Dr. Željka Markić: Jovanovićev ideološki seksualni ‘preodgoj’ nije spominjao ni ljubav ni roditeljstvo
17. kolovoza 2016.

Povodom rezultata ankete portala EduCentar pod naslovom “Najviše informacija o spolnom odgoju dobio/la sam” Hina je zatražila komentar dr. Željku Markić, predsjednicu udruge U ime obitelji i dr. Dubravka Lepušća iz privatne ginekološke ordinacije.

Dr. Željku Markić ne čudi što se mladi o spolnosti informiraju preko interneta, no ističe da internet ne bi smio biti jedini izvor znanja ni o kojem području – pa tako ni o spolnosti.

“Znanja o svojoj spolnosti i psihologiji, mladi bi trebali stjecati kroz razne školske predmete, i ne bi im se trebalo pristupati kao osobama sa seksualnim iskustvom”, kaže dr. Markić.

Prema anketi EduCentra, provedenoj na 560 ispitanika, svega sedam posto mladih sudjelovalo je na nastavi spolnog odgoja, uz dojam da im nije “bilo korisno”.

“Većina mladih u dobi do 18 godina u Hrvatskoj uopće ne stupa u spolne odnose i nametanje programa koji ‘podrazumijevaju da već imaju seksualno iskustvo’ sliči na reklamiranje proizvođača kontracepcije”, upozorava dr. Markić.

“Mi se zalažemo da se djeci i mladima kroz obrazovni sustav omogući da, kroz razne predmete, nauče činjenice o svom tijelu, o spolnosti, psihologiji, osjećajima te da onda, zahvaljujući vrijednostima koje im prenose njihovi roditelji, obitelji, prijatelji, profesori – u slobodi, sazrijevajući – formiraju svoje osobne stavove i svoja ponašanja usklađuju sa svojim stavovima i ciljevima u životu, kao bi mogli ostvariti sreću i dobro”, navodi dr. Markić.

“Seksualni odgoj koji je pokušao svim učenicima u Hrvatskoj nametnuti bivši SDP-ov ministar Željko Jovanović bio je ideološki obojen, nestručan i nije poštivao temeljno načelo psihologije – a to je da se teme vezane za seksualnost otvaraju pomno pazeći na spremnost djeteta ili mladog čovjeka da o njima javno razgovara”, ističe dr. Markić.

“Istraživanja pokazuju da mlade u dobi od 13 do 18 godina najviše zanimaju odnosi među ljudima – odnos prijateljstva, ljubavi, privlačnost, osobna vrijednost, vrijednost drugog čovjeka, zašto nastaju konflikti i kako ih rješavati, ljubomora, psihološke i emocionalne razlike između mladića i djevojaka. Jovanovićev seksualni odgoj ili kako su ga mnogi točno nazivali, ‘preodgoj’ niti jednom nije spomenuo riječ ljubav, niti se igdje govorilo o povezanosti ljubavi i spolnosti, o tome kako je fenomenalno iskustvo biti roditelj, otac ili majka“, upozorava dr. Markić.

Jovanović je htio kroz škole nametati i rodnu ideologiju od koje se, ovih dana, ogradilo i Američko pedijatrijsko društvo, još jednom pokazujući da se radi o znanstveno neutemeljenoj ideologiji koja škodi djeci i mladima. Protiv takvog seksualnog odgoja je svatko razuman”, zaključuje dr. Željka Markić.

Suautor tzv. spolnog odgoja temeljenog na pedofiliji tvrdi da je taj program dobar

Ginekolog Lepušić, jedan od suautora kurikula Zdravstvenog odgoja, poznat kao promotor kontroverznog cjepiva protiv HPV-a i zagovornik pobačaja, kaže kako podatci iz ankete ne iznenađuju. Pokazuju da su mladi željni znanja i sve ono što im treba – naći će. Današnja škola za takva znanja ne funkcionira jer se “ne provodi Zdravstveni odgoj formiran pri prošloj SDP-ovoj vladi, a koji je stvarno dobar”, tvrdi ginekolog.

Kao drugi problem navodi što u spolni odgoj mladih nisu uključeni liječnici. “Ne može se očekivati od profesora matematike da objašnjava spolnost u detalje i onda odgovara na znatiželjna pitanja”.

Tragično je, kaže, da se na početku 21. stoljeća mladi žale na “nepotpune, ograničene i neargumentirane informacije stručnjaka, koji bez rasprave očekuju puno prihvaćanje svoga izlaganja” i “profesore koji nisu htjeli odgovoriti na pitanje o spolnosti”.

Smatra i da je ishodišni problem u promociji neznanja i neznanstvenih stavova koji su postali u Hrvatskoj popularni u određenoj grupaciji građana i dijela mladih. Rezultat je to jačanja konzervativnih, retrogradnih udruga, uz podršku političkih struktura istih svjetonazora.

“Zašto mi u Hrvatskoj stalno moramo otkrivati ‘toplu vodu’, kada zdravstveno-spolni odgoj već 45 godina provodi u Finskoj, oko 40 godina u Švedskoj, desetljećima u Njemačkoj”, tvrdi dr. Lepušić.

Ginekolog Lepušić optuživao roditelje da ne cijepe djevojčice protiv HPV virusa zbog ‘dolaska desničara na vlast’

Podsjetimo, ginekolog Dubravko Lepušić jedan je od glavnih autora 4. modula Zdravstvenog odgoja, kao i to da je program utemeljen na radu Alfreda Kinseyja, koji je došao do zaključka ” da su djeca seksualna bića od rođenja” i to kontaktirajući s pedofilima koji su mu opisivali kako djeca reagiraju na različite seksualne podražaje.

Cijepljenje protiv HPV­-a u Nacionalni program cijepljenja uvrstio je bivši ministar zdravstva Siniša Varga (SDP), a Lepušić smatra da je katastrofalno loš odaziv dijelom posljedica dolaska desničara i konzervativaca na vlast, koji dovode u sumnju masu stvari koje je propisala prošla vlast.

Dr. Lepušić u ranijim je izlaganjima navodio da podatci o 13-godišnjim djevojčicama koje već imaju spolno prenosive bolesti i nekoliko spolnih partnera iza sebe pokazuju kako je zdravstveni odgoj potreban. On rješenje vidi u cijepljenju protiv HPV-a itreniranju djece i mladih da koriste “zaštitu”.

Zaboravlja da tako mlade djevojke jednostavno nisu uopće zrele za spolne odnose, niti anatomski, fiziološki i imunološki, ali ni psihološki. Nejasno je zašto bi se djevojčice koje još nisu spolno aktivne cijepile cjepivom koje ima čitav niz nuspojava, pa u nekim slučajevima čak dovodi do neplodnosti ili smrti.

Izvor: narod.hr/h

Foto: uimeobitelji.net

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža