(VIDEO) Brojne europske udruge, među njima i U ime obitelji – podržale zahtjev rumunjskih građana za referendum o braku
6. veljače 2018.

Građanska inicijativa Koalicija za obitelj pokrenula je u Rumunjskoj kampanju na društvenim mrežama tražeći raspisivanje referenduma o braku – za koji su prikupili više od 3 milijuna potpisa.

Podršku rumunjskim građanima pružile su brojne građanske udruge i pojedinci iz Europske Unije, među njima i udruga U ime obitelji.

Željka Markić u kratkom je videu poručila:

“Rumunji su prikupili više od tri milijuna potpisa za ono što bih nazvala najsnažnijim građanskim pokretom u Rumunjskoj od kada je postala demokratska država. Rumunjski političari imaju dvije mogućnosti: Ili poštivati te glasove, saslušati ih,  te pomoći i dozvoliti ljudima da izaberu žele li zaštititi brak između muškarca i žene. Ili mogu izabrati ići u drugom smjeru, smjeru politike Ceausescua i odvesti Rumunjsku natrag u vrijeme kada je na snazi bila diktatura. Nadam se da će izabrati prvu opciju.”

Naime, niti godinu i pol dana nakon što je građanska inicijativa Koalicija za obitelji (Coalitia pentru familie) u Rumunjskoj 2016. prikupila više od 3 milijuna potpisa za referendum o ustavnoj zaštiti braka kao zajednice žene i muškarca – referendum nije raspisan.

> Rumunjska korak do referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca

Tri milijuna potpisa predstavlja oko 15 % ukupnog stanovništva Rumunjske.

Potpisi su predani parlamentu u svibnju 2016. godine. Ovo je prva građanska inicijativa u Rumunjskoj od pada komunizma 1989. godine. Unatoč tome – raspisivanje referenduma opetovano je odgađano bez objašnjenja što je izazvalo velike zabrinutosti za demokratske procese i demokraciju u Rumunjskoj.

> Rumunjska: 3 milijuna potpisa za zaštitu braka i obitelji u Ustavu

Građanska inicijativa zatražila je da rumunjski građani na najdemokratskiji način – referendumom – odluče žele li amandmanom osigurati da Ustav njihove zemlje štiti brak kao zajednicu žene i muškarca.

Rumunjski Ustavni sud jednoglasno je potvrdio ustavnost građanske inicijative u srpnju 2016. potvrđujući da „Ustavni sud zaključuje da referendumsko pitanje građanske inicijative zamijenjujući izraz „bračni partneri“ izričito tumači da brak može biti sklopljen samo između partnera različitog spola, što se i podrazumijevalo kad je 1991. usvojen važeći Ustav.

> Bravo, Rumunjska – slijedi referendum o zaštiti braka!

Građansku inicijativu poduprle su gotovo sve vjerske zajednice – najveća pravoslavna, katolička, evangelička i dr.
Nakon potvrde Ustavnog suda, raspisivanje referenduma treba odobriti Odbor za pravosuđe te oba zastupnička doma – i to dvotrećinskom većinom. U svibnju prošle godine Zastupnički dom velikom je većinom glasova za nadopunu Ustava definicijom o braku kao zajednici žene I muškarca, pri čemu su 232 zastupnika glasovala za, 22 je bilo protiv, a 13 je bilo suzdržano.

Kratko nakon toga, Odbori za ljudska prava i jednakost rumunjskog Senata također su odobrili amandman na Ustav.

Ako rumunjski Senat, kao zadnja instanca također glasuje u korist ustavnog amandmana, referendum će automatski biti raspisan za zadnju nedjelju unutar 30 dana od glasovanja. Glasovanje u Senatu odgađano je više puta od svibnja prošle godine.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža