Ukidanje mjere roditelj odgojitelj: Pročitajte u cijelosti odluku Ustavnog suda o kojoj su curile informacije
29. studenoga 2023.

Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske dato je zeleno svjetlo odluci zagrebačke gradske vlasti iz rujna 2022. da postupno ukine demografsku mjeru roditelj odgojitelj, koju je prethodno uveo pokojni gradonačelnik Zagreba, Milan Bandić. Ova odluka Ustavnog suda RH  najprije je objavljena u članku Jutarnjeg lista, autorice Ivanke Tome, a prije nego je obznanjena strankama koje su sudjelovale u sudskom postupku. Takvo curenje informacija, i to na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, pokazuje stanje u hrvatskom pravosuđu.

Cijelu odluku Ustavnog suda možete pročitati ovdje.

Odlukom Ustavnog suda revidirana je odluka Grada Zagreba

Odlukom Ustavnog suda RH prihvaćena je odluka Grada Zagreba o izmjenama demografske mjere Roditelj odgojitelj. Grad Zagreb je na sjednici 9. prosinca 2021. godine odlučio da se novčana pomoć ”majkama odgojiteljicama” isplaćuje mjesečno i to do 30. travnja 2022. u iznosu 65 % prosječne bruto plaće djelatnika u gospodarstvu Grada Zagreba za razdoblje I. – VIII. mjesec prethodne godine, a od 1. svibnja 2022. u iznosu od 1.000,00 kuna neto.

>Tko ima pravo na informaciju o odluci suda? Tisuće roditelja odgojitelja ili Dolenec i Toma?!

Nadalje odlučeno je da novčana pomoć prestaje posljednjeg dana u mjesecu u kojem je dijete za koje je ostvarena novčana pomoć navršilo 7 godina, zatim posljednjeg dana u mjesecu u kojem je odjavljeno prebivalište ili u kojem je evidentiran privremeni odlazak iz Republike Hrvatske korisnika ili djeteta za koje se ostvaruje novčana pomoć, te posljednjeg dana u mjesecu u kojem su dijete za koje je ostvarena novčana pomoć i ostala djeca mlađa od tri godine upisana u redoviti program predškolskog odgoja i obrazovanja. Korisnicima novčane pomoći čije je dijete za koje je ostvarena novčana pomoć, do stupanja na snagu ove odluke, navršilo 7 godina, novčana pomoć prestaje stupanjem na snagu ove odluke (1. svibnja 2022. godine).

>U ime obitelji traži od Šeparovića odgovore oko curenja informacija s Ustavnog suda

Nisu svi suci bili suglasni s ovom odlukom

Iako je odluka donesena suglasnošću većine sudaca, neki suci su izdvojili svoje mišljenje po pitanju ovog predmeta. Tako su primjerice suci Lovorka Kušan i dr.sc. Goran Selanec rekli da se slažu s većinom sudaca i sutkinja Ustavnog suda u dijelu odluke koji se odnosi na meritum spora te da podržavaju odbijanje ustavnih tužbi, ali da postoji dio odluke o kojem imaju drugačije shvaćanje od većine sudaca i sutkinja. Ono se odnosi na pitanje pristupa Ustavnom sudu u predmetima konkretne ocjene ustavnosti povodom ustavnih tužbi od strane udruga civilnog društva.

”Ne slažemo se sa stajalištem većine da udruge civilnog društva poput udruga ‘U djeci je budućnost’,’Hrvatske udruge roditelja odgojitelja’ i udruge ‘U ime obitelji’ nemaju locus standi u predmetima konkretne ocjene ustavnosti poput ovog. Svoje shvaćanje prava na pristup sudu i učinkovitu sudsku zaštitu temeljnih prava i sloboda temeljimo na više razloga”, tvrde.

Sudac Miroslav Šumanović nije se složio s odlukom suda te je ocijenio da je stajalište većine sudaca ”duboko i flagrantno pogrešno”. On smatra da su odlukom Ustavnog suda narušene fundamentalne vrijednosti pravnog poretka koje proizlaze iz načela vladavine prava.

>Odvjetnik Novosel o curenju informacija s Ustavnog suda: To pokazuje potpunu pravnu nesigurnost

Odluka Ustavnog suda trebala je najprije biti priopćena strankama u postupku

Izvršna direktorica Udruge U ime Obitelji, dr. Željka Markić prošli tjedan je poručila kako događaj curenja informacija, i to na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, otkriva ”strašno stanje u pravosuđu i državi”. Udruga U ime obitelji, HURO i 5800 obitelji koji brinu o više od 20 000 djece u gradu Zagrebu, kao stranke u postupku o odluci Ustavnog suda RH nisu prethodno dobile nikakvu informaciju.

>Ukidanje mjere roditelj odgojitelj ustavno? Dr. Markić: Ustavni sud informacije daje novinarki umjesto strankama

Što je tražila UiO?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji pozvala je Ustavni sud u listopadu da donese odluku o obiteljima roditelja odgojitelja sukladno svojim ustavnim obvezama. Ustavni sud krajem listopada nije donio odluku o ustavnosti odluke Visokog upravnog suda RH, tako da je konačna odluka trebala biti donesena od strane svih sudaca Ustavnog suda.

Udruga U ime obitelji i stotine podnositelja Ustavnom sudu RH još su 16. travnja 2023. podnijeli ustavnu tužbu odnosno zahtjev za ocjenu ustavnosti postupanja kako Visokog upravnog suda RH tako i Grad Zagreba. Visoki upravni sud odbio je argumentaciju udruge predane u zahtjevu za legalnost odluke Grada Zagreba i skupštinske većine o ukidanju mjere roditelj odgojitelj i kompenzacijskim mjerama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža