U ime obitelji

UiO traži od RTL-a objavu demantija: Objava dokumenata i ukazivanje na prekršajna i kaznena obilježja provale kod obitelji Perković nije hajka

UiO traži od RTL-a objavu demantija: Objava dokumenata i ukazivanje na prekršajna i kaznena obilježja provale kod obitelji Perković nije hajka

Ukazivanje na određene nelogičnosti i propuste u vezi s pripremom novinarskog priloga, a posebice ukazivanje na ponašanje koje u sebi sadržava kaznena ili prekršajna obilježja ni na koji način se ne može smatrati hajkom. Naime, hajka podrazumijeva nekontroliran i neargumentiran javni napad na nekoga, a što ovdje zasigurno nije slučaj, s obzirom da Udruga nikada nije poticala i/ili pozivala svoje čitatelje da napadaju Danku Derifaj ili neke druge novinare, odnosno, RTL. Takve neistinite tvrdnje su i krajnje apsurdne jer je i u Udruzi zaposlen određen broj novinara pa nije jasno zašto bi Udruga pozivala javnost da bez ikakvog razloga općenito napada novinare”, stoji u zahtjevu za objavljivanjem ispravka koji su udruga U ime obitelji i njezina izvršna direktorica Željka Markić poslali RTL-u nakon emitiranja istraživačkog magazina Potraga i objave članka na istu temu „Ovo je pozadina sukoba Thompsona i stanara zgrade na Žnjanu i zašto su besmislene optužbe protiv Danke Derifaj da mu je provalila“.

Narod.hr prvi je objavio snimke RTL-ove ekipe, novinarke Danke Derifaj, snimatelja i susjeda Perkovićević Branka Miodraga, kako se penju na terasu preko ograde i šetaju po njoj gotovo 20 minuta, dok je troje maloljetne djece obitelji Perković bilo samo u kući. Nakon toga objavili smo i dokumente koji jasno dokazuju kako je Marko Perković Thompson prije 8 godina kupio kuću i terasu koja se nalazi ispred njegovog dnevnog boravka, a istovremeno je dio ravnog krova te stambeno-poslovne zgrade i nalazi se na drugoj čestici. Isto tako Narod.hr je objavio nekoliko presuda koje dokazuju da je sud odbio zahtjeve RTL-ovog “vodiča”, Miodraga, da se penje na terasu obitelji Perković. Objavili smo i kako je Thompsonov susjed Miodrag, prije 3 godine izgubio spor protiv Thompsona te je morao izaći iz prostora od 77 kvadrata koji je koristio kao teretanu.

Donosimo demanti u cijelosti:

“Poštovani,

23. kolovoza 2021. RTL Hrvatska d.o.o. (dalje: RTL) je:

– kao nakladnik internet portala www.rtl.hr u 19:50 sati u članku pod naslovom „Ovo je pozadina sukoba Thompsona i stanara zgrade na Žnjanu i zašto su besmislene optužbe protiv Danke Derifaj da mu je provalila“

– kao nakladnik programa RTL Televizije u emisiji pod nazivom „Potraga“

objavio sljedeće neistinite informacije:

„Nakon što se ekipa Potrage popela na krov u susjedstvu Marka Perkovića Thompsona, koji je on oteo suvlasnicima susjedne nekretnine, pjevač je pokrenuo nezapamćenu hajku. U tome mu pomaže portal Narod.hr, čiji izdavač je udruga “U ime obitelji”, a koju pak vodi Željka Markić.“

„Huškački dvojac već više od tjedan dana svojim objavama potiče govor mržnje i poziva na nasilje prema autorici ove priče, prema RTL televiziji i prema novinarima uopće.“

„To zastrašivanje ima samo jedan cilj, spriječiti objavu priče o otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote.“

Navedene objavljene informacije u cijelosti su netočne i neistinite, odnosno, predstavljaju izrazito uvredljive informacije kojima se nanosi šteta pravima osobnosti Udruge U ime obitelji (dalje: Udruga).

Naime, netočno je da je bi portal Narod.hr, čiji izdavač je Udruga, a čija je izvršna direktorica Željka Markić vodili nezapamćenu hajku protiv bilo koga, pa tako i protiv novinarke Danke Derifaj i/ili RTL-a i/ili novinara uopće. Portal Narod.hr čiji izdavač je Udruga, objavljuje točne i provjerene informacije. U objavljenim člancima na portalu Narod.hr nikad nije pokrenuta „nezapamćena hajka“ niti su objavljeni navodi koji bi se mogli smatrati „govorom mržnje“.

Naime, osim što je u navedenom članku/prilogu propušteno pojasniti na koji način bi to Udruga provodila hajku protiv novinarke Danke Derifaj i/ili RTL-a, kao i protiv novinara uopće, Udruga ističe da su svi članci objavljeni na internet portalu Narod.hr, pa tako i članci koji obrađuju predmetnu situaciju sastavljeni profesionalno, na temelju provjerenih činjenica, a posebice važeće pravne dokumentacije.

Ukazivanje na određene nelogičnosti i propuste u vezi s pripremom novinarskog priloga, a posebice ukazivanje na ponašanje koje u sebi sadržava kaznena ili prekršajna obilježja ni na koji način se ne može smatrati hajkom. Naime, hajka podrazumijeva nekontroliran i neargumentiran javni napad na nekoga, a što ovdje zasigurno nije slučaj, s obzirom da Udruga nikada nije poticala i/ili pozivala svoje čitatelje da napadaju Danku Derifaj ili neke druge novinare, odnosno, RTL. Takve neistinite tvrdnje su i krajnje apsurdne jer je i u Udruzi zaposlen određen broj novinara pa nije jasno zašto bi Udruga pozivala javnost da bez ikakvog razloga općenito napada novinare.

Nadalje, ni Udruga, niti Željka Markić kao izvršna direktorica Udruge ne huškaju, odnosno, objavama potiču govor mržnje i pozivaju na nasilje prema Danki Derifaj. Isto tako, netočno je da Udruga ili Željka Markić kao izvršna direktorica Udruge nekoga zastrašuju, a posebice da zastrašuju s ciljem sprječavanje objave novinarske priče.

Udruga, stoga, od RTL-a, kao nakladnika Internet portala www.rtl.hr i nakladnika televizijskog programa RTL Televizije, kao i glavnog urednika portala www.rtl.hr i televizijskog programa RTL Televizije zahtjeva da se bez odgode, nakon primitka ovog zahtjeva, na istom mjestu i na isti način na koji su objavljene prethodno navedene neistinite i netočne informacije, objavi ispravak prethodno navedenih neistinitih i netočnih informacija na način da se u

– elektroničkoj publikaciji Internet portala www.rtl.hr

– u programu RTL televizije u sklopu emisije „Potraga“

objavi sljedeći ispravak:

„Udruga U ime obitelji ističe da navodi:

„Nakon što se ekipa Potrage popela na krov u susjedstvu Marka Perkovića Thompsona, koji je on oteo suvlasnicima susjedne nekretnine, pjevač je pokrenuo nezapamćenu hajku. U tome mu pomaže portal Narod.hr, čiji izdavač je udruga “U ime obitelji”, a koju pak vodi Željka Markić.“

„Huškački dvojac već više od tjedan dana svojim objavama potiče govor mržnje i poziva na nasilje prema autorici ove priče, prema RTL televiziji i prema novinarima uopće.“

„To zastrašivanje ima samo jedan cilj, spriječiti objavu priče o otimačini koja dovodi u opasnost ljudske živote.“

NISU ISTINITI“

> Uredništvo Thompsonove stranice pojašnjava zašto policija nije reagirala na prijavu provale RTL-ove Derifaj

> RTL priznao da je Thompson vlasnik terase na koju je Derifaj provalila, pa onda opet promijenili priču

> Pupovčeva supruga i Anto Nobilo stali u obranu Derifaj: ‘Ne daj se, Dančilo’

> Administratori Thompsonove stranice: ‘Smeta im što je hrvatski branitelj i što promiče ispravne vrijednosti’

Podsjećamo da je odvjetnik Marko Višić poslao medijima dokaze o vlasništvu kuće i terase u koju je provalila RTL-ova novinarka Danka Derifaj.

“Nije točno da je g. Marko Perković krov susjedne zgrade prisvojio kao dio svoje terase, niti je točno da su terasa i dvorište kuće u kojoj živi obitelj Perković s 5 maloljetne djece suvlasništvo svih stanara zgrade na adresi Ivana Pavla II. 23, Split”, ističe odvjetnik Marko Višić koji vodi sporove za zaštitu vlasništva obitelji g. Marka Perkovića.

Usprkos tome, Derifaj i RTL-ova ekipa kontinuirano prikazuju kako Thompson “tvrdi da je to njegov krov, dapače, potpuno ga je prisvojio.”

Kako bi izmaknuli činjenici da su RTL-ova novinarka Derifaj, njihov snimatelj i Thompsonov susjed Miodrag provalili na posjed Perkovićevih, RTL pokušava prikazati cjelokupni građevinski projekt – u kojem obitavaju i drugi stanari – kao protuzakonit.

“Građevinski projekt na Žnjanu od početka je mimo zakona. Prenamjena objekta je suprotna građevinskoj dozvoli, apartmani su pretvoreni u stambeno naselje, bez vrtića, škole i Doma zdravlja. Oteti su krovovi koji su zajednički dio zgrada”, stoji u prilogu.

“Samo nabrojeno u prilogu je dovoljno za ništetnost niza učinjenih pravnih poslova, a dovodi u pitanje i niz sudskih odluka. No, i protuzakonite sudske odluke imaju pravne učinke pa zato na Žnjanu i imamo neviđeni građevinski nered. Sve opisane situacije u ovom prilogu su trenutno predmet sudskih ili upravnih sporova”, ustvrdila je ekipa RTL-a.

Podsjetimo, novinarka RTL-a Danka Derifaj s Thompsonovim susjedom Brankom Miodragom i snimateljem, ušla je u dvorište obitelji Perković gdje je, kako je napisala na Facebooku, ”bila na novinarskom zadatku od javnog interesa”, zanemarujući što su u kući bila sama maloljetna djeca i prethodne sudske presude o imovinsko-pravnom sporu. Njihov su pohod zabilježile i kamere:

Nepovredivost doma jedna je od najvećih vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Po Kaznenom zakonu, kaznena djelo iz članka 141. koje se odnosi na narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora te iz članka 144. vezano uz neovlašteno slikovno snimanje, progone se po prijedlogu ili privatnoj tužbi oštećene strane – što znači ukoliko oštećenik podnese prijedlog za kazneni progon, a ne po službenoj dužnosti.

Temeljem navedenog, odvjetnik Davorin Karačić zaštitio je Ustavom RH zajamčena prava Marka Perkovića Thompsona. U Splitu je u ponedjeljak Marko Perković podnio kaznenu prijavu te prijedlog za kazneni progon protiv osoba osumnjičenih da su na štetu njega i njegove obitelji počinili kaznena djela iz članka 141 i 144 Kaznenog zakona koji se odnosi na “narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora”.

Izvor: narod.hr