U ime obitelji

U Zagrebu čak 3300 djece ostaje bez vrtića, a to je bez 6000 djece iz obitelji roditelja odgojitelja koje Tomašević želi ukinuti

U Zagrebu čak 3300 djece ostaje bez vrtića, a to je bez 6000 djece iz obitelji roditelja odgojitelja koje Tomašević želi ukinuti

Aktualna ekstremno lijeva zagrebačka vlast s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem na čelu, koja na sve načine želi ukinuti iznimno uspješnu demografsku mjeru roditelj odgojitelj, objavila je nove podatke o nedostataku mjesta u dječjim vrtićima. I to za oko 3300 djece koja su ispunila sve uvjete za upis, a sve to bez 6000 djece vrtićke dobi o kojima brinu roditelji odgojitelji.

> Berbić Lacko o mjeri roditelj odgojitelj: ‘Grad opet nije ponudio kompenzacijske mjere i namjerava donijeti nezakonitu odluku’
> U ime obitelji: Tomašević ignorira Odluku Suda praznim obećanjima o izgradnji vrtića

Za oko 3300 djece neće biti mjesta u zagrebačkim gradskim vrtićima u novoj pedagoškoj godini koja počinje u rujnu. Naime, nakon završetka žalbenog roka, u zagrebačke gradske dječje vrtiće, upisano je još 460 djece, te je sada u dječje vrtiće upisano ukupno njih 6228, odgovorili su ovaj tjedan iz Grada Zagreba na upit Hine. Međutim, gradski vrtići zaprimili su 9567 zahtjeva za upis djece, tako da oko 3300 djece za koje su predani zahtjevi za upis, nema mjesta u gradskim vrtićima.

Nesagrađeni vrtići

Najavljivani novi dječji vrtići DV Kašina i DV Odranski Obrež još nisu sagrađeni, a iz grada tvrde kako kroz koji tjedan započinju radovi na izgradnji vrtića u Ivanjoj Reci.

> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj
> Dr. Markić: ‘Da su uspjeli ukinuti mjeru roditelj odgojitelj, sad bi nedostajalo 10.000 mjesta u vrtićima i jaslicama’
> Lovrić za Narod.hr: Dolenec laže, kako će 6000 djece biti primljeno u vrtiće s 380 mjesta?

Prenamjene neadekvatnih prostora?

Pretpostavljaju da će dio djece koja zadovoljavaju uvjete za upis, a nisu upisani u gradske vrtiće, ići u privatne i vjerske dječje vrtiće što se sufinancira gradskim novcem u iznosu od 1300 do 1750 kuna.

Ekstremno lijeva vlast također tvrdi da su već povećali broj mjesta u postojećim vrtićima za ukupno osam skupina, a da je u tijeku povećanje za još devet vrtićkih skupina.

Prenamjenom prostora mjesne samouprave, za što je grad u proračunu osigurao 25 milijuna kuna, otvorit će se navodno mjesto za još 16 skupina, a dovršetkom izgradnje Dječjeg vrtića Kašina za četiri, tvrde. Podsjetimo, mnogi su već s pravom kritizirali odluku gradskih vlasti o prenamjeni prostora mjesne samouprave zato što takvi prostori jednostavno nisu građeni za dječje vrtiće, te za tu namjenu nisu adekvatni.

Jaslice

Prema aktualnim podacima objavljenim na gradskim internetskim stranicama, u Zagrebu u gradskim vrtićima od 1. rujna nema nijednog slobodnog mjesta za djecu jasličke dobi, dok u vjerskim i privatnim vrtićima u jaslicama ima mjesta tek za troje djece.

Iz aktualne gradske uprave problem opet svaljuju na bivšu upravu, te tvrde da je nedostatak mjesta u vrtićima višegodišnji problem i rezultat nedovoljnog ulaganja u proširenje vrtićkih kapaciteta.

Napominju da im je primarna intencija gradnja novih i dogradnja postojećih vrtića.

Demografska mjera roditelj – odgojitelj

Naime, trenutno vladajući u gradu Zagrebu, kao što je poznato, ne slažu se s iznimno uspješnom demografskom mjerom roditelj – odgojitelj, koju su lanjskog prosinca većinom u Gradskoj skupštini izmijenili tako da su je praktično ukinuli. Ali ih je u tome spriječio Visoki upravni sud koji je u srpnju ove godine ukinuo spornu gradsku odluku, te je mjera roditelj odgojitelj ostala na snazi.

Da je ukinuta, brojka od 3300 djece za koju nema mjesta u gradskim dječjim vrtićima, drastično bi se povećala.

Naime, roditelji odgojitelji brinu se za oko 6000 djece vrtićke dobi. Da je mjera roditelj odgojitelj izmijenjena odnosno ukinuta, toliko bi još djece tražilo mjesto u gradskim dječjim vrtićima. A novih mjesta nema niti je poznato kad će ih biti, unatoč tome što Grad Zagreb tvrdi da vrtiće gradi.

Roditelji odgojitelje u Zagrebu brinu se o oko 20 000 djece, od toga oko 6 000 vrtićke dobi

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec je krajem srpnja ove godine, nakon odluke Visokog upravnog suda, održala konferenciju za novinare gdje je najavila što grad dalje planira s mjerom roditelj odgojitelj. Poručila je kako je cilj promjene donijeti u rujnu ove godine, tako da se šest mjeseci ništa ne mijenja za korisnike, a od 31. ožujka 2023. bi se snizila naknada na iznos minimalne plaće. Od 30. lipnja 2023. bi to bilo 50 posto iznosa minimalne plaće. 30. rujna prvi korisnici izlaze iz ove mjere. Svaki sljedeći mjesec korisnik kojem dijete napuni sedam godina izlazi iz mjere. Novih korisnika neće biti.

> Dolenec objavila plan Možemo za ukidanje mjere roditelj odgojitelj: Prvo će smanjivati iznos naknade, a zatim…

Udruga U ime obitelji komentirala je krajem srpnja planove koje je iznijela zamjenica Dolenec:

“Visoki  je upravni sud jasno u svojoj Odluci naložio gradonačelniku Tomaševiću da uspostavi ravnotežu između javnog interesa i zaštite legitimnih očekivanja više od 5 800 obitelji koje se koriste mjerom roditelj odgojitelj. U točki 167. Sud je konkretno opisao što to znači da je Tomašević prekomjerno opteretio roditelje odgojitelje koji se u Zagrebu brinu o oko 20 000 djece, od toga oko 6 000 vrtićke dobi”, priopćila je udruga U ime obitelji, te nastavila:

“Od Tomaševića smo čuli istu priču kao i prije osam mjeseci – kao da Visoki upravni sud nije odlučio da je Tomaševićeva odluka o de facto ukidanju mjere – protuzakonitaNi osam mjeseci nakon prvog pokušaja zakidanja djece i roditelja, Tomašević i Možemo nisu u stanju  ponuditi kompenzacijske mjere za roditelje odgojitelje.  Čak ni prepisati one koje im je predložio Visoki upravni sud. Tako npr. u točki 167. Odluke Visokoga upravnog suda stoji: „Moguće kompenzacijske mjere ovise o ciljevima koji su se novom mjerom željeli postići. Dugoročno smanjivanje financijskog opterećenja Grada Z. moguće je postići zaustavljanjem priljeva novih korisnika mjere (što je i učinjeno novelom Odluke/18. iz kolovoza 2021.).

> Dr. Markić: ‘Ovo je pobjeda mama i tata nad samovoljom nesposobnog Tomaševića koji mora otići’
> Prva reakcija Tomislava Tomaševića: Razočarani smo, no imamo manevarskog prostora

Brže postizanje istog cilja moguće je, primjerice, promjenom pravne naravi pomoći za roditelja odgojitelja na način da to postane socijalna, neoporeziva, naknada uz uspostavu dohodovnih razreda. Nadalje, postoji mogućnost produljenja trajanja pomoći za novorođeno dijete do 18. godine života, kao univerzalne pomoći, usporedive s dječjim doplatkom. Postojala je (i postoji) mogućnost postepenog uvođenja nove mjere odnosno modifikacije postojeće mjere na način da razdoblje prilagodbe traje dulje vrijeme, a u kojem će se razdoblju postepeno (svake godine ili u drugim intervalima) smanjivati prava određenoj skupini korisnika (roditelja odgojitelja), bilo u trajanju, bilo u visini novčane pomoći (ili oboje) ili pak propisati jedinstven trenutak stupanja na snagu nove mjere, koji bi u tom slučaju trebao biti bitno kasniji od onoga koji je određen osporavanom Odlukom.”

> GI ‘U djeci je budućnost’ prijavila prijetnje i vrijeđanje; Lovrić o presudi: ‘Tomašević zamagljuje istinu’
> Odvjetnik Novosel o presudi: Zašto Grad nije smio ukinuti mjeru roditelj odgojitelj?

Obećanja o vrtićima

Tomašević i dalje iznosi neistine o „uštedama“ na djeci i roditeljima –  iako je jasno da je iznos sufinanciranja svakog djeteta koje pohađa vrtić, oko 2 000 HRK mjesečno, vrlo blizu onome što se danas isplaćuje kao naknada za roditelje odgojitelje – sutra će biti novac kojim će se sufinancirati  odlazak te iste djece u vrtiće, s oko 2 000 HRK po djetetu.

A obećanja o izgradnji novih vrtića novcem koji bi htio oduzeti roditeljima odgojiteljima, uspoređujemo s obećanjima koja smo čuli prije osam mjeseci – kako će biti dovoljno mjesta za svu djecu u vrtićima. Da su roditelji odgojitelji izišli iz mjere i upisali svoju djecu u vrtiće danas bi nedostajalo vrtićkih mjesta za oko 10 000 djece” – istaknuli su iz UIO krajem srpnja.

Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO), uz najnoviji potez Grada u vezi mjere roditelj odgojitelj istaknula je:

“Grad Zagreb opet predlaže nešto što je napravljeno i u jesen prošle godine i po nama izgleda da će ovo opet biti nezakonita odluka, ako bude takva izglasana u skupštini u rujnu 2022.”

Teret bi opet ostao na korisnicima

Berbić Lacko osvrnula se na to da se zamjenica gradonačelnika Dolenec pozvala na presudu Visokog upravnog suda komentirajući razmjernost.

“Međutim, oni taj teret razmjernosti sada nisu riješili na način da se rastereti roditelj odgojitelj, naime, u njihovom prijedlogu nove odluke teret bi opet ostao na svim korisnicima mjere. Jedino što su napravili je da su produžili rok, u kojem bi išli na postupno smanjenje iznosa, s tim da opet dio korisnika za otprilike godinu dana, sa djecom starijom od sedam godina, gubi pravo na ovu mjeru što znači da je, uz neponuđene kompenzacijske mjere, to sigurno nezakonita odluka.”

Liste čekanja

Berbić Lacko kao veliki problem ističe upravo nedostatak bilo kakvih kompenzacijskih mjera.

“Mi ćemo iz dana u dan pratiti i što je s izgradnjom ova dva dječja vrtića za koje je postavljen kamen temeljac – u Kašini i u Obrežu. Kontaktirali smo čak i firme, gdje nismo uspjeli dobiti informaciju kada bi radovi bili gotovi i na koji način ih misle dovršiti u tako kratkom roku. Vjerojatno će objekt u Kašini biti montažni. Moramo tu spomenuti, koliko god vrtića da oni izgrade do kraja godine, kamo sreće da ih je još više, za njih postoji lista čekanja. To je po rezultatima natječaja iz lipnja i sva mjesta u tim budućim vrtićima su rezervirana za tu djecu. U tu brojku ne spadaju djeca koja su u programu roditelj odgojitelj” – istaknula je Berbić Lacko u razgovoru na Narod.hr krajem srpnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr