U ime obitelji

Udruga U ime obitelji podnijela je kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić zbog govora mržnje i diskriminacije

Udruga U ime obitelji podnijela je kaznenu prijavu protiv Sandre Benčić zbog govora mržnje i diskriminacije

Udruga U ime obitelji podnijela je kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv Sandre Benčić, pravnice i aktivistice Udruge „Centra za mirovne studije“ zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Isto tako, pučkoj pravobraniteljici podnesena je prijava protiv gospođe Beničić zbog poticanja na diskriminaciju.

“Gospođa Benčić kao pravnica i djelatnica Centra za mirovne studije kroz duže vremensko razdoblje koristi medijski prostor zloupotrebljavajući slobodu govora i  potiče na diskriminaciju protiv članova i podupiratelja udruge U ime obitelji. Prema podnesenim prijavama, gospođa  Benčić difamira udrugu  U ime obitelji, a time i sve one koji je podupiru, tj.  iznosi neutemeljene i iracionalne optužbe, laži, stereotipe i predrasude kako bi u očima javnosti opravdala odnosno racionalizirala mržnju prema U ime obitelji, njezinim članovima i podupirateljima”, istaknuli su dodavši: “Javnim pozivima da se članovima ili podupirateljima U ime obitelji uskrati pravo javnog nastupa te brojnim neistinitim tvrdnjama poput one da U ime obitelji ‘zagovara oduzimanje prava jednoj skupini te da zagovara potpuno slobodno tržište i kapitalizam unutar kojeg radnička prava, jednakost na tržištu rada i prava žene neće značiti ništa’  gospođa Benčić  sustavno se služi govorom mržnje”.

Inače, govor mržnje se definira kao „korištenje napadačkog govora kojim se širi i opravdava mržnja, nesnošljivost i predrasude te poziva i potiče na nasilje ili diskriminaciju protiv određenih grupa“ .

“Volonteri, članovi i podupiratelji U ime obitelji kontinuirano su izloženi govoru mržnje i diskriminaciji već gotovo dvije godine, zbog svojih zalaganja za zaštitu i promicanje braka kao zajednice žene i muškarca, obitelji i prava djeteta na oca i majku. Kako  za to odgovorne  državne institucije nisu učinile gotovo ništa kako bi kroz protekle dvije godine od diskriminacije i govora  mržnje zaštitile hrvatske građane koji podupiru vrijednosti za koje se zalaže U ime obitelji, bili smo prisiljeni sami poduzeti raspoložive pravne korake u vidu priloženih tužbi”, pojasnili su te dodali: “U suprotnom, moglo bi se pogrešno protumačiti kako hrvatsko društvo i institucije smatraju prihvatljivim govor mržnje i diskriminaciju koje provodi gospođa Beničić , pravnica Centra za mirovne studije ili bilo tko drugi”.

Izvor: narod.hr