Učimo od Izraela: Tamošnji “baby boom” zabilježio porast od 65 posto
15. kolovoza 2016.

Wall Street Journal izvijestio je o „demografskoj revoluciji“ koja se u proteklih 10 godina dogodila i koja će imati „dugoročne političke posljedice“ na Izael.

U manje od 20 godina, broj rođene židovske izraelske djece porastao je za 65 posto. Dok se u Izraelu 1995. godine rodilo 80.400 židovske djece, 2013. godine ta je brojka iznosila 132.000. Ovih su dana dnevne novine II Foglio napisale: Stopa nataliteta Židova u Izraelu doživjela je nevjerojatan porast, dok se stopa nataliteta među Arapima značajno smanjila.

Paralelna usporedba pojačava efekt. Stopa nataliteta izraelskih Židovki u 2014. godini bila je oko 3,11 djeteta po jednoj ženi. U usporedbi s tim, stopa nataliteta arapskih žena 2014. godine bila je oko 3,17, što je – usporedno gledajući – samo malo više.

Predviđanja kažu da će 2016. godine prvi put stopa nataliteta židovske djece biti veća od arapske djece.

Stopa nataliteta Palestinaca pala je pak u istom vremenskom razdoblju od 1997. do 2014. godine. U zapadnoj jordanskoj pokrajini sa 5,6 na 3,7, u području Gaze sa 6 na 4,5. Tendencija je brzo opadajuća. Između 1994. i 2009. godine brojka novorođenih izraelskih Arapa ostala je stabilna na oko 39.000 djece godišnje.

U istom vremenskom razdoblju broj rođenih izraelskih Židova porastao je s 80.000 na 120.000. Židovska populacija u udjelu Izraelaca povećala se od 1997. do 2014. godine – bez uzimanja u obzir židovske migracija prema Izraelu – samo kroz rođenu djecu s 67 na 79 posto.

U čemu leže razlozi za takav razvoj? Za ubrzan pad stope nataliteta Palestinaca, sada kao i uvijek, navode se isti razlozi kao i na zapadu: planiranje obitelji i preuzimanje načina života Zapada. Isti fenomeni također su izraženi i kod židovskih izraelaca. Ipak, kod njih razvoj pokazuje da se pokušava ići u suprotnom smjeru, pišeKatolishes Info.

Demografsko ledeno doba na zapadu

Za usporedbu, stopa nataliteta Europljana je na dramatičnih 50 posto od potrebne brojke za održanje populacije koja iznosi 2,1 dijete po ženi u fertilnom razdoblju.

U Njemačkoj se već 40 godina rađa premalo djece. Trenutno je stopa nataliteta 1.38, što je daleko ispod potrebnog. Ako se uzmu u obzir djecu čija oba roditelja imaju imigracijsku pozadinu, posjeduju njemačku putovnicu, ali nisu Nijemci, tada je stopa nataliteta još niža.

Isto vrijedi za Austriju (1,44), Švicarsku (1,52), Italiju, Španjolsku (1,32) i Portugal (1,28). Iz okvira iskaču Francuska (2,0), Velika Britanija (1,9), Belgija (1,79) i Nizozemska (1,72). Ipak, nijedna od navedenih zemalja nije dosegla razinu od 2,1. Ako je stopa nataliteta pozitivnija negoli u zemljama njemačkog govornog područja, tada je to samo zbog veće stope nataliteta imigranta iz sjeverne i zapadne Afrike i južne Azije.

U Sjedinjenim Američkim Državama stvari ne izgledaju drugačije. Stopa nataliteta iznosi oko 1,9 djece, ali samo zbog porasta hispanskih zajednica koje sačinjavaju imigranti iz Latinske Amerike koji povećavaju prosjek.

Pad stope nataliteta u susjednim zemljama

Maleni Izrael, koji se često naziva „zapadnom enklavom“ u islamskom svijetu, godinama doživljava demografski porast što pokazuje jedinstven kontrast u odnosu na sveukupni Zapad. Stopa nataliteta židovskih izraelaca veća je od one u Alžiru (2,82), Egiptu (2,81), Maroku (2,71) i Saudijskoj Arabiji (2,7)%. Od Tunisa (2,17), Irana (1,92), a o Libanonu (1,5) da ne govorimo. Nema nijedne države koja graniči s Izraelom, a čije je povećanje stope nataliteta veće.

Izvor: narod.hr/katholisches.info

Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža