(VIDEO) Dr. Markić komentira udomljavanje i posvajanje u Hrvatskoj te LGBT aktivizam na štetu djece
31. kolovoza 2020.

Dr. Željka Markić komentirala je temu koja se stalno plasira u medije – posvajanje i udomljavanje djece od strane homoseksualnih parova. Objašnjava kako djeca dolaze pod skrb države, koje su razlike između posvajanja i udomljavanja djece i govori o istraživanjima koja su provedena na temu djece koja su udomljena ili posvojena od strane homoseksualnih parova.

“Krenula bih od onoga što je najvažnije u cijeloj ovoj priči, a to su – djeca, djevojčice i dječaci koji se daju na udomljavanje i posvajanje. Ta djeca o kojoj razgovaramo ulaze u dom, na skrb države, na dva moguća načina – prvo je da se njihovi biološki roditelji odriču toga da se o njima brinu i da ih predaju u ruke države. Drugi način je da centri za socijalnu skrb, socijalne službe, stručne osobe, procijene da je za tu djecu toliko štetno da budu sa svojim roditeljima i da ih se stavi u instituciju.

Ta djeca nemaju zaštitu svojih roditelja, kakvu imaju ostala djeca, oni su isključivo predana na skrb državi, na skrb društvu. Dakle, za brigu o toj djeci smo svi mi odgovorni, ne možemo reći da nas se to ne tiče, svatko od nas je na svoj način u određenoj mjeri suodgovoran za to.” – rekla je dr. sc. Markić te nastavila:

“Ta djeca iz te institucije, iz tog doma, izlaze na dva načina. Prvi je, onaj kojemu bismo trebali težiti, da budu posvojena. Trebalo bi omogućiti što većem broju parova koji žele posvojiti djecu, da to učine.

Podaci pokazuju da se u Hrvatskoj prosječno posvoji oko 100 djece u godini, a računa se da ima oko 6 puta više parova koji žele posvojiti dijete.

Trebalo bi omogućiti djeci da što prije budu posvojena. Postoje brojni razlozi u interesu djece da se ubrzaju sudske prakse i da se djecu smjesti u obitelj gdje će imati oca i majku.

Drugi način je za djecu čiji status nije još raščišćen i koja ne mogu biti dana na posvajanje – da se daju na udomljavanje. Udomiteljstvo je isto tako jedan korak prema posvajanju. Roditeljima kojima se daje dijete na posvajanje država daje sredstva. Nažalost, udomiteljstvo kao korak prema posvajanju nije dovoljno u Hrvatskoj predstavljeno, cijela rasprava o udomiteljstvu je bila oteta od LGBT lobija koji su pretvorili to u raspravu o tome trebaju li homoseksualni parovi posvajati djecu, umjesto da se bavimo time na koji način parovi koji zakonski imaju pravo posvajati djecu, kako oni mogu kroz model udomljavanja doći do toga da na kraju i posvoje djecu” – istaknula je dr. sc. Markić.

Idealni uvjeti za odrastanje djece je da ona odrastaju uz svojeg biološkog oca i majku koja žive u trajnoj, stabilnoj zajednici. To idealno okruženje za dijete će malo tko dovesti u pitanje. Prema tome, logično je da onda za dijete koje se daje na posvajanje traže uvjeti koji su najsličniji tome – to dijete odrasta na najbolji mogući način kada ima ove uvjete koje sam opisala. U interesu djeteta je da se omogući da ima oca ili majku onda kada je to moguće. S predumišljajem oduzimati djetetu oca ili majku je potpuno neprihvatljivo i tu se ne radi o interesima djeteta već se radi o nekim drugim interesima.”

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža