U ime obitelji: Tražimo od Vlade da ženama osigura usklađivanje poslovnog i obiteljskog života
8. ožujka 2017.

Povodom 8. 3., Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji oglasila se prigodnim priopćenjem Vladi Republike Hrvatske. Donosimo ga u cijelosti:

Tražimo od Vlade da ženama osigura usklađivanje poslovnog i obiteljskog života

Povodom Međunarodnog dana žena na koji se svake godine spominjemo društvenih, ekonomskih, kulturnih i političkih postignuća žena u hrvatskom i društvima diljem svijeta, iskazujemo osobitu ljubav i zahvalnost udovicama i majkama poginulih hrvatskih branitelja koje i dan danas plaćaju najvišu cijenu za hrvatsku slobodu i neovisnost.

Udruga U ime obitelji isto tako apelira na hrvatsko društvo i Vladu da svim ženama u  Hrvatskoj osiguraju ostvarivanje njihovih prava zajamčenih Ustavom – osobito zaštitu njihovih radnih prava te usklađivanje poslovnog i obiteljskog života.

Unatoč važnim postignućima na području ravnopravnosti spolova, žene u Hrvatskoj i dalje trpe značajnu diskriminaciju u području rada i zapošljavanja – u najvećem broju slučajeva radi se o diskriminaciji temeljem majčinstva. Od Vlade očekujemo hitno donošenje mjera obiteljske politike koje će majkama omogućiti usklađivanje poslovnog i obiteljskog života – da slobodno, bez diskriminacije, odaberu hoće li odgajati svoju djecu kod kuće ili se što prije vratiti na tržište rada.

Tražimo izmjene Zakona o radu koji će majkama koje to žele zajamčiti fleksibilno radno vrijeme te obvezati poslodavce da nastave zapošljavati majke koji se vrate s roditeljskog dopusta na pola radnog vremena, ako one to zatraže, dok dijete ne navrši tri godine. Također, radi poticanja poslodavaca da zapošljavanje majki s malom djecom, tražimo mjere kojima bi se poslodavce koji zapošljavaju majke s malom djecom na pola radnog vremena oslobodilo od plaćanja doprinosa. Ističemo i to da zbog nedovoljne zakonske zašitite radnica koje rade nedjeljom i blagdanima, trgovkinje nisu niti adekvatno plaćene, niti mogu koristiti slogodan dan te nisu u mogućnosti provesti niti taj jedan jedini dan u tjednu sa svojom djecom i obitelji.

Tražimo Vladu da pokrene promjene Zakona o radu prema uzoru na druge države članice Europske unije i omogući radnicima, a osobito ženama, pravo na slobodne nedjelje i blagdane te na pravednu plaću.

U Hrvatskoj se 75% žena odluči na pobačaj iz ekonomskih razloga ili zbog pritiska okoline. Očekujemo da Vlada Republike Hrvatske poduzme konkretne mjere zaštite trudnica i majki, osobito onih koje se nalaze u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji te da svim ženama omogući uvjete za ostvarivanje majčinstva i tako ispuni svoju ustavnu obavezu iz članka 63. u kojem stoji da “država štiti materinstvo, djecu i mladež te stvara socijalne, kulturne, odgojne, materijalne i druge uvjete kojima se promiče ostvarivanje prava na dostojan život”. Smatramo nužnim da hrvatsko zakonodavstvo prepozna prisilu na pobačaj kao poseban oblik zlostavljanja žena, jednako težak kao i svaki oblik fizičkog ili psihočkog zlostavljanja te omogući ženama primjerenu pravnu, zdravstvenu i drugu zaštitu, osobito maloljetnicama, kako bi se stvorili preduvjeti za sveobuhvatniju zaštitu njihovog fizičkog i emocionalnog zdravlja te sloboda savjesti zajamčena Ustavom Republike Hrvatske (čl. 40). Očekujemo od javnih vlasti uspostavu skloništa i savjetovališta za žene koje su žrtve prisile na pobačaj.

Udruga U ime obitelji čestita Međunarodni dan žena svim ženama, a osobito onima koje, unatoč brojnim preprekama, uspješno usklađuju obiteljski i poslovni život!

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža