U ime obitelji pozvala gradonačelnika Tomaševića da se drži svojeg predizbornog obećanja i odustane od ukidanja mjere roditelj odgojitelj
11. studenoga 2021.

Udruga U ime obitelji poslala je otvoreno pismo gradonačelniku Zagreba gospodinu Tomaševiću u kojem smatra de facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj sramotnim napadom na obitelji s malodobnom djecom i prava žena. U pismu ističu da je izuzetno štetan diskriminatoran i uvredljiv način na koji dio gradonačelnikovih suradnika komunicira o velikim obiteljima i ženama koje odabiru imati više djece i ostati kod kuće kako bi se o njima brinule. U ime obitelji drži neodgovornim iznošenje laži o demografskoj neučinkovitosti mjere roditelj odgojitelj te skrivanje statističkih podataka koji pokazuju njezinu učinkovitost.

 Izvršna direktorica U ime obitelji, dr. Željka Markić podsjetila je gradonačelnika da je u više navrata biračima obećao da neće mijenjati, a kamoli ukidati status roditelja odgojitelja za one očeve i majke koji ga već imaju, te je navela kao jedan od primjera sučeljavanje u studiju 24 sata (22.5.2021.)

U dopisu gradonačelniku udruga U ime obitelji podsjetila je gospodina Tomaševića na važnost i korisnost mjere roditelj odgojitelj. Ne samo za 5.808 obitelji koje je koriste brinući se o ukupno više od 20.000 djece, već  i za sve druge stanovnike Zagreba:

  1. Mjera roditelj odgojitelj dovela je do 30% povećanja rođenja trećeg djeteta u Zagrebuu samo 4 godine, a 80% korisnika mjere ima 3 djece. Radi se o izvanrednom demografskom uspjehu!
  2. Mjera financijski podupire upravo onu dobnu skupinu koja je izložena najvećim ekonomskim, poslovnim i obiteljskim pritiscima i izazovima– ljude u 20-im i 30-im godinama koji vole i žele imati više djece, ali se često na to ne odlučuju zbog financijske nesigurnosti. Naime, 77% korisnika mjere roditelj odgojitelj su u dobi od 20-39 godina.
  3. Mjera financijski vrednuje rad očeva i majki u odgoju i brizi o djeci i kućanstvu. Kako 87% roditelja odgojitelja čine žene – ova mjera osobito pomaže u promicanju i financijskom vrednovanju često nevidljivog rada žena u obitelji.  Taj doprinos  žena dobrobiti njihove djece i obitelji u najmanju je ruku jednako društveno vrijedan kao i rad žena na radnom mjestu.Istodobno – čak 13% očeva odlučilo je dati prednost odgoju i brizi o svojoj djeci razbijajući društvene stereotipe.
  4. Mjera je omogućila veću slobodu odabira onim ženama i obiteljima koje žele imati djecu.Otvorila im je mogućnost da odluče jedan dio svog života u većoj mjeri posvetiti podizanju svoje djece.
  5. Mjera je omogućila roditeljima koji ne žele ili ne mogu koristiti status odgojitelja – dobivanje mjesta za svoju djecu u gradskim vrtićima.Naime, Zagreb ima samo 374 slobodna mjesta u gradskim vrtićima. Mjeru roditelj odgojitelj koristi 5.808 obitelji koje se brinu o oko 20.000 djece od kojih je njih nešto manje od 5.000 vrtićke dobi.
  6. Za mjeru roditelj odgojitelj iz zagrebačkog proračuna izdvaja se samo 3-5%.Sigurno bi se više od 3-5% proračuna moglo uštedjeti na sprječavanju korupcije, međusobnom pumpanju cijena među tvrtkama u vlasništvu Grada, financiranju udruga civilnog društva koje nisu humanitarnog karaktera i dr. Sigurno postoje troškovi i aktivnosti koji su manje važni od 20.000 djece u gradu Zagrebu.

Udruga U ime obitelji uputila je poziv gradonačelniku da odustane od Odluke Grada Zagreba objavljene 5.11.2021. kojom praktički ukida mjeru roditelj odgojitelj. Ne samo zato što njegova odluka krši Ustav RH, zakone RH i njegovo osobno, predizborno obećanje biračima. Već i zato što su djeca bogatstvo svakog društva, a obitelji koje se odlučuju imati više djece imaju pravo na društveno vrednovanje.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža