UIO Peđi Grbinu: Trideset i šest potpisnih knjiga na prošlom referendumu predano je iz poštovanja prema Hrvatima izvan RH
7. studenoga 2014.

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin izjavio je jučer na sjednici tog saborskog odbora kako je građanska inicijativa “U ime obitelji” za vrijeme prvog referenduma predala i 36 potpisnih knjiga s potpisima birača bez prebivališta u RH.

Ivan Munjin, član Organizacijskog odbora građanske incijative ‘U ime obitelji’ pojasnio je za narod.hr predaju tih 36 potpisnih knjiga Hrvatskom saboru.

“Građanska inicijativa ‘U ime obitelji’ Hrvatskom je Saboru u lipnju 2013. predala svih 749 316 potpisa koje su prikupili volonteri tijekom izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma u braku. Među tim se potpisima nalazilo tridesetak izdvojenih i posebno označenih potpisnih knjiga s oko 1000 potpisa Hrvata bez prebivališta u Republici Hrvatskoj. Iz poštovanja prema hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište izvan RH i koji se prema važećem zakonu ne mogu izjasniti za raspisivanje građanskog referenduma u drugim državama, inicijativa U ime obitelji predala je i te potpisne knjige posebno ih izdvojivši od ostalih”, kazao je Munjin.

“Naime, po Zakonu o referendumu građani se mogu izjašnjavati o raspisivanju referenduma samo na mjestima izjašnjavanja za koja su prethodno dobili suglasnost komunalnog ureda i koja su prijavili nadležnoj policijskoj upravi. Kako se mjesta izjašnjavanja izvan RH ne mogu prijaviti niti jednom komunalnom uredu niti policijskoj upravi, hrvatski državljani s prebivalištem izvan Hrvatske ne mogu se izjašnjavati o raspisivanju građanskog referenduma, iako na takvom referendumu mogu glasovati”, objasnio je.

Peđa Grbin je vezano za prvi građanski referendum tvrdio kako saborski zastupnici moraju potvrditi odluku birača na referendumu te da neće “podići ruku” i potvrditi referendumsku odluku birača. Unatoč tome što je predsjednik saborskog Odbora za Ustav pokazao takvo temeljno nepoznavanje Ustava i dalje je glasnogovornik premijera Milanovića o ustavnim pitanjima.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža