Ukrajina – nacrt novog ustava bez definicije braka kao zajednice žene i muškarca
24. kolovoza 2015.

Sukladno dogovoru “Minsk II” od 11. veljače 2015. kojim je uspostavljen prekid vatre između ukrajinskih vlasti i pobunjenika, ukrajinska se strana, uz ostale mjere, obvezala provesti ustavnu reformu s posebnim naglaskom na decentralizaciju te donijeti novi ustav do kraja 2015.

Komisija za promjenu ustava, koju je predsjednik Ukrajine Petar Porošenko osnovao je u ožujku 2015., predstavila je sredinom srpnja nacrt ustavnih promjena. Savez civilnih udruga “Ukrajina za obitelj” upozorio je da Komisija u nacrt nije uvrstila definiciju braka kao zajednice žene i muškarca, koja se nalazi u trenutnom ustavu.

Naime, u ukrajinskom ustavu trenutno na snazi stoji da se brak “temelji na slobodnom pristanku žene i muškarca” (čl. 51.), čime se osnažuje bračno zakonodavstvo i brak štiti od redefinicije. Prema nacrtu koji je predložila Komisija za promjenu ustava, novi ustav više ne bi sadržavo definiciju braka, nego samo garantirao pravo na brak: “Pravo na brak je garantirano zakonom” (čl. 28.). Savez udruga “Ukrajina za obitelj” je 15. srpnja 2015. prosvjedovala ispred ukrajinskog parlamenta protiv ovakvog rješenja Komisije tvrdeći da će se izbacivanjem definicije braka iz ustava otvoriti vrata redefiniciji braka i ozakonjenju istospolnih partnerstava. Sličnu su zabrinutost iskazali stručnjaci i vjerske zajednice.

Savez udruga također je upozorio na termin “seksualna orijentacija” – koji se nalazio u prijašnjim verzijama nacrta novog ustava u odjeljku o zabrani diskriminacije, ali je u posljednjoj verziji izostavljen – te je tražio zastupnike da se suprotstave ovom terminu i zaštite obiteljske vrijednosti. Udruge Amnesty International, Human Rights Watch i Freedom House poslale su 4. kolovoza 2015. predsjedniku Porošenku zajedničko pismo u kojem ga traže da se zauzme za uključivanje termina “spolna orijentacija” i “rodni identitet” u odjeljak novog ustava o zabrani diskriminacije.

Koga se štiti?

Problematika tih termina je što se oni od stane homoseksualnog pokreta, ali sve ćešće i od sudova, interpretiraju ne (samo) kao zaštita pojedinca od diskriminacije na osnovi pojedine karakteristike (iako treba spomenuti da su “spolna orijentacija” i “rodni identitet” pravno vrlo nejasne karakteristike i nisu usporedive s rasom, spolom ili etnicitetom), nego se interpretiraju kao pozitivna obveza države da od diskriminacije zaštiti sve aktivnosti koje promiviraju homoseksualnost ili agendu homoseksualnog pokreta, primjerice sklapanje tzv. istospolnog braka, čime u opasnost dolaze prava građana na slobodnu poslovanja, izražavanja, odgoja i obrazovanja djece od strane roditelja, savjesti i vjerovanja.

Tako je obiteljska tvrtka Elaine Photography iz američke savezne države New Mexico trebala platiti 6637 dolara jer su u 2008. odbili slikati tzv. “istospolno vjenčanje” (a ne osobe koje se identificiraju kao homoseksualci), i time prekršili zakon koji zabranjuje diskriminaciju na osnovi “spolne orijentacije”. Slastičarska tvrtka Sweet Cakes by Melissa iz savezne države Oregon je u 2014. zbog istog ‘prekršaja’ odbijanja pečenja torte za proslavu tzv. istospolnog vjenčanja, presuđeno da plati 135 tisuća dolara sudskih troškova i odštete oštećeniku [istospolnom paru]. Sedamdesetogodišnjoj cvjećarici iz Washingtona, Baronelle Stutzman, država je u 2015. zaprijetilia ovršiti imovinu jer nije mogla platiti troškove suđenja u kojem je prema antidiskriminacijskom zakonu proglašena krivom za neizradu cvijećnog aranžmana za tzv. “istospolno vjenčanje”. U sličnom su se položaju našli ugostitelji, agencije koje nude pomoć u posvojenju djece, tiskare, maričari, škole i fakulteti, ili građani koji javno izražavaju da je brak zajednica žene i muškarca…od kojih su neki morali zauvijek ugasiti svoje poslovanje ili su dobili otkaz. Dakle, ukoliko bi Ukrajina uvrstila termine “spolna orijentacija” i “rodni identitet” u svoj najviši pravni akt, nije nemoguće zaključiti da bi tada uslijedilo slično kršenje prava ukrajinskih građana na slobodu poslovanja, savjesti, izražavanja, odgoja i obrazovanja, vjeroispovijesti.

U Hrvatskoj Zakon o suzbijanju diskriminacije sadrži termine “spolna orijentacija” i “rodni identitet” od 2008. godine te načelno otvara vrata za diskriminaciju i kršenje prava građana po govre navedenim osnovama.

Izvor: narod.hr

Photo: scribbletaylor/flickr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža