Izrael zabranjuje ‘terapiju konverzije’ koja preorijentira LGBT osobe na hetereseksualnost
14. veljače 2022.

Izraelski ministar zdravstva Nitzan Horowitz u ponedjeljak je najavio zabranu medicinskim radnicima koji se bave takozvanom konverzijskom terapijom, rekavši da je ta zabrana mjera spašavanja života koja ima za cilj iskorijeniti praksu koja “ubija dušu”.

Terapija konverzije jest postupak kojom se pokušava promijeniti seksualna orijentacija pojedinca, tj. pomoći mu da od homoseksualne ili biseksualne orijentacije dođe do heteroseksualne. Iako LGBT aktivisti kritiziraju ovaj postupak, bivši homoseksualac Milo Yiannopoulos, inače britanski novinar i politički komentator, primjerice, rekao je da bi želio pomoći u rehabilitaciji onoga što mediji nazivaju ‘konverzijskom terapijom“. “To djeluje, iako ne za sve.“ – izjavio je, navodeći da je homoseksualni način života, kojeg je i sam nekad vodio, “način života koji jamči bol i nesreću”.

Zabranjuje se pomoć homoseksualcima da dođu do heteroseksualnosti

Direktiva glavnog ravnatelja Ministarstva zdravstva Nachmana Asha zabranjuje medicinskim stručnjacima da predlažu ili pokušavaju ovu terapiju, terapiju kojom se preorijentira LBGTQ pacijente na heteroseksualnost. Direktiva također omogućuje kaznene mjere protiv onih koji krše naredbu.

“Liječenje je nešto što bi trebalo pomoći, tako da ono što se zove ‘terapija konverzije’ zapravo nije ‘liječenje’ nego okrutno zlostavljanje”, rekao je Horowitz na konferenciji za novinare s Ashom i Zvijem Fishelom, predsjednikom Nacionalnog vijeća za mentalno zdravlje.

U direktivi je navedeno da seksualna sklonost nije medicinski psihološki problem koji zahtijeva liječenje i da “ne postoji klinički način da se to promijeni”. Ustvrdio je i da ne postoje prihvaćeni istraživački dokazi koji bi pokazali da je terapija konverzije uspješna.

“Ministarstvo zdravstva zabranjuje svim stručnim tijelima da nude ili provode takav tretman”, navodi se u direktivi.

Kazne medicinskim profesionalcima koji prekrše direktivu

Horowitz je rekao da će se svaki profesionalac koji prekrši naredbu suočiti s kaznenom mjerom koja bi mogla uključivati ​​i oduzimanje licence.

Direktivu je nazvao “pobjedom” i “revolucijom”.

Takva terapija, rekao je, “ubija dušu, a ponekad i tijelo”.

“To dovodi do samoozljeđivanja, samoubojstva i smrti sve više i više članova gay zajednice čiji je jedini grijeh jednostavno biti ono što jesu”, rekao je Horowitz.

“Šarlatani” koji provode “ispiranje mozga” tretmanom pretvorbe, “uništavaju živote”, rekao je Horowitz, koji je i sam homoseksualac.

Izjavio je da će zdravstveni sustav postati perjanica “jednakih ljudskih prava u Izraelu”.

Izraelska Gay Youth organizacija pozdravila direktivu

Izraelska Gay Youth organizacija u priopćenju je nazvala ovaj događaj “probojem koji će spasiti živote, obitelji i budućnost stotina dječaka i djevojčica tinejdžerske dobi u Izraelu”.

Praksa konverzijske terapije prakticira se u velikoj mjeri u konzervativnim i vjerskim krugovima.

U lipnju 2020. je prijedlog zakona o zabrani terapije konverzijom prošao prvo čitanje u Knessetu, što je izazvalo kritike ortodoksnih zakonodavaca. Taj je zakon nastojao zabraniti psihoterapeutima provođenje terapije konverzije, ali nije zabranio rabinima da je nastave provoditi. Zakon još nije potpisan.

Bivša finska zastupnica progonjena jer je iznijela kršćanski nauk o homoseksualnosti

Napad na one koji odbacuju LGBT način života nije prisutan samo u Izraelu. Nedavno smo pisali o slučaju poznate finske političarke kojoj se sudi jer je izrekla kršćanski nauk o homoseksualnost.

Poznata finska političarka Räsänen optužena je za “poticanje homofobije” zbog citiranja Biblije i tvrdnje da je brak zajednica između muškarca i žene.

Prema pisanju finskih medija, Räsänen je svojom retorikom prekršila zakon o govoru mržnje, o čemu će odlučiti sud. Optužena je i da je kritizirala Luteransku crkvu u Finskoj zbog podrške LGBT pokretu i LGBT povorci u Helsinkiju, kao i da je napisala knjigu o kršćanskoj viziji obitelji.

Sudi se i luteranskom biskupu Juhani Pohjoli zbog izdavanja njene knjige. Oboma prijeti kazna do dvije godine zatvora zbog vrijeđanja homoseksualaca.

Što Biblija kaže o homoseksualnosti?

Ljudi s istospolnom sklonošću nesposobni su ne samo rađati djecu, nesposobni su i potpuno se “sjediniti”, nego samo oponašaju sjedinjenje. Stoga Biblija odbacuje svaku istospolnu radnju.

Sveto pismo izričito spominje i osuđuje homoseksualnost, odnosno homoseksualno ponašanje. I Stari i Novi zavjet to jasno potvrđuju. Nije međutim dostatno navesti samo određene tekstove Svetoga pisma o tome predmetu, jer se vrlo lako mogu pogrešno protumačiti kao izolirani iz općeg svetopisamskog konteksta.

Da bi se dobro uočio nauk Svetoga pisma o homoseksualnosti, treba u prvom redu vidjeti opći svetopisamski Božji plan o ljudskoj spolnosti, a tek onda u tome svjetlu analizirati pojedine tekstove.

Biblijski autori ne gledaju na homoseksualnost fenomenologijski nego teologijski, tj. pitaju se o tome koji odnos imaju određena seksualna ponašanja s obzirom na Boga, njegov zakon, ostvarenje Saveza, jesu li na Božju slavu ili nisu, koji je Božji plan o spolnosti, postoji li neki odnos između vjerskih i seksualnih devijacija itd. Biblija gleda na homoseksualnost, kao i na druge stvarnosti, pod prizmom ostvarenja spasenja, Božjega plana i volje: homoseksualnost nije u Božjemu planu, nego od toga plana odskače, odudara i protivi mu se, ističe Petar Šolić u stručnom članku Teologija homoseksualnosti, objavljenom na Hrčku.

Biblija osuđuje homoseksualnost u prvome redu i nadasve zbog njezine suprotnosti s Božjim planom o ljudskoj seksualnosti, koja je bitno diferencirana u mušku i žensku i kao takva usmjerena prokreaciji: “Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih. I blagoslovi ih Bog i reče im: Plodite se i množite i napunite zemlju i sebi je podložite!” (Post 2, 27-28; usp. Post 2, 18-25). Kao muško i žensko čovjek je slika Božja. Dakle, seksualna različitost je konstitutivni element čovjekove bogosličnosti. Kao muško i žensko čovjek je od Boga blagoslovljen. Nepriznavanje i nepoštivanje seksualne diferencijacije u biblijskoj perspektivi je zapravo napuštanje ispravna odnosa prema Bogu stvoritelju i oskvrnjenje čovjekove bogosličnosti.

Zato Biblija gleda u homoseksualnosti ne samo i u prvom redu seksualni nered i grijeh, već protivljenje Božjoj volji i naumu o čovjeku i njegovoj spolnosti, gleda u njoj idolatriju.

Drugi vrlo važan element u biblijskome gledanju na homoseksualnost je upotreba bračne simbolike, kojom se izražava odnos između Boga i Izraela (posebno prorok Hošea), što će Pavao primijeniti na odnos između Krista i Crkve. Heteroseksualnost je bitna za taj simbolički odnos. Zato je homoseksualnost u biblijskoj perspektivi naprosto nezamisliva, nešto što je potpuno pogrešno i što bitno remeti spomenutu bračnu simboliku. Ona je nešto što se toj simbolici protivi i zato je objektivni nered i zlo.

Treba nadalje da se zna da su seksualni neredi i aberacije u Izraelu bili kažnjavani kao zlodjela, i u Starom i u Novom zavjetu. Dovoljno se je samo sjetiti Pavlovih kataloga grijeha. Svakako da je i homoseksualnost, eksplicitno ili implicitno, uključena u tu osudu.

Bog je u svojoj biti stvaralačka ljubav. Čovjek kao slika Božja treba da također bude ljubav koja stvara. Seksualnost nije samo u službi međusobnog sjedinjenja, zajedništva i ljubavi između dviju osoba različitoga spola, već i u službi rađanja novih ljudskih života.

Homoseksualnost se protivi prokreaciji biologijski, psihologijski i biblijski. Biblija nalaže muškarcu i ženi da rastu, da se množe i da napune zemlju (usp. Post 2, 28). To nije naređeno osobama istoga spola, jer to uostalom zbog ljudske naravi i Božjega plana i nije moguće, nego osobama različitoga spola. Zasjenjenje te istine o ljudskoj osobi i spolnosti, kao plod istočnoga grijeha, vodi mnogim grijesima, također i na području spolnosti, pa i do same homoseksualnosti.

Biblija ne spominje izričito homoseksualnu sklonost niti je osuđuje, već samo homoseksualno ponašanje i čine. I to u prvom redu i gotovo isključivo homoseksualno ponašanje među muškarcima. Samo Rim 1, 24-31 spominje i žensku homoseksualnost. Takvo ponašanje jedan je od najjasnijih izraza čovjekove oporbe Bogu, njegova udaljenja od Boga, ono ide protiv istine ljudske naravi. Homoseksualna aktivnost je, veli Pavao, zapravo plod čovjekove udaljenosti od Boga (usp. Rim 2, 24-31). U tome smislu može se reći da se homoseksualnost osuđuje u prvome redu zbog protivljenja Božjoj volji i planu o čovjeku, a tek potom kao seksualni nered i prekršaj. Treba reći da se homoseksualni čini ne osuđuju jače nego drugi seksualni neredi i grijesi. Prema nekim autorima, Biblija nema pred sobom, kada osuđuje homoseksualnost, prave homoseksualce, već heteroseksualce koji se ponašaju kao homoseksualci.

Homoseksualnost se u Bibliji redovito osuđuje u kontekstu drugih grijeha kao što su idolatrija, promiskuitet, tjelesno silovanje, negostoprimstvo, protivnost prokreaciji itd.

Neki tekstovi vide u njoj dio povijesti grijeha i sve većeg udaljavanja od Boga. To je osobito tekst o Sodomi (usp. Post 19,1-29) po čemu se homoseksualnost naziva i sodomija, kao i tekst u Knjizi sudaca (usp. 19, 22-30). Drugi tekstovi osuđuju u prvome redu pogansko sakraliziranje muške prostitucije, dakle homoseksualnost koja se prakticirala na svetim mjestima za vrijeme orgijskih kultnih čina (usp. Pnz 23, 18-19; 1 Kralj 14, 24; Job 36, 14). Homoseksualnost se u Bibliji osuđuje i zato da se Izabrani Narod ne povodi u zlu za drugim narodima, zbog ritualne čistoće koja se traži od Izabranoga Naroda itd., navodi, Petar Šolić.

Tekst koji najjasnije osuđuje homoseksualnost jest Rim 1, 18-32: osuđuje jednako i mušku i žensku homoseksualnost.

Evo najvažnijega dijela tog teksta: “Zbog toga ih je Bog predao sramotnim stvarima: žene njihove zamijeniše naravno općenje protunaravnim; jednako muškarci, ostavivši prirodno općenje sa ženom, usplamtješe pohotom jedan za drugim, vršeći -muškarac s muškarcem – sramotne stvari i na sebi primajući pravednu plaću za svoje zablude” (Rim 1, 26-27).

I taj tekst vidi u homoseksualnosti udaljavanje od Boga, grijeh koji se događa u pokvarenoj kulturi i u od Boga potpuno udaljenom i otuđenom ambijentu. Svakim grijehom, pa i homoseksualnim, čovjek odbija da slavi Boga i da mu daje čast, što ima posljedicu da se ne časti ni čovjeka kao Božju sliku. Homoseksualnost se ovdje osuđuje i kao izraz egoizma, perverzije, idolatrije. Homoseksualni čini su posljedica zavođenja, vlastitoga izbora, podlijeganja strasti, udaljavanja od Boga. Ne osuđuje se, barem ne izričito, homoseksualna sklonost, već samo aktivnost. U homoseksualnosti se vidi protivljenje Božjem planu o spolnoj diferencijaciji u muško i žensko. U evanđeljima ima više tekstova koji se odnose na kaznu Sodome (usp. Mt 10, 15; 11, 23-24; Lk 10, 12; 17, 29). Isus, međutim, nigdje ne spominje izričito homoseksualnost i homoseksualno ponašanje, navodi, između ostalog, Šolić.

Cijeli stručni članak Teologija homoseksualnosti pročitajte na Hrčku, portalu hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža