U ime obitelji

Potpora MOST-ovom uvjetu promjene izbornog sustava

Potpora MOST-ovom uvjetu promjene izbornog sustava

U ime obitelji pozdravlja najavu predstavnika Mosta, prof. Podolnjaka da će jedan od uvjeta MOST-a biti promjena izbornog sustava.Ovim uvjetom Most ispravlja krađu i nepravdu koju su SDP i HDZ nanijeli više od 380 000 hrvatskih birača koji su inicijativom „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ zatražili referendum o promjeni izbornog sustava.

SDP je tvrdio, a Ustavni sud presudio da više od 380.000 potpisa građana nije dovoljno za održavanje referenduma iako ta brojka premašuje 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Naime, podatci Državnog zavoda za statistiku i Državnog zavoda za zdravstveno osiguranje slažu se da u Hrvatskoj živi oko 3,5 milijuna punoljetnih građana – pa je 10% biračkog tijela, što čini broj potpisa potrebnih za referendum oko 350.000. Prije godinu dana ministar Bauk tvrdio je da u Republici Hrvatskoj ima 4 050 000 birača, a na parlamentarne izbore u nedjelju je izašlo 375 000 birača – uključujući državljane s prebivalištem izvan Hrvatske.

Podsjećamo, ovo su promjene izbornog sustava koje je zatražilo više od 380 000 građana::

1.) mogućnost davanja tri preferencijska glasa bez cenzusa

2.) smanjenje izbornog praga s pet na tri posto

3.) biranje najmanje 20 zastupnika u svakoj izbornoj jedinici ovisno o broju birača

4) mogućnost glasovanja dopisnim i elektroničkim putem

5.) ujednačavanje vrijednosti glasa birača u izbornim jedinicama

6.) izborne jedinice ne smiju dijeliti županije RH i Grad Zagreb

7.) prikupljanje minimalno 3000 potpisa za kandidacijsku listu izvanparlamentarne političke stranke ili nezavisne liste koja želi kandidirati svoje predstavnike u Sabor, te

8.) zabrana zajedničkih kandidacijskih lista dviju ili više političkih stranaka.

U ime obitelji podupire ovaj uvjet Mosta – jer je promjena izbornog sustava jedan od preduvjeta demokratizacije Hrvatske te ulaska sposobnih, a ne podobnih predstavnika građana u Sabor, a onda i Vladu i sve državne institucije.

S poštovanjem,

Dr. Željka Markić

Članica Upravnog odbora udruge U ime obitelji