Donosimo 5 načina da poboljšate zdravlje probavnog sustava svog djeteta
21. lipnja 2017.

Ako želite da Vaše dijete bude dobrog zdravlja cijelog života, ključno je da ojačate bakterije u njegovom trbuhu. Jedna mikrobiologinja i majka donosi pet znanstveno utemeljenih strategija da to učinite:

Svoj radni tjedan provodim proučavajući ljudski mikrobiom (što je „velika“ riječ za trilijune bakterija koje nastanjuju ljudski gastrointestinalni trakt) i proučavajući kako na njega utječu prehrambeni izbori, uzimanje antibiotika i drugi čimbenici. S nevjerojatnom ukupnom težinom od 1,4 do 2,3 kg, ove bakterije pomažu kontrolirati imunološki sustav, hoće li, primjerice, dijete imati alergijsku reakciju na kikiriki i koliko će se učinkovito boriti protiv virusa prehlade. Uz to, mikrobiom sudjeluje u reguliranju metabolizma i tjelesne težine, a može biti povezan s mozgom, što znači da može utjecati na raspoloženje te potencijalno štititi dijete od poremećaja mentalnog zdravlja kao što su autizam i depresija. Podrazumijeva se da su ovi pronalasci utjecali na to kako moj muž (koji je, kao i ja, mikrobiolog na Sveučilištu Stanford) i ja odgajamo svoje kćeri, 10-godišnju Claire i 7-godišnju Camille. Također smo pisali o tome u svojoj knjizi, „Dobra crijeva: kontrolirajte svoju težinu, raspoloženje i dugoročno zdravlje“ (engl. The Good Gut: Taking Control of Your Weight, Your Mood, and Your Long-Term Health).

Za razliku od ljudskog genoma, koji je utvrđen pri začeću, ljudski je mikrobiom proizvod načina života i okoline te je najpodložniji promjenama u vrijeme dojenja i u djetinjstvu. Do trenutka kada djeca krenu dosegnu školsku dob, opći je sastav mikrobioma utvrđen te će takvim ostati godinama, desetljećima ili čak čitav život. Srećom, njegovanje djetetovog mikrobioma ne mora biti teško. Evo jednostavnih smjernica koje slijedimo u našoj obitelji:

1. Hranite dobre bakterije

Dobre bakterije hrane se hranjivim vlaknima, složenim ugljikohidratima koje nalazimo u biljkama. Što se dogodi ako bakterije iz crijeva Vašeg djeteta ne dobivaju dovoljno hranjivih vlakana? One počnu jesti crijeva! istraživanja pokazuju da izgladnjeli mikrobi u crijevima jedu sluz koja oblaže i štiti unutarnje stijenke crijeva. Ako bakterije dođu preblizu tim stijenkama, pokreću zvona za uzbunu u imunološkom sustavu, što uzrokuje uzavrelo stanje upale koje s vremenom može dovesti do autoimunih poremećaja kao što su upalna bolest crijeva, alergije i astma. Neka prehrana Vašeg djeteta bude bogata voćem, povrćem, cjelovitim zrnjem, lješnjacima i mahunarkama, tako ćete se pobrinuti da djetetov mikrobiom u razvoju ima dovoljno hranjivih tvari.

Naravno, mnoge namirnice bogate vlaknima nisu privlačne djeci, blago rečeno. Zato počnite s mrkvama umočenim u slanutak, kuhanim mahunama od soje ili quesadillama s crnim grahom i avokadom na tortiljama od cjelovitog zrna. Ako mislite da će se Vašoj djeci to svidjeti, možete uključiti i njihovu maštu. Naučili smo Claire i Camille da svi mi imamo „ljubimca” koji se zove bakterija koji živi u nama i o kojem se trebamo brinuti. Kada se pred djevojčicama nađe tanjur pun povrća (kao što je uobičajeno u našoj kući), podsjetimo ih da je ljubimac gladan, a one ga obično vrlo rado hrane. Kako bismo još više osnažili poruku, znali smo svakoj od naših kćeri dati plišanu bakteriju da je drže u krilu za vrijeme obroka. Jako mi se sviđa web stranica GiantMicrobes.com („Ogromni mikrobi”), na kojoj možete kupiti slatke plišance u obliku bakterija.

2. Jedite same bakterije

Prema istraživanjima Medicinskog centra Sveučilišta Georgetown, unos živih i aktivih kultura (to je drugi naziv za dobre bakterije), kao što su one koje nalazimo u mnogim jogurtima, može smanjiti učestalost bolesti u djece, naročito neugodnih gastrointestinalnih infekcija.

Fermentirani mliječni napitak kefir još je jedan oblik jestivih bakterija (kao i pašteta od soje miso i nepasterizirano kiselo zelje, ali mislim da su oni manje prikladni za djecu). Ali kupujte oprezno: mnogi jogurti koji se reklamiraju za djecu krcati su šećerom, a proizvodi kao što su pereci s preljevom od jogurta ili preljevi za salatu bazirani na jogurtu često uopće ne sadrže žive kulture. Kako bih navela svoju djecu da zavole jedinstveni okus nezaslađenog jogurta, dodavala sam jogurtu po jednu čajnu žličicu javorovog sirupa i potom polako smanjivala količinu sirupa tijekom nekoliko tjedana. Nikada neću zaboraviti dan kad smo odsjeli u hotelu u kojem se posluživao zaslađeni jogurt. Moja su djeca prigovarala da „nešto u njemu ima čudan okus, što dokazuje da možete utjecati na to koje okuse Vaša djeca doživljavaju kao „normalne.”

3. Izbjegavajte pretjerano čišćenje

Kao roditelji, prirodno je da želimo zaštititi svoju djecu od bakterija koje uzrokuju bolesti, kao što su streptokok i E. coli, ali sterilizirajući sve što naša djeca dotiču također smanjujemo njihov kontakt s dobrim bakterijama koje su im potrebne u crijevima. Skupina švedskih znanstvenika nedavno je otkrila da je za djecu čiji su roditelji cuclali njihove dude varalice kako bi ih očistili (umjesto da ih prokuhavaju na štednjaku) manje vjerojatno da razviju ekcem i astmu. Moguće je da su, ne sterilizrajući dude, ovi roditelji povećali izloženost djece bakterijama, što je pak pomoglo ojačati imunološki sustav te djece. Zubari će možda istaknuti kako ovakva praksa može povećati vjerojatnost propadanja dječjih zuba, ali svejedno tvrdim da moramo manje sterilizirati dječje okruženje. Ako Vam se ne sviđa trik s dudama varalicama, pokušajte smanjiti upotrebu sredstva za dezinfekciju ruku ili zamijeniti proizvode bazirane na izbjeljivaču prirodnim proizvodima. U našoj obitelji neprestano provodimo analizu koristi i rizika kada se radi o bakterijama. Ako su moja djeca vrtlarila u našem vrtu u kojem nema pesticide ni herbicida, nije mi problem dopustiti im da preskoče pranje ruku prije nego nešto pojedu. Ali ako smo dan proveli u zološkom vrtu ili u javnom parku, koji potencijalno vrve ne samo bakterijama, nego i zaraznim virusima, pranje ruku prije jela je obvezno.

4. Izbjegavajte nepotrebne antibiotike

Ovi lijekovi mogu biti spasonosni, ali to ne znači da nemaju nedostataka. Budući da ubijaju sve bakterije, bilo korisne ili štetne, rješavaju se dobrog dijela mikrobioma zajedno s lošim. A taj gubitak može imati dalekosežniji učinak na dugoročno zdravlje Vašeg djeteta nego što to možda mislite. U jednom ispitivanju na miševima provedenom na Sveučilištu Chicago 2014. godine, uzimanje antibiotika povezano je s alergijama na kikiriki, a u nedavnom ispitivanju na Sveučilištu Johns Hopkins povezana je primjena antibiotika u djece s dobivanjem prekomjerne težine u djetinjstvu. Moje je mišljenje da je ovakav učinak vjerojatno posljedica sve većih promjena fukcionalnosti mikrobioma koju uzrokuju antibiotici. U svjetlu ovih novih istraživanja, važnije je nego ikada da roditelji i pedijatri antibiotike sačuvaju samo za bolesti za koje su nužni. Do sada se ova strategija isplatila kod moje djece: Claire nikada nisu propisani oralni antibiotici, a Camille ih je uzimala samo jednom u životu, zbog infekcije uha.

5. Igrajte se u vrtu i grlite svog kućnog ljubimca

Obje su aktivnosti jednostavan način da Vaše dijete dođe u dodir s dobrim baketrijama, izbjegavajući one od kojih se može razboljeti. Naš pas zapravo služi kao idealan posrednik između zemlje pune bakterija u našem dvorištu i naše djece. Umjesto da se zgražam svaki put kad ga vidim kako njuška moje kćeri i liže im lica, mislim na korist koju im mogu donijeti bakterije koje on nosi. Na primjer, nedavno objavljeno istraživanje u časopisu JAMA Pediatrics kaže da je za malu djecu koja odrastu izložena psima manje vjerojatno da će razviti astmu do dobi od 6 godina. Što se tiče vrtlarenja, ono izlaže djecu bakterijama iz zemlje i životinja. Moja djeca redovito iskapaju mrkve iz našeg vrta golim rukama i na brzinu s njih brišu zemlju prije nego što ih pojedu. U stvari, svaku neopranu mrktvu koju moje djevojčice pojedu smatram najboljim vitaminom: vlaknima ispunjenim dodatkom prehrani koji njeguje mikrobiom crijeva. I iako nemam laboratorijskih rezultata koji bi dokazali da crijeva mojih djevojčica imaju koristi od toga, one se rijetko razbole, a kada se i razbole, bolesti nikada ne traju dugo.

*Napisala: dr. sc. Erica Sonnenburg za časopis Parents

 Izvor: narod.hr/parents.com
Foto: Thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža