U ime obitelji: Prijavljeno 2000 mjesta izjašnjavanja u 750 gradova i mjesta u cijeloj Hrvatskoj
13. rujna 2014.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ održala je 13. rujna u Zagrebu konferenciju za medije koja je prenošena uživo na kojoj su sudjelovali članovi Organizacijskog odbora inicijative „U ime obitelji“: voditelj pravnoga tima građanske inicijative „U ime obitelji“ odvjetnik Krešimir Planinić, dr. Željka Markić te članica nacionalne koordinacije „U ime obitelji“ Ana Marija Marković.

Članovi organizacijskog odbora građanske inicijative „U ime obitelji“ izvijestili su o tijeku priprema za izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma za demokratizaciju izbora.

Građanska inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ organizirala je nacionalnu koordinaciju i županijske koordinacije u svim hrvatskim županijama te je sada u fazi  osiguravanja svih dozvola i  zakonskih preduvjeta za otvaranje mjesta izjašnjavanja građana koje traje od nedjelje, 21. 9. do nedjelje, 5. 10. 2014. kako bi svim onim građanima koji žele zatražiti referendum o demokratizaciji izbornog sustava to bilo moguće. Vizualni identitet i edukativno-promotivni materijali referendumske inicijative nalaze se na službenoj stranici U ime obitelji:  www.uimeobitelji.net/preuzmi.

Gđa Ana Marija Marković, članica nacionalne koordinacije Inicijative podsjetila je kako  Zakon o referendumu kaže da  birači mogu dati svoj potpis samo na mjestima izjašnjavanja za koja se, ako su na javnim mjestima, ishođene dozvole nadležnih gradskih i mjesnih tijela te prijavljena svakoj policijskoj upravi. Volonteri i županijski koordinatori inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ do sada su prijavili 2000 mjesta izjašnjavanja u 750 mjesta i gradova diljem Hrvatske.

„Unatoč kiši i poplavama i činjenici da na jugu Hrvatske još traje turistička sezona i veliki dio naših volontera je jako zaposlen, uspjeli smo osigurati dostupnost izjašnjavanja o referendumu o demokratizaciji izbornog sustava u cijeloj Hrvatskoj“ pojasnila je gđa Marković te pojasnila situaciju sa ishođnjem dozvola za mjesta izjašnjavanja birača:“U većini mjesta i gradova ishodili smo dozvole gradsko-komunalnih ureda brzo i učinkovito. U manjem broju gradova i mjesta na ovom su se referendumskom izjašnjavanju pojavili novi zahtjevi – da se ishođenje dozvola mora platiti. Budući da za to nema pravnih osnova, nadamo se da će se u sljedećih nekoliko dana pokazati da se radilo o nespretnosti i nesnalaženju, a ne o pokušaju kočenja i zaustavljanja izjašnjavanja birača u nekim mjestima i gradovima. O tome ćemo vas još izvijestiti na konferenciji za medije sljedeći tjedan. Rokovi za prijave policijskim upravama ističupočetkom sljedećeg tjedna – s obzirom na to da izjašnjavanje birača počinje u nedjelju, 21. 9., ali postoji zakonska mogućnost naknadnih prijava dodatnih mjesta, tako da ako građani žele predložiti neka dodatna mjesta – mi ih možemo registrirati i naknadno“.

„Naši IT stručnjaci završavaju softver koji će građanima omogućiti da na našim stranicama provjere koja mjesta izjašnjavanja su aktivna i od koliko do koliko sati volonteri na tim mjestima dežuraju. Cilj nam je povećati dostupnost izjašnjavanja što većem broju  građana.“, izvijestila je Ana Marija Marković.

Članica nacionalne koordinacije objasnila je kako će volonteri koji se prijavljuju za volontiranje preko stranice Uimeobitelji.net, u tijeku ovog tjedna biti razvrstani prema mjestima izjašnjavanja ovisno o tome koje su dane i koliko sati naveli da mogu volontirati. Svi volonteri bit će obaviješteni o treningu za volontere – dio treninga održat će se izravno, a dio putem interneta.

Voditelj pravnoga tima „U ime obitelji“ odvjetnik Krešimir Planinić pojasnio je kako je očito kako se vodstva većine političkih stranaka protive preferencijalnom glasovanju  i izravnom odlučivanju birača o tome tko ulazi u Hrvatski sabor. Ponovio je kako se  izborna načela nalaze u ustavima 19 europskih zemalja. Građani imaju priliku zatražiti referendum kojim bi se  kroz zaokružena izborna načela  demokratizirao  izborni sustav Hrvatske i približio drugim zemljama Europske unije poput Njemačke, Norveške, Švedske, Finske, Slovačke i mnogih drugih. Odvjetnik Planinić ponovio je da priče o tome kako bi  snižavanjem praga s 5 na 3 posto u Sabor ušlo jako mnogo „sitnih“ stranaka ne stoje, jer da danas u Hrvatskoj imamo prag u 3 posto, u Sabor bi ušle 2 ili 3 stranke više od 20 stranaka koje su danas u Saboru kao dio raznih koalicija, a za koje birači uopće ne znaju koliki broj glasova stoji iza njih. Isto tako onemogućavanje zajedničkih kandidacijskih lista uvedeno je zato što građani žele znati koliko je jaka politička opcija čiji predstavnici su dio Sabora,tako na primjer mi danas ne znamo koliko građana predstavlja HNS, stranka koja u ovom trenutku drži nekoliko ključnih resora u Hrvatskoj.

Ova izborna načela osigurat će da hrvatski birači koji izlaze na izbore imaju u Saboru svoje predstavnike, a ne da se, kao na zadnjim parlamentarnim izborima 25 posto glasova, njih 600 000, odnosno glas svakog 4 birača, dodijeli „velikoj“ stranci za koju birači uopće nisu glasovali. Nije dovoljno da političari kažu da se načelno slažu sa preferencijalnim glasovanjem, potrebno je da se promjene provedu.

Na pitanje novinara dr. Markić je rekla kako  je inicijativi „U ime obitlelji“ žao da vodstvo HDZ-a, stranke koja je omogućila prelazak iz totalitarnog komunističkog sustava u demokraciju, kao i  prelazak  Hrvatske iz jednostranačja u višestranačje  još uvijek ne prepoznaje kako je ova referendumska inicijativa istinska prilika za demokratizaciju Hrvatske i poticanje većeg broj angažiranih i sposobnih ljudi, da uđu u Hrvatski parlament i da zajedničkim snagama mijenjaju Hrvatsku na bolje.

„Pozivamo HDZ da preispitaju svoja razmišljanja, da kao oporbena stranka povedu promjene u Hrvatskoj, da vodstvo još jednom razmisli slušajući glasove svojih birača i članova te razmisle o tome da pristanu na što nije baš sve u interesu stranke ali je sigurno u interesu Hrvatske i hrvatskog društva“, pozvala je dr. Markić.

Na pitanje novinara očekuju li podršku Crkve, dr. Markić je rekla kako je poziv na podršku demokratskom pravu birača da se izjasne žele li referendum o demokratizaciji izbornog sustava  upućen svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj te od njih očekuju potporu.

Vezano za najnoviji dio kampanje predsjednika Josipovića i najave da će, ako ga se ponovno izabere za predsjednika, provesti referendum o ustavnim promjenama, dr. Markić je izjavila kako je inicijativa „U ime obitelji“ jako  razočarana da predsjednik države, kao onaj koji bi trebao zastupati  sve hrvatske državljane,  koči ovu referendumsku inicijativu za demokratizaciju izbornog sustava.

„Predsjednik Josipović je prije nešto više od šest mjeseci pokušao, zajedno sa SDP-om, promijeniti hrvatski Ustav kako bi spriječio izručenje gospodina Perkovića Njemačkoj, ali i podržao prijedlog da na građanskom referendumu za promjenu Ustava mora 51 posto ukupnog broja birača glasovati ZA – što de facto znači ukidanje mogućnosti da građani referendumom mijenjaju Ustav svoje zemlje. Sada predsjednik nudi „svoj“ referendum, nešto što bi se provelo ako uspije ostati na vlasti , a u stvari ponovno  koči građansku inicijativu za promjenu izbornog sustava koja bi stupila na snagu već na sljedećim parlamentarnim izborima“.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža