U ime obitelji

Udruga U ime Obitelji: I danas desetine tisuća trgovaca moraju raditi

Udruga U ime Obitelji: I danas desetine tisuća trgovaca moraju raditi

Udruga U ime obitelji upućuje čestitke povodom Praznika rada i blagdana sv. Josipa Radnika svim hrvatskim građanima podsjećajući da su i na današnji praznik deseci tisuća zaposlenih u trgovini priseljni raditi – bez mogućnosti da današnji praznik provedu sa svojim obiteljima. Neprihvatljivo je da su danas u Hrvatskoj deseci tisuća trgovaca i trgovkinja koji rade šest dana u tjednu prisiljeni, zbog straha od gubitka posla i nedostatne zakonske zaštite, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve ili uz minimalnu naknadu.

Podsjećamo da je jedno od predizbornih obećanja HDZ-a kao danas vladajuće stranke na prošlim parlamentarnim izborima bila neradna nedjelja i za naše sugrađane, trgovce i trgovkinje te zaštita njihovog prava na neradne praznike i blagdane.

Podsjećamo da žene čine najveći dio zaposlenih u trgovini. Podsjećamo da istraživanja pokazuju da je nedjelja najmanje prometan fiskalni dan u trgovinama. Podsjećamo da za najveći broj hrvatskih građana nedjelja nije dan potrošačkih aktivnosti, baš kao niti praznici i blagdani. Podsjećamo da više od 2/3 hrvatskih građana podupire da i za radnike u trgovini nedjelja, blagdani i praznici budu neradni dani.

Na današnji praznik rada i blagdan sv. Josipa Radnika izražavamo podršku i mnogim ženama koje odabiru biti majke te zbog trudnoće često ostaju bez posla ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.