U ime obitelji

Još jedna pobjeda: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom, Thompson ima pravo nastupiti u Sloveniji

Još jedna pobjeda: Slovenski sud zabranu koncerta u Mariboru proglasio nezakonitom, Thompson ima pravo nastupiti u Sloveniji

“Nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenija. Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.”, objavili su na službenoj stranici popularnog pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Njihovu objavu donosimo u cijelosti:

“Dragi prijatelji, nakon jučerašnje presude u korist Marka Perkovića Thompsona pred hrvatskim pravosuđem, danas nam je stigla i slična odluka iz Slovenija.

Naime, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke

Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično. Da so pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.

U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazala, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazalo, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbor prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koji se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.

Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik Ubi Srbina na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti.”

Narod.hr pisao je o zabrani Thompsonovog koncerta i raširenoj kampanji kriminalizacije Domovinskog rata.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenskom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku.

Općinska uprava, kako javljaju slovenski mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na povijest ustaštva u Drugom svjetskom ratu, a sve kako bi obrazložila zabranu koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta s dokazima da Thompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Nizozemske, Švicarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Thompsonove nastupe, što nije točno.

Policija je u odgovoru priložila snimke Thompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju pozdrava “Za dom spremni” na nastupima, odgovore drugih europskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stajalište Europskog suda za ljudska prava u predmetu Joea Šimunića i mišljenje hrvatske pučke pravobraniteljice.

Općinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je njihovim tvrdnjama pjevao Thompson, a muzej je dostavio podatke o slovenskim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru ustvrdila da bi Thompsonov koncert u Mariboru nedvojbeno ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Židova – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru piše Večernji list.

Thomsponov menadžment tad je reagirao priopćenjem:

“Jasno je i vidljivo da se u konkretnom slučaju radi o prvenstveno unutarpolitičkoj problematici u Sloveniji. Naime, ljevičarska vlast koja je u ratu s patriotskim snagama koje vodi Janez Janša, ovakvim ocjenama Marka Perkovića Thompsona kao i priredaba na kojima nastupa kao i posjetitelja takvih priredaba, želi uputiti poruku Janezu Janši, koji je podržao održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona pri prvoj zabrani, koju je i nadležni sud utvrdio kao nezakonitu, te ga očito proglasiti fašistom, što je standardna floskula onih koji sami vole i podržavaju komunistička klanja, silovanja i otimanja.

Najžalosnije u svemu tome je činjenica i spoznaja da oni koji su se prema Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije, odnosili s poniznim poštovanjem, koji su u Hrvatsku gledali kao u nešto s čim se nije dobro konfrontirati, sad iskorištavaju okolnost da Hrvatska već 20 godina nema državnika, nego sitne činovnike koji vlastitu komociju i privilegije, mijenjaju za slabljenje položaja vlastite zemlje i time neizravno podržavaju ponižavanje vlastitog naroda.

Svjedoci smo i da ljudi, koji su prije 25 godina, pokorno i ulizivački obilježavali obljetnicu blajburškog masovnog komunističkog zločina, u nadi da će time na svojoj strani imati pobjedničku Hrvatsku Vojsku, hinjski i nezahvalno obilježavanje jednog vjerskog događaja pokušavaju iskoristiti za slabljenje položaja kako Hrvata u BiH, tako i Republike Hrvatske.

Organizator koncerta će, kako je i do sada uspijevao, ponovno oboriti ovu nakaradnu odluku ali ostaje gorak okus da su oni koji su nekoć bilo jako pristojni, zapravo prikrivali svoje prave namjere i svoj pravi odnos.

Najmanje što Republika Hrvatska može napraviti za zaštitu digniteta kako sebe tako i svojih državljana, da zabrani ulaz u Republiku Hrvatsku svim onima koji su donijeli ovu uvredljivu odluku uz istodobno poštovanje i uvažavanje slovenske države i slovenskog naroda, jer, kao što su vjerojatno i oni svjesni, danas oni koji su Slovenci postali nedavno, a u sebi intimno imaju podrugljiv te supremacijski odnos prema Sloveniji i Slovencima zabranjuju hrvatskog izvođača, a sutra bi im možda polka i jodlanje predstavljali izraz fašizma.”, istaknuli su u priopćenju odvjetnik Davorin Karačić i Menadžment Marka Perkovića Thompsona.

Podsjetimo, prošle godine je Upravni sud republike Slovenije zaključio kako “činjenično stanje, da je organizator uradio sve što Zakonom o javnom okupljanju navedeno, da nije bilo nikakvog utemeljenog razloga, da se unaprijed zaključi, da će pjevač Marko Perković Thompson ili grupa gostiju počiniti krivično djelo”. Spor se odnosi na najavu koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru 2017. godine.

Organizator Trol u odgovoru na navode policije tvrdi kako policija samo dokazuje da je ustaštvo zločin, što nitko ne dovodi u pitanje, smatrajući da policija nije dokazala ono što bi trebala dokazati. Naglašavajući kako nije dopušteno zabranjivati događaje zbog prekršaja ili navodnih prekršaja neke osobe u prošlosti, Trol podvlači da njegov cilj nije bio “organiziranje kršenja zakona”.

Janša se protivio zabrani koncerta

Mariborska općinska uprava s druge strane tvrdi da sporni pozdrav “Za dom spremni”, sadržaj Thompsonovih pjesama i prateća ikonografija, iako je riječ o autorskim pjesmama, simboliziraju mržnju prema ljudima drugog vjerskog i etničkog porijekla i veličaju ustaštvo, što je u suprotnosti sa 63. Člankom slovenskog Ustava.

Odluka o zabrani Thompsonova koncerta prije tri godine izazvala je oštre podjele na slovenskoj političkoj sceni. Dok je tadašnja vlada lijevog centra odobravala takvu odluku, tadašnji opozicijski lider Janez Janša, koji je danas na čelu slovenske vlade, oštro joj se protivio

“Ako je Thompsonov koncert zabranjen zbog njegova svjetonazora, onda u Sloveniji imamo političku policiju i policijski režim”, poručio je tada Janša. Istog dana kada je Thompson trebao nastupiti u Mariboru Janšina stranka održavala je u tom gradu stranački kongres, a slovenski mediji pišu da je i Janša planirao dolazak na Thompsonov koncert. Nije tajna da Janša voli Thompsona, a nedavno je jedan slovenski sastav uglazbio Janšinu pjesmu “Najljepša si”, posvećenu Sloveniji i njezinim ljepotama, koja podsjeća na Thompsonovu pjesmu “Lijepa li si”.

Narod.hr pisao je o zabrani Thompsonovog koncerta i raširenoj kampanji kriminalizacije Domovinskog rata.

Nakon što je koncert prvi put zabranjen, organizator Milan Trol žalio se slovenskom Upravnom sudu, koji je prošle godine žalbu prihvatio i predmet poslao na ponovno odlučivanje. A onda je mariborska općinska uprava u ponovljenom postupku donijela istu odluku.

Općinska uprava, kako javljaju slovenski mediji, na 55 stranica odluke navodi opsežna objašnjenja policije i Europola, nudeći i svoj pogled na povijest ustaštva u Drugom svjetskom ratu, a sve kako bi obrazložila zabranu koncerta Marka Perkovića Thompsona.

Uprava je u ponovljenom postupku pozvala policiju da dopuni prijedlog za zabranu koncerta s dokazima da Thompson veliča ustaštvo, kao i odlukama Kanade, Nizozemske, Švicarske i Austrije, za koje policija navodi da su ranije zabranile Thompsonove nastupe, što nije točno.

Policija je u odgovoru priložila snimke Thompsonovih nastupa i dokumentaciju o incidentima i uzvikivanju pozdrava “Za dom spremni” na nastupima, odgovore drugih europskih država, kao i odluke hrvatskih sudova u sličnim primjerima, stajalište Europskog suda za ljudska prava u predmetu Joea Šimunića i mišljenje hrvatske pučke pravobraniteljice.

Općinska uprava je od Muzeja narodnog oslobođenja u Mariboru zatražila podatke o ustaškom pokretu i logoru Jasenovac, o kojem je njihovim tvrdnjama pjevao Thompson, a muzej je dostavio podatke o slovenskim žrtvama tog logora.

Policija u svom odgovoru ustvrdila da bi Thompsonov koncert u Mariboru nedvojbeno ugrozio ljudska prava etničkih zajednica – Srba, Roma i Židova – koje su u relativno velikom broju prisutne u Mariboru piše Večernji list.

Thomsponov menadžment tad je reagirao priopćenjem:

“Jasno je i vidljivo da se u konkretnom slučaju radi o prvenstveno unutarpolitičkoj problematici u Sloveniji. Naime, ljevičarska vlast koja je u ratu s patriotskim snagama koje vodi Janez Janša, ovakvim ocjenama Marka Perkovića Thompsona kao i priredaba na kojima nastupa kao i posjetitelja takvih priredaba, želi uputiti poruku Janezu Janši, koji je podržao održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona pri prvoj zabrani, koju je i nadležni sud utvrdio kao nezakonitu, te ga očito proglasiti fašistom, što je standardna floskula onih koji sami vole i podržavaju komunistička klanja, silovanja i otimanja.

Najžalosnije u svemu tome je činjenica i spoznaja da oni koji su se prema Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i poslije, odnosili s poniznim poštovanjem, koji su u Hrvatsku gledali kao u nešto s čim se nije dobro konfrontirati, sad iskorištavaju okolnost da Hrvatska već 20 godina nema državnika, nego sitne činovnike koji vlastitu komociju i privilegije, mijenjaju za slabljenje položaja vlastite zemlje i time neizravno podržavaju ponižavanje vlastitog naroda.

Svjedoci smo i da ljudi, koji su prije 25 godina, pokorno i ulizivački obilježavali obljetnicu blajburškog masovnog komunističkog zločina, u nadi da će time na svojoj strani imati pobjedničku Hrvatsku Vojsku, hinjski i nezahvalno obilježavanje jednog vjerskog događaja pokušavaju iskoristiti za slabljenje položaja kako Hrvata u BiH, tako i Republike Hrvatske.

Organizator koncerta će, kako je i do sada uspijevao, ponovno oboriti ovu nakaradnu odluku ali ostaje gorak okus da su oni koji su nekoć bilo jako pristojni, zapravo prikrivali svoje prave namjere i svoj pravi odnos.

Najmanje što Republika Hrvatska može napraviti za zaštitu digniteta kako sebe tako i svojih državljana, da zabrani ulaz u Republiku Hrvatsku svim onima koji su donijeli ovu uvredljivu odluku uz istodobno poštovanje i uvažavanje slovenske države i slovenskog naroda, jer, kao što su vjerojatno i oni svjesni, danas oni koji su Slovenci postali nedavno, a u sebi intimno imaju podrugljiv te supremacijski odnos prema Sloveniji i Slovencima zabranjuju hrvatskog izvođača, a sutra bi im možda polka i jodlanje predstavljali izraz fašizma.”, istaknuli su u priopćenju odvjetnik Davorin Karačić i Menadžment Marka Perkovića Thompsona.

Podsjetimo, prošle godine je Upravni sud republike Slovenije zaključio kako “činjenično stanje, da je organizator uradio sve što Zakonom o javnom okupljanju navedeno, da nije bilo nikakvog utemeljenog razloga, da se unaprijed zaključi, da će pjevač Marko Perković Thompson ili grupa gostiju počiniti krivično djelo”. Spor se odnosi na najavu koncerta Marka Perkovića Thompsona u Mariboru 2017. godine.

Organizator Trol u odgovoru na navode policije tvrdi kako policija samo dokazuje da je ustaštvo zločin, što nitko ne dovodi u pitanje, smatrajući da policija nije dokazala ono što bi trebala dokazati. Naglašavajući kako nije dopušteno zabranjivati događaje zbog prekršaja ili navodnih prekršaja neke osobe u prošlosti, Trol podvlači da njegov cilj nije bio “organiziranje kršenja zakona”.

Izvor: narod.hr