U ime obitelji

(VIDEO) Evo kako je Zakon o životnom partnerstvu zapravo ozakonio diskriminaciju svih građana!

(VIDEO) Evo kako je Zakon o životnom partnerstvu zapravo ozakonio diskriminaciju svih građana!

Zakon o životnom partnerstvu bivšeg ministra Arsena Bauka i Ministarstva uprave krši Ustav Republike Hrvatske. Zanimljivo je da sadašnja ministrica uprave iz kvote Mosta nezavisnih lista Dubravka Jurlina Alibegović tvrdi da nova vlada neće mijenjati sporni zakon te da je “Hrvatska ponosna što ima takav zakon”. U ovoj prezentaciji vidi se da javni interes za dodijeljivanje sredstava iz proračuna temeljem takvog zakona ne postoji odnosno ne postoji standard koji tako nešto opravdava, navodi zdravstveniodgoj.com

Istospolni suživot predstavlja intimni i privatan odnos van područja javnog interesa te ne bi smio biti reguliran zakonom koji takvom odnosu daje prava i beneficije koje pripadaju bračnoj zajednici, izjednačavajući time ove dvije zajednice. Bračnu zajednicu društvo potiče i stimulira jer je ona na korist društvu budući da se unutar takve zajednice na najbolji način štite prava djece koja su zajamčena međunarodnim konvencijama. Između ostalog, radi se o pravima djeteta da zna tko su mu majka i otac te da s njima odrasta unutar obitelji. Štoviše, odgajanje djeteta unutar istospolne zajednice protivno je javnom interesu jer se na taj način krše temeljna prava djeteta.

Zakon o životnom partnerstvu dozvoljava istospolnom partneru da posvoji dijete partnera ili partnerice putem instituta partnerske skrbi, čime se osobi koja nije u nikakvom srodstvu s djetetom daju sva prava roditelja, a istospolni životni partner upisuje se u djetetovu maticu rođenih. Prošle godine je Općinski sud u Sesvetama dodijelio dijete dvjema „majkama“ jer je to omogućeno Zakonom o životnom partnerstvu.

Podsjetimo da je prilikom izrade zakona radnu skupinu napustila profesorica na katedri Obiteljskog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandra Korać Graovac upravo iz razloga što se tu više nije radilo o reguliranju imovinskih i drugih prava istospolnih parova već se zadiralo u prava djeteta. U Italiji su zbog najave takve mogućnosti u njihovoj verziji zakona o istospolnom partnerstvu prosvjedovali milijuni ljudi.

Photo: Gexydaf/flickr