesnom trenutku predsjednik Tuđman.

 

Svim Hrvatima i Hrvaticama i svim građanima Hrvatske sretan Dan Državnosti!

Izvor: narod.hr

Foto: Getty Images

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža