Sarnavka protiv U ime obitelji: Cenzura po Babama
13. ožujka 2017.

Zbog ulaska Ivana Prskala iz inicijative Ordo Iuris i Ivana Munjina iz udruge U ime obitelji u Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije, čelnica udruge B.a.B.e. Sanja Sarnavka izjavila je za tportal da preispituje svrhu svog članstva u tom radnom tijelu, formiranom pri Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Tko je Sanja Sarnavka, čelnica udruge B.a.B.e.

Nakon što se na stranicama Ministarstva za demografiju pojavio popis članova Radne skupine koja će raspravljati o ratifikaciji Istanbulske konvencije, u kojoj će biti i Ivan Munjin iz udruge U ime obitelji, Sarnavka je za tportal kazala: “Vidjet ćemo kako će biti. Bilo bi logično da su u Radnu skupinu zvali, recimo, predstavnike Sv. Ane iz Rijeke ili drugih skloništa za žene i djecu žrtve nasilja, da su zvali Caritas… Ovo je konvencija o sprečavanju nasilja, a Ordo Iuris i U ime obitelji jučer su u Saboru tvrdili da se Konvenciju ne smije ratificirati. Dakle, što ćemo mi sad opet raspravljati o tome? Mi bismo trebali biti radna skupina koja će donijeti zakon o ratifikaciji”.

Ivan Munjin, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, na sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova rekao je da je problem Istanbulske konvencije to što se “jedno od najtežih vrsta nasilja u društvu – zlostavljanje najslabijih, žena i djece – iskorištava za ideološko nametanje rodne ideologije”:

“U članku 3. c. Istanbulske konvencije navodi se definicija ‘roda’ kao ‘društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine’, što je neznanstvena ideološka kategorija, koju je dapače i suvremena znanost odbacila. Kad bi se ratificirala Istanbulska konvencija, njezine ideološke definicije ušle bi u pravni poredak RH i bile iznad zakona. Prema njoj bi se trebalo usklađivati sve zakone i javne politike, čime se otvara prostor za diskriminaciju i progon onih koji se ne slažu s rodnom ideologijom”, kazao je Munjin na sjednici Odbora posvećenoj ratifikaciji Konvencije.

UiO na Odboru za ravnopravnost spolova: “Nasilje prema ženama iskorištava se za nametanje rodne ideologije”

Upitali smo Ivana Munjina za komentar na izjavu Sanje Sarnavke.

“U hrvatskom društvu postoji suglasje da se žene i djecu treba zaštititi od nasilja najboljim mehanizmima zaštite. A počinitelje nasilja istražiti i – ako su odgovorni – najoštrije kažnjavati, bez sramotnih iznimaka poput one u slučaju ignoriranja pritužbi i prijava gospođe Lalovac. Istovremeno, u društvu postoje različita mišljenja o tome je li Istanbulska konvencija dobro rješenje, tj. treba li je Republika Hrvatska ratificirati”, rekao je za Narod.hr.

“Ako postoje različita i argumentirana mišljenja, onda se u javnoj raspravi i u Radnoj skupini trebaju čuti i različiti glasovi. Živimo u pluralnom društvu, ušutkivanje neistomišljenika kakvo predlaže gospođa Sarnavka predstavljalo bi korak unatrag”, zaključio je Munjin.

Izvor: narod.hr/tportal.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža