Uz pomoć oporbe te hrvatske, bošnjačke i albanske manjine u Crnoj Gori odbijeno usvajanje zakona o životnom partnerstvu
1. kolovoza 2019.

Uz pomoć oporbe te hrvatske, bošnjačke i albanske manjine u Crnoj Gori je dan ranije odbijeno usvajanje zakona o životnom partnerstvu, zbog čega nevladine udruge napale oporbu, ali i vladajuće.

Zakon koji bi omogućio LGBT osobama ista prava kao heteroseksualnim parovima, samo bez mogućnosti usvajanja djece podržali su zastupnici vladajuće Demokratske partije socijalista, dok su protiv bili njihovi koalicijski partneri, zastupnici manjinskih stranaka – Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke i Albanske nacionalne partije FORCA. Oporbeni zastupnici nisu nazočili glasanju.

“Neuspjelim usvajanjem ovog zakona skupština je poslala jasnu poruku da predstavnici zakonodavne vlasti samo nominalno baštine europske i euroatlantske vrijednosti, ali da to nije njihovo stvarno i suštinsko opredjeljenje”, ustvrđuje se u priopćenju nevladinih organizacija koje se bave zaštitom prava LGBT zajednice u Crnoj Gori.

Zakon o životnom partnerstvu homoseksualnih osoba, koji je predložilo crnogorsko ministarstvo za ljudska i manjinska prava, već duže je u fokusu javnosti u Crnoj Gori.

U parlamentarnoj proceduri nalazio se već četiri mjeseca, a u više navrata je traženo odgađanje glasanja kako bi se osigurala potrebna većina.

Očekivalo se da će taj zakon podržati zastupnici oporbene Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića, no oni nisu bili u skupštini kada se izjašnjavalo o zakonu.

Priopćenjem su kasnije pozvali crnogorsku vladu da ponovo podnese parlamentu prijedlog zakona o životnom partnerstvu najavljujući svoju podršku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža