U ime obitelji: Novoizabrani predsjednik Odbora za ljudska prava Pupovac organizira rehabilitaciju kršitelja ljudskih prava – Tita
21. lipnja 2017.

Udruga U ime obitelji uputila je dopis svim saborskim zastupnicima, članovima Vlade i Predsjednici Republike o tome da novoizabrani predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava, Milorad Pupovac, organizira rehabilitaciju kršitelja ljudskih prava – Josipa Broza Tita.

Dopis donosimo u cijelosti:

Sutra, 22. lipnja 2017. održat će se u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske prosvjedni skup u Zagrebu pod nazivom “Trg je naš!”, organiziran nakon što je postalo izvjesno da će gradske vlasti odlučivati o promjeni imena trga koji nosi ime po zločincu Josipu Brozu Titu. Ovaj skup rehabilitira diktatora, čelnika jugoslavenskog totalitarnog komunističkog režima, Josipa Broza Tita, poznatog po desetljećima najtežih kršenja ljudskih prava – egzekucija, masovnih ubojstava, mučenja, zatvaranja, progona, zabrana slobode govora i političkog organiziranja, smaknuća neistomišljenika u inozemstvu i dr. Ovaj se skup zalaže za zadržavanje trenutnog imena trga – “Trga maršala Tita”.

Suorganizator ovog skupa je i Srpsko narodno vijeće (SNV), čiji je predsjednik, Milorad Pupovac, koji javno podržava komunističkog diktatora Tita, izabran 19. 6. 2017. za predsjednika Odbora Hrvatskog sabora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Milorad Pupovac se 9. 5. 2014. pri osnivanju Antifašističe lige Hrvatske zauzeo za rehabilitaciju komunističkog diktatora izjavivši medijima da je malo zemalja čiji se partizanski vođe, kao što je bio Josip Broz Tito, proganjaju i proglašavaju zločincima, te već nekoliko godina javno slavi njegov rođendan u Kumrovcu.

Međunarodne organizacije poput Europske unije i Vijeća Europe, čija je članica Republika Hrvatska, osudile su totalitarne komunističke režime, a isto je 2006. učinio Hrvatski sabor Deklaracijom o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. godine. Rehabilitacija čelnika jugoslavenskog komunističkog režima, Josipa Broza Tita, u potpunoj je suprotnosti s demokratskim poretkom suvremene hrvatske države, kao i načelima i odredbama međunarodnog poretka i sustava zaštite ljudskih prava. Rezolucija Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe iz 2006. tako ističe: “Totalitarni komunistički režimi što su vladali u Središnjoj i Istočnoj Europi u prošlome stoljeću, a kakvi i danas postoje u nekoliko zemalja u svijetu, bili su bez iznimke obilježeni masovnim kršenjem ljudskih prava. Ta kršenja, koja se razlikuju ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom razdoblju, uključivala su ubojstva i pogubljenja, kako individualna tako i kolektivna, umiranje u koncentracijskim logorima, smrt od gladi, deportacije, mučenje, prisilni rad i druge oblike kolektivnog fizičkog mučenja, progone zbog etničkih ili vjerskih razloga, odricanje slobode savjesti, mišljenja i izražavanja, slobode tiska, te odsutnost političkog pluralizma.”

Udruga U ime obitelji smatra potpuno neprihvatljivim da osoba koja javno podržava rehabilitaciju vođe jugoslavenskog komunističkog režima, odgovornog za najteža kršenja ljudska prava, predsjeda saborskim odborom koja bi trebao štititi ljudska prava. Udruga poziva Hrvatski sabor da na mjesto predsjednika Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabere osobu koja u potpunosti prihvaća sve tekovine suvremenog demokratskog poretka, a osuđuje sve totalitarne režime i njihove vođe.

Izvor: narod.hr

Foto: fah, montaža narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža