U ime obitelji

UNICEF-ov strateški plan do 2025. – uvođenje spolne orijentacije te rodnog identiteta u škole

UNICEF-ov strateški plan do 2025. – uvođenje spolne orijentacije te rodnog identiteta u škole

UNICEF-ov Izvršni odbor odobrio je strateški plan koji podupire spolnu samostalnost djece, odnosno pristup kontracepcijskim sredstvima i pobačaju u školi, donosi liveaction.org.

Novi strateški plan do 2025., po kojem će UNICEF djelovati, uvodi tzv. „spolno i reproduktivno zdravlje i prava“ i „spolnu orijentaciju te identitet baziran na rodu“. Administracija Joea Bidena podržala je takav plan.

Poticanje djece o odlučivanju o svojoj seksualnosti

Spolna edukacija te promocija samostalnosti djece u odlučivanju o svojoj seksualnosti i prije se mogla uočiti u djelovanju UNICEF-a. No ovo je prvi put da se u njihovom internom strateškom dokumentu, uz podršku država članica UN-a, promovira sposobnost adolescenata da donose samostalne odluke o svojoj spolnosti.

>UNICEF-ovo izvješće tvrdi da pornografija ne šteti djeci i da ona imaju pravo na nju

Trideset i šest naroda koji su u UNICEF-ovu Izvršnom odboru poduprlo je novi plan. Ali uz neodređeno ograđivanje oko nekih termina, koji nisu dogovoreni ni podržani unutar UN-a.

Plan štiti zemlje članice UN-a, nalažući UNICEF-u da pri implementaciji svog strateškog dokumenta uzme u obzir posebnosti pojedinih država, njihove prioritete i potrebe. Sve u skladu s dosadašnjim dogovorenim internacionalnim ugovorima o ljudskim pravima  i načelima čovječnosti.

Izvor: narod.hr/liveaction.org