U ime obitelji: Izlaznost na birališta do 15 sati 33%, 11 % manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima
11. rujna 2016.

Udruga “U ime obitelji” primila je do 15.45 sati izvještaj od svojih promatrača s 36 biračkih mjesta.

Do 15 sati na birališta je, prema procjenama Udruge “U ime obitelji”, izišlo nešto više od 33% birača, što je 11 % manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima.

U ime obitelji poziva sve birače koji nisu iskoristili svoje biračko pravo da izađu na birališta i time smanje mogućnost manipulacije izbornim rezultatima! Želimo da novi saziv Hrvatskog sabora bude doista odluka birača!

Udruga U ime obitelji je zaprimila dvadesetak poziva u svoj pozivni centar i odgovorila na desetak primjedbi svojih promatrača. Pozivamo građane da nam javljaju svoje primjedbe na broj 01 7999 730.

U biračkom odboru VIII. izborne jedinice u Poreču građanin je dojavio da glasački listići nisu izmiješani u obliku lepeze, nego su posloženi prema rednom broju, čime je povrijeđena tajnost glasovanja i naputak pravila DIP jer birački odbor može znati koji je birač uzeo koji glasački listić prema rednom broju listića. I ovaj je problem uspješno riješen.

Građani su dojavili da birački odbor u I. izbornoj jedinici u Zagrebu raspravlja s promatračima stranaka o rezultatima izbora, i to sve pred biračima.

U III. izbornoj jedinici u Zagrebu jedna je agencija za praćenje izlaznih anketa svoju kutiju za anketu držala u istoj prostoriji u kojoj je biračko mjesto, što je promijenjeno na dojavu U ime obitelji.

Podsjetimo, udruga “U ime obitelji” primila je do 11.45 sati izvještaj od svojih promatrača sa 47 biračkih mjesta. Do 11 sati na birališta je, prema procjenama Udruge “U ime obitelji”, izišlo nešto više od 17 % birača, što je za gotovo 3 % manje nego na posljednjim parlamentarnim izborima.

Udruga U ime obitelji je zaprimila dvadesetak poziva u svoj pozivni centar i odgovorila na desetak primjedbi svojih promatrača. Pozivaju građane da javljaju svoje primjedbe na broj 01 7999 730.

Promatrači udruge “U ime obitelji” su prilikom otvaranja birališta imali problema s ostvarivanjem prava promatranja jer općinska odnosno građanska izborna povjerenstva nisu podijelila iskaznice promatračima sukladno nalogu Državnog izbornog povjerenstva.

Na nekoliko biračkih mjesta 7. izborne jedinice promatrači nisu mogli dobiti na uvid broj zaprimljenih listića te u toj izbornoj jedinici jedno biračko mjesto nije bilo otvoreno u 7.00. Također, u nekim biračkim mjestima na glasačkim listama 7. izborne jedinice su pronađena imena preminulih osoba. Dva biračka mjesta nisu bila dobro označena u II. izbornoj jedinici, no birački odbor je odmah reagirao i označio biračko mjesto.

Jučer u Stuttgartu na mjestu br. 14. promatraču nije dat ukupan broj zaprimljenih glasačkih listića kao niti podaci o izlaznosti.

Na biračkom mjestu u Zagrebu u I. izbornoj jedinici na biračku kutiju bila je nalijepljena oznaka za XII. Izbornu jedinicu, što je zbunjivalo birače. Taj je problem uklonjen na intervenciju promatrača U ime obitelji kod toga biračkog odbora.

Udruga “U ime obitelji” poziva sve građane koji mogu pomoći svojim susjedima, rođacima i svim osobama koje bi željele glasovati, a možda ne mogu doći do birališta da ih prevezu ili im pomognu na neki drugi način kako bi svoje pravo i ostvarili.

Udruga “U ime obitelji” DIP-u je prijavila 347 promatrača koji su raspoređeni po cijeloj Hrvatskoj, najviše u Gradu Zagrebu.

347 promatrača udruge “U ime obitelji” promatrat će izbore, a bit će otvoren i ‘call centar’ za prijavu nepravilnosti

U ime obitelji: Izađite na izbore!

Udruga U ime obitelji pozvala je sve da u ovu nedjelju, 11.9. izađu na parlamentarne izbore. Ujedno pozivaju da na listi za koju se odlučite zaokružite konkretnu osobu te tako potvrdite zalaganje U ime obitelji za promjenu izbornog sustava i, uz ostale nužne promjene, uvođenje 3 preferencijalna glasa bez cenzusa.

“Osoba koju zaokružite u Vašoj izbornoj jedinici koristeći 1 preferencijalni glas – u sljedeće će 4 godine , ako uđe u Sabor, suodlučivati, između ostalog, o tome tko će upravljati Hrvatskom (Vlada, ministri), kakvi će zakoni regulirati svaki dio Vašeg života, tko će biti Državni odvjetnik, ustavni sudac, pravobraniteljica za djecu ili ravnopravnost spolova, ravnatelj HRT-a, tko će voditi najvažnije državne institucije i tvrtke”, zaključili su.

Izvor: narod.hr

Foto: thinkstock

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža