U ime obitelji – odgovor portalu Tinolovka
18. rujna 2014.

Građanska inicijativa “U ime obitelji” uputila je odgovor portalu Tinolovka na kojem je jučer objavljen tekst: ‘”U ime obitelji’ i preferencijalno glasovanje: Bilo bi suludo spustiti izborni prag s 5 na 3 posto, ponovno bi dobili HNS u Saboru!” kako slijedi u nastavku:

Sva predložena načela u referendumskom pitanju i efekte koje će donijeti treba sagledavati u cjelini, a ne parcijalno kako to pokušavaju prikazati pojedini političari koji se boje „destabilizacije“ i „kaosa“, a u stvari se boje gubitka moći i ukidanja mogućnosti ulaska u najviše predstavničko tijelo Hrvatske bez glasova birača.

Postojećim izbornim sustavom bitno je narušeno pravo na pravednu zastupljenost birača u Saboru. Naime, na zadnjim parlamentarnim izborima, 2011. godine, preko 25% birača, ili njih preko 600 000 koji su glasovali, nisu dobili svoga političkog predstavnika, već su njihovi glasovi, zbog sadašnjih, nepravednih izbornih pravila dodijeljeni strankama za koje oni uopće nisu glasovali.

Prijedlog „U ime obitelji“ da se izborni prag spusti s 5 % na 3 %, a u kombinaciji s načelom da se u svakoj izbornoj jedinici bira minimalno 20 zastupnika i više razmjerno broju birača koja dotična izborna jedinica obuhvaća, te zabrana zajedničkih kandidacijskih lista  i postavljanje uvjeta da sve neparlamentarne stranke koje se žele natjecati za parlament moraju za kandidaturu osigurati 3000 potpisa birača – dovest će do efekta bolje i pravednije zastupljenosti birača u Saboru.

Profesor ustavnog prava na zagrebačkom pravnom fakultetu, ustavnopravni ekspert i autoritet za zborne sustave izjavio je na nedavnom održanom okruglom stolu u Hrvatskom saboru: „Hrvatski izborni sustav za parlamentarne izbore je ogromna izborna manipulacija u gotovo svim pojedinostima tog sustava“ (http://www.youtube.com/watch?v=-dwHmwuR3xw).

Nema straha od toga da će u Sabor ući 30-ak stranaka ili da će nastati nezamislivi kaos itd. Dapače, dogodit će se suprotno. Danas u Saboru imamo zastupnike iz 15 stranaka i 10 nezavisnih zastupnika, a neki od njih nisu osvojili zastupničke mandate na temelju stvarne potpore biračkog tijela već na temelju koalicijskih sporazuma. Pa tako prema nekim istraživanjima HNS ima potporu oko 2 % birača, a u Saboru ima 12 zastupnika te upravlja s vrlo važnim ministarstvima, postavlja ljude u javna poduzeća itd.

Prema matematičkim izračunima, jasno je da bi u Sabor uz sveukupan učinak zaokruženih načela koja „U ime obitelj“ predlaže ušao u stvari manji broj stranaka nego što je to danas slučaj – kad ih u Saboru imamo zastupnike iz 15 stranaka i 10 nezavisnih zastupnika – ali bi sve stranke koje bi ušle u Sabor imale stvarnu potporu najmanje 3% biračkog tijela i zastupljenost građana bila bi veća i time pravednija. Dakle tvrdnja da će demokratizacija izbornog sustava u Saboru stvoriti kaos jer će ući 30-ak malih stranaka netočna je i predstavlja tipičan primjer pokušaja manipulacije javnosti.

Isto tako, unošenje predloženih izbornih načela u Ustav smanjit će gubitak glasova birača s 25% – na prošlim je parlamentarnim izborima glas svakog 4 birača koji je izašao na izbore bio pridružen stranci za koju on uopće nije glasovao – na oko 5% što je prihvatljivi demokratski standard u EU.

Dakle, predložena izborna načela dovest će do pravednije zastupljenosti birača u Saboru što smatramo izuzetno važnim. Razumijem da bi vodstva najvećih stranaka željele sve imati pod svojom kontrolom i da im ne odgovara pluralizam mišljenja i stavova, ali to je ipak pitanje osnovnih načela demokracije i prava birača da biraju i dobiju svoje političke predstavnike.

U ovoj teškoj gospodarskoj situaciji izuzetno je važno da imamo saborske zastupnike koji će biti najviše odgovorni samim biračima koji će glasati za njih imenom i prezimenom na listi koju predloži svaka stranka. Načelo snižavanja izbornog praga u stvari omogućuje, zajedno s ostalim načelima koja se predlaže unijeti u Ustav RH, proširivanje kruga kandidata, odnosno da kad osiguramo da zastupnike biramo imenom i prezimenom, osiguramo i da širom otvorimo vrata da svi oni kvalitetni ljudi koji se žele uključiti u javni i politički život to mogu i učiniti. Preferencijalno glasovanje bez otvaranja mogućnosti za sudjelovanje većeg kruga ljudi, umjesto samo „unaprijed odabranih“, za što se zalažu GONG i velike političke stranke – pokušaj je da se zadrži izborni inženjering.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža