U ime obitelji podnijela udružnu tužbu protiv Indexa zbog diskriminacije!
15. srpnja 2016.

Nakon što je Hrvatsko novinarsko društvo odgovorilo na podnešenu prijavu udruge ‘U ime obitelji’ protiv Andreje Hudika, glavne urednica portala Index.hr, i zaključilo da ona nije prekršila članak 25. Kodeksa časti hrvatskih novinara zbog tekstova “Mrtvaci uživo: Katolička nektofilske orgije su najluđi show na HRT-u” i “Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca”, ide se korak dalje.

Udruga U ime obitelji podigla je udružnu tužbu kojom se traži zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi. Usmjerena je protiv Index.hr-a i novinara tog portala, a prva ovakve vrste u RH.

“Tužba je još jedan od alata kojim tražimo da se isključi takav govor iz javnog prostora. Mi smo usmjerili sva pravna sredstva da se diskriminatoran govor isključi iz javnosti. Želimo da se ne diskriminiraju, u ovom slučaju, vjernici katoličke vjeroispovijesti kroz mediji. To je najmanje što se može učiniti s obzirom na broj vjernika u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo ne reagira na takvo postupanje novinara, pa se nužno morate obratiti sudu i to različitim vrstama sudova”, ističe odvjetnik Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, te dodaje: “U prekršajnom postupku procijenili su da ja kao vjernik nisam oštećenik, ali mi ćemo ići na drugostupanjski sud, na Ustavni sud… To nam nije problem. Želimo pokazati da se takav govor treba sankcionirati, inače će svi pisati na takav način, proglašavat će bolesnicima jednu skupinu ljudi, u ovom slučaju vjernike, tko zna što će slijedeći put biti.”

Odvjetnik Planinić kao vjernik traži zabranu rada Indexa zbog vrijeđanja svetog Leopolda Mandića!

Udruga U ime obitelji zajedno s Udrugom za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, „Vigilare“ – udrugom za promicanje sudjelovanja građana u civilnim i političkim sektorima društva i očuvanje dostojanstva i prava pojedinca, obitelji i vrijednosti života, Studentskim katoličkim centrom Palma i Hrvatskim katoličkim društvom prosvjetnih djelatnika, tuži novinare portala Index.hr Hrvoja Marjanovića i Vojislava Mazzocca, te Index promociju d.o.o. zbog diskriminacije.

U tužbi se navodi nekoliko primjera diksriminacije:

“Hrvoje Marjanović je, kao autor članka „Mrtvaci uživo katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ , izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da se javno okupljajute da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca. Takvo postupanje dovodi do toga da posljedično postoji vjerojatnost da će takvo ponašanje na neke osobe katoličke vjeroispovijedi djelovati ograničavajuće po njihov javni i društveni život, odnosno da će se samoograničavati u javnom očitovanju vjere i javnim okupljanjima da ne bi bila sramoćena, difamirana i proglašavana bolesnom i morbidnom kako je to prvotuženik napravio u gore navedenom članku.

Nadalje, Hrvoje Marjanović je u navedenom članku uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. To je napravio na način da je običaje i dogme Katoličke Crkve proglasio bolesnima, da je sve ljude koji su pohodili štovanje sveca Leopolda Mandića proglasio nekrofilima, cijeli događaj nazvao „Katoličkim nekrofilskim orgijama“, uspoređivao katolike i njihovo vjerovanje s životinjama (mačkama) i uspoređivao katolički običaj s „ nagonom mačke da leš ptice koju je ubila donese pred vrata kuće svoga gospodara“.

Vojislav Mazzocco je kao autor članka „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold?“ izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da javno očituju svoju vjeruna način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca, a koje pravo je zajamčeno člankom 40. Ustava Republike Hrvatske te člankom 9. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Takvo postupanje dovodi do toga da posljedično postoji vjerojatnost da će takvo ponašanje na neke osobe katoličke vjeroispovijedi djelovati ograničavajuće po njihov javni i društveni život, odnosno da će se samoograničavati u javnom očitovanju vjere da ne bi bila sramoćena, difamirana i proglašavana bolesnom kako je to drugotuženik napravio u gore navedenom članku.

Nadalje, Vojislav Mazzocco je u navedenom članku uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. To je napravio na način da je običaje Katoličke Crkve proglasio bolesnim, običaje štovanja relikvija i nastanka tih relikvija prikazao kao trančiranje tijela svetaca, a osobe katoličke vjeroispovijedi usporedio s opskurnim teroristom i proglasio ih krvoždernima.

Nakladnik internetskog portala Index.hr., na kojem su objavljeni članci izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je objavio članke „Mrtvaci uživo: Katoličke nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u“ i „Katolici se razbjesnili i počeli prijetiti – što bi rekao sveti Leopold“ u kojima su osobe katoličke vjeroispovijedi stavljene u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je iznesenim navodima dovedeno u pitanje njihovo pravo na javno očitovanje vjere i javno okupljanje, zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nadalje, nakladnik je objavom navedenih članaka te članka „Što slušati u redu za diranje mrtvaca“ u kojem se aludira na seksualnu želju za mrtvom osobom i seksualni odnos s mrtvom osobom, uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Također, nakladnik je počinio teži oblik dikriminacije i to oblik ponovljene diskriminacije odnosno diskriminacije počinjene više puta. Valja napomenuti da ovo nije prvi put da nakladnik diskriminira na temelju vjere, vjernike katoličke vjeroispovijedi. Isto je napravio 4. veljače 2014. godine kada je objavio članak „Kako vam je bilo na paradi s lubanjama i komadima mrtvaca?“.

Ovo pokazuje da je nakladnik od ranije poznat kao diskriminator i uznemiravatelj osoba katoličke vjeroispovijedi te tužitelji smatraju da su tekstovi koji su objavljeni u razdoblju od 13. do 15. travnja 2016. godine plod ustaljene prakse trećetuženika u diskriminaciji, uznemiravanju, vrijeđanju i nepoštovanju različitih mišljenja i uvjerenja te iznad svega mržnje prema Katoličkoj Crkvi u cjelini.”

“Tužitelji žele istaknuti da je diskriminacija, počinjena na gore opisani način, obuhvatila veliki broj osoba. U prilog tome navode činjenicu da se je na zadnjem popisu stanovništa u Republici Hrvatskoj, koji je proveden 2011. godine, 86,3% stanovnika Republike Hrvatske izjasnilo da su katolici, odnosno da su katoličke vjeroispovijedi. Tužitelji su stajališta da se diskriminacija koja je počinjena ne može opravdati ni na koji način, a posebice ne pravom na slobodu izražavanja mišljenja”, ističe se u tužbi kojom se traži zabrana objavljivanja tekstova na internetskom portalu Index.hr, kojima na bilo koji način diskriminira osobe katoličke vjeroispovijedi, te uklanjanje navedenih tekstova s internetskog portala Index.hr.

Cijelu tužbu možete pogledati ovdje: Udružna tužba

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža