U ime obitelji

U ime obitelji: Predsjednik Ustavnog suda Šeparović zloupotrebljava sud za pogodovanje u predizbornoj kampanji

U ime obitelji: Predsjednik Ustavnog suda Šeparović zloupotrebljava sud za pogodovanje u predizbornoj kampanji

Udruga U ime obitelji reagirala je na priopćenje USUD-a kojeg potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović o dvotrećinskoj odluci sudaca Visokog prekršajnog suda kojom je odlučeno da “Za dom spremni” u pjesmi “Bojna Čavoglave” nije prekršaj.

“U odnosu na pozdrav ,,Za dom, spremni”, Ustavni sud je u nekoliko svojih odluka izrazio jasno stajalište da je riječ o ustaškom pozdravu Nezavisne Države Hrvatske te da taj pozdrav nije u skladu s Ustavom Republike Hrvatske”, priopćio je USUD.

Priopćenje U ime obitelji prenosimo u cijelosti:

Predsjednik Ustavnog suda Šeparović zloupotrijebio je USUD za komentiranje odluke sudske vlastiutjecaj na predmet koji je u tijeku na štetu okrivljenoga, manipuliranje istinom o Domovinskom ratu i političko pogodovanje u kampanji za parlamentarne izbore.

1.G. Šeparović je, iako to izrijekom negira, zloupotrijebio formu „priopćenja o radu Ustavnog suda“ kako bi komentirao odluku sudske vlasti– donesenu dvotrećinskom većinom na Općoj sjednici Visokog prekršajnog suda (VPS), kojom je potvrđena prethodna odluka tročlanog sudskog vijeća – da pozdrav „Za dom, spremni“ u autorskoj pjesmi Čavoglave snimljenoj u prosincu 1991., dakle u kontekstu Domovinskog rata – nije prekršaj.

Članak 60. Poslovnika Ustavnog suda RH iz 2015. čiji je tekst javno dostupan regulira da će predsjednik USUD-a  kroz „priopćenje o radu USUD-a“ obavijestiti javnost o činjenicama iz rada suda, o postupcima u tijeku, donesenim odlukama i događanjima od značaja za položaj Suda. Svrha priopćenja predsjednika suda je informirati javnost o USUD-u i njegovom radu, a ne o tome što neki ustavni suci misle i kako se referiraju na odluke drugih tijela vlasti koje kod njega još nisu ni došle na nadležno preispitivanje ustavnosti.

2.G. Šeparović je zloupotrijebio položaj predsjednika Ustavnog suda da bi povrijedio ustavno jamstvo pretpostavke okrivljenikove nedužnosti.Visoku državnu instituciju, izvan redovne i legalne procedureumiješao je u postupak koji je u tijeku upadom u javni medijski prostor na štetu okrivljenoga neskriveno navijajući za njegovo kažnjavanje. Postupanje u ovom predmetu protiv Marka Perkovića Thompsona nije okončano jer su mogući i izvanredni pravni lijekovi, npr. zahtjev za zaštitu zakonitosti o kojem bi odlučivao Vrhovni sud, a protiv njegove eventualne odluke na štetu okrivljenoga ovaj ima pravo na ustavnu tužbu. „Priopćenje“ time zadire u postupak koji nije završen radi utjecaja na njegov ishod i ujedno neskriveno najavljuje kakvu će odluku donijeti Ustavni sud ako bude odlučivao o možebitnoj ustavnoj tužbi g. Perkovića.

3.G. Šeparović je zloupotrijebio položaj predsjednika Ustavnog suda da bi manipulirao istinom o Domovinskom ratu. U svojem komentaru odluke VPS-adoveo je odluku o pozdravu „Za dom, spremni“isključivo u kontekst ustaškog pozdrava čiju protuustavnost, u tom kontekstu, nitko relevantan niti ne osporava. Namjerno je izostavio činjenicu da se spor koji je komentirao vodio upravo oko priznavanja i poštivanja povijesne činjenice da se ZDS koristio 45 godina nakon ustaškog režima – u Domovinskom ratu – u potpuno suprotnom kontekstu. Dok je u razdoblju od 4 godine ustaškog režima predstavljao kršenje ljudskih prava i sloboda, u kontekstu Domovinskog rata ZDS je predstavljao upravo obranu ljudskih prava i sloboda. Isto vrijedi i za činjenicu da se danas u Hrvatskoj koristi moneta kuna – koju je koristio i ustaški režim – ali u potpuno drugom političkom i ekonomskom kontekstu.

4.Zabrinjava činjenica da g. Šeparović, na žalost, ne prvi putzloupotrebljava Ustavni sud za političko pogodovanje političkim strankama koje imenuju suce Ustavnog suda, SDP-u i HDZ-u, a usred kampanje za parlamentarne izbore. Tako je USUD stao na stranu onih političkih stranaka koje ignoriraju razliku između korištenja pozdrava ZDS u vrijeme ustaškog režima i Domovinskog ratakao legitimnog, pravednog, obrambenog i oslobodilačkog, pri čemu se pjesme i postrojbe koje su bile u funkciji ostvarivanja zakonitih ciljeva obrane i oslobađanja okupiranih teritorija RH ne mogu smatrati protuzakonitima ili protuustavnima.

Držimo da su opisane zloupotrebe g. Šeparovića i Ustavnog suda iznimno štetne za sam USUD, za vladavinu prava i poštivanje ljudskih i građanskih prava u RH.

Izvor: narod.hr