UIO: Rotacija istih ljudi na čelu DORH-a ne donosi napredak u borbi protiv korupcije
20. veljače 2020.

Najnovija afera u vezi članstva glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića u tajnoj masonskoj organizaciji i razotkrivenog sukoba interesa još je jednom potvrdila da su državno-odvjetnički sustav, a time i borba protiv korupcije, ozbiljno kompromitirani te da je taj sustav potrebno mijenjati kako bi se instituciji državnog odvjetnika i borbi protiv korupcije vratili neovisnost, učinkovitost i kredibilitet, poručuju iz udruge U ime obitelji.

Donosimo priopćenje u cijelosti:

Odgovornost glavnog državnog odvjetnika da štiti interese RH, poštivanje Ustava i zakona, a protiv svih koji taj sustav narušavaju korupcijom i kriminalom – u suprotnosti je sa situacijom u kojoj se posljednjih 18 godina na čelu DORH-a, na funkcijama glavnog državnog odvjetnika i njegovih zamjenika, izmjenjuju 3 međusobno povezane osobe.

Mladen Bajić je uz podršku HDZ-ovih i SDP-ovih Vlada bio glavni državni odvjetnik 12 godina – kroz tri mandata po četiri godine. Bio je biran za državnog odvjetnika 2002., 2006. i 2010. godine. Na poziciju državnog odvjetnika 2014. imenovan je Dinko Cvitan, koji je od 2005. do 2014. bio Bajićev zamjenik i ravnatelj USKOK-a. Cvitana od 2018. nasljeđuje Dražen Jelenić, koji je bio zamjenik i Bajiću i Cvitanu od 2011. i koji je po vlastitom priznanju, kao zamjenik glavnog državnog odvjetnika, postao članom masonske organizacije u 2018. I Bajić i Cvitan su nakon razrješenja dužnosti glavnog državnog odvjetnika došli na poziciju zamjenika državnog odvjetnika.

Ovakve “rotacije”, da 3 iste i povezane osobe već skoro 20 godina obnašaju najviše dužnosti u sustavu državnog odvjetništva, nisu europska praksa, i do sada u Hrvatskoj nisu donijele rezultate u borbi protiv korupcije, već upravo suprotno. Najnoviji slučaj kompromitacije DORH-a, kao i dosadašnji način izbora glavnog državnog odvjetnika od strane HDZ-a i SDP-a, pokazuje da su državnom odvjetništvu potrebne promjene koje će zajamčiti neovisnost državnog odvjetnika od politike i učinkovitiju borbu protiv korupcije.

Izvor: narod.hr

Foto: fah, narod.hr, montaža

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža