U ime obitelji

UiO: Prema FER-ovom programu, policija povećala broj prosvjednika na jednom, a smanjila na drugom prosvjednom skupu

UiO: Prema FER-ovom programu, policija povećala broj prosvjednika na jednom, a smanjila na drugom prosvjednom skupu

Iz udruge U ime obitelji poslali su snimku na kojoj se vidi kako kompjuter prebrojava broj sudionika prosvjeda nazvanog “Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma”, održanog na Trgu bana Jelačića 1.6.2017.:

Podsjećaju da je tada prema pisanju medija policija izvijestila da je na skupu sudjelovalo 20.000 građana dok je računalni softer FER-a prebrojio njih 3123.

G. Krešimir Macan, savjetnik premijera Plenkovića, objavio na svojoj Facebook stranici video istog računalnog programa nastalog na FER-u kako prebrojava osobe na prosvjednom skupu protiv ratifikacije Istanbulske konvencijeodržanom na Trgu bana Jelačića u subotu, 24.3.2018. Podsjećamo da je policija izvijestila da je na tom skupu bilo 5000 građana, dok je kompjutorsko prebrojavanje pokazalo da ih ima 8032.

Ne ulazimo u preciznost kompjutorskog prebrojavanja FER-ovog programa, ali iz obje snimke definitivno proizlazi da je ministar Božinović, odnosno Ministarstvo kojem je na čelu, povećalo broj sudionika na prosvjedu održanom 1.7.2017., a smanjilo broj sudionika na prosvjedu održanom 24.3.2018.

Držimo da je manipuliranje brojem sudionika od strane Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno ministra u Vladi g. Plenkovića – za demokraciju vrlo opasna pojava. Držimo da je jednako opasna pojava kad savjetnik premijera Plenkovića, odgovoran za odnose s javnošću, selektivno u medije plasira prebrojavanje prosvjednika pomoću istog FER-ovog programa – na jednom skupu, a izostavlja plasirati jednako dostupan video s drugog skupa”, stoji u priopćenju koje potpisuje Ivan Munjin, član upravnog odbora udruge U ime obitelji.

Izvor: narod.hr

Foto: fah